1 Puszka tuńczyka 130g
1 cebula ok. 30g
1 Mała (30g) puszka koncentratu pomidorowego 30%
ostre przyprawy: pieprz kolorowy, pieprz ziołowy, chili, pieprz cayenne, dla hardcorowców tabasco
Przygotowanie, tuńczyka wyjąć do miski, rozdrobnić widelcem. Cebule poszatkować, wsypać do ryby. Dodać koncentrat (można trochę keczupu ale ja nie polecam ze względu na dodatek octu, który zobojętnia kwasy żołądkowe) i przyprawy, całość zamieszać. Nakładać na chleb, smakuje jak swojski niegdysiejszy paprykarz szczeciński ale jest bardziej wartościowy ;)
Wariacją na temat tego przepisu jest sos.
Do garnka nalewamy pół szklanki wody, zagotowujemy, dodać butelkę 0,33 soku pomidorowego, zagotować. Dodać w.w. paprykarz gotować na wolnym ogniu przez 5 min. ciągle mieszając. Można podawać z ryżem, makaronem kaszą, ziemniakami…
Wartości odżywcze całości (dla tuńczyka sosie własnym):
Białko: 29,5 +2,5 (dla wersji sosu)
Tłuszcze: 2,1
Ww: 7 +6 (dla wersji sosu)
Zmieniony przez - Chops w dniu 2005-04-30 19:53:51
Zmieniony przez - Chops w dniu 2005-05-01 12:39:52