SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Budowa masy mięśniowej [71kg]

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7702

Formularz - Proszę o pomoc

Wiek

37

Płeć

mężczyzna

Cel

masa

Waga

71.3

Wzrost

180

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

11%

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

Praca 8 godzin umysłowo+fizyczna , 4 razy w tygodniu

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

piłka nożna 3 razy w tygodniu po 60 minut, teraz ze względu na siłownię raz w tygodniu,siłownia domowa z wolnymi ciężarami,trening co drugi dzień plan FBW A/B

Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie

diety typowo na masę i redukcję w czasie treningów siłowych,ogólnie zdrowe odżywianie,jak najmniej przetworzonych produktów.

Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie)

Dobry

Stosowana lub planowana suplementacja

nie stosuję i na razie nie mam w planach
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 56 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1625
Na wagę nie zwracaj tak uwagi, waga może skakać dziennie nawet 3 kilogramy, jest to całkowicie normalne i związane z fizjologią. Co do chleba żytniego, zwróć uwagę jaki kupujesz. Ten z tabeli ma dużo węglowodanów. Takie chleby mają nawet po 32 g węglowodanów na 100 g. Łatwo można się naciąć, bo okaże się, że jadasz prawie 100-150 kcal mniej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Każdy chleb ma tyle samo weglowdanów. Oczywiście pod warunkiem, że jest z mąki tradycyjnej, a nie z grochu, soczewicy, czy innych rzadziej spotykanych. Ewentualnie również pełnoziarniste, które mają bardzo dużo ziaren automatycznie będą miały trochę mniej weglowdanów, więcej tłuszczów i sporo błonnika (10g/100g), na co warto zwrócić uwagę. Poza tym, odnośnie do pieczywa polecam poczytać więcej informacji w artykule przedstawionym poniżej:

https://potreningu.pl/artykuly/kanapki/chcesz-kupic-dobrej-jakosci-pieczywo-oto-najwazniejsze-informacje-5424

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 233 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3760
domer
Każdy chleb ma tyle samo weglowdanów. Oczywiście pod warunkiem, że jest z mąki tradycyjnej, a nie z grochu, soczewicy, czy innych rzadziej spotykanych. Ewentualnie również pełnoziarniste, które mają bardzo dużo ziaren automatycznie będą miały trochę mniej weglowdanów, więcej tłuszczów i sporo błonnika (10g/100g), na co warto zwrócić uwagę. Poza tym, odnośnie do pieczywa polecam poczytać więcej informacji w artykule przedstawionym poniżej:

https://potreningu.pl/artykuly/kanapki/chcesz-kupic-dobrej-jakosci-pieczywo-oto-najwazniejsze-informacje-5424


Chleb mam swojej produkcji, a do dziennego zapotrzebowania wpisuję najbliższy z nazwy do mojego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Jak najbardziej, można robić właśnie w ten sposób. Sam robię podobnie piekąc pieczywo takie jakie lubię. Z reguły dodaję różne rodzaje mąki, np. gryczana, orkiszowa, żytnia, ryżowa. Czasami dodaję również trochę jaglanej. Jednak zauważyłem, że w sytuacji, gdy jest jej sporo, to pieczywo jest mocno suche i kruche, co wpływa negatywnie na smak. Lubię również dodać czasami suszone pomidory, oliwki lub czarnuszkę. Polecam zakup tej przyprawy i przetestowanie, nie tylko do pieczywa, ale do różnych dań.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 233 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3760
domer
Obliczasz raz,na samym początku okresu cyklu treningowego, który z założenia powinien trwać około 8-12 tygodni. Przez ten czas kontrolujesz obwody ciała co jeden, dwa tygodnie rano na czczo, a np. raz w miesiącu zdjęcia sylwetki. Jeżeli obwód w pasie spada, to nic nie zmieniasz z ilością spożywanych kalorii i składników odżywczych. Jeżeli nie spada, to warto przeanalizować zwiększenie aktywności fizycznej i/lub zmniejszenie ilości kalorii. Nic nie wyliczasz od nowa. Nie ma sensu robić tego przy nieznanej zmianie masy ciała.

W kwestii trwania cyklu treningowego,czy będzie okej jak prze ciągnę budowanie masy do 20 tygodni(z minimalną nadwyżką kaloryczną)?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 242 Wiek 3 lata Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 8208
Jak się nie zalejesz, to w sumie można.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 233 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3760
Czy warto wprowadzić z jednego mini cuta w czasie tego cyklu?Czy sobie odpuścić, jeśli będzie delikatna nadwyżką kcal.?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Jestem zadania jednak, żeby zrobić wcześniej diet break i strategiczne roztrenowanie. Wtedy ewentualnie pomyśleć, w zależności od poziomu tkanki tłuszczowej i wyglądu sylwetki, co warto robić dalej. Czy krótki mini-cut i następnie znowu wejść na cykl budowy masy mięśniowej, czy może zrobić kolejny cykl budowy masy mięśniowej. To już będzie zależne od Twojej sylwetki, więc ciężko stwierdzić na tę chwilę. 20 tygodni na cykl treningowy, to zdecydowanie zbyt długo. Chyba, że ktoś trenuje sobie rekreacyjne, bez specjalnej systematyki.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 233 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3760
domer
Jestem zadania jednak, żeby zrobić wcześniej diet break i strategiczne roztrenowanie. Wtedy ewentualnie pomyśleć, w zależności od poziomu tkanki tłuszczowej i wyglądu sylwetki, co warto robić dalej. Czy krótki mini-cut i następnie znowu wejść na cykl budowy masy mięśniowej, czy może zrobić kolejny cykl budowy masy mięśniowej. To już będzie zależne od Twojej sylwetki, więc ciężko stwierdzić na tę chwilę. 20 tygodni na cykl treningowy, to zdecydowanie zbyt długo. Chyba, że ktoś trenuje sobie rekreacyjne, bez specjalnej systematyki.

Czyli najlepiej zostać przy tych 3 miesiącach (12 tygodniach) i po tym czasie pomyśleć co dalej?
Właśnie jestem po pomiarach,w obwodzie brzucha wyszło mi centymetr więcej,czy mam uciąć coś kalorii czy poczekać jeszcze z dwa tygodnie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
w pasie zawsze "coś tam przybędzie" podczas budowy masy, kwestia jak inne pomiary, bo jak tylko przybywać będize w brzuchu lub delikatnie w innych rejonach, a na brzuchu szybko to coś nie tak, ale jak wszędzie progres, a przy tym delikatnie w pasie rośnie to jest ok,
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy johimbine można brać bezpiecznie ?

Następny temat

Bieganie pod boks - kiedy?

WHEY premium