SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ser mozzarella - czy dobry dla zachowania sylwetki?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 26043

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Witam, co sądzicie o serze mozzarella? Kupiłem jakiś taki MOZZARELLA LIGHT (19g białka, 5,5g tłuszczy / 100 g)

1. Co o nim sądzicie jako alternatywie dla twarogu chudego i serka wiejskiego?
2. Czy jest dobry w czasie redukcji/recomp'u?
3. Można go jeść dość często, czy raczej ograniczać jesgo spożycie?
4. Maje jakieś jego dodatkowe zalety/wady?

Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 121 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 78
Ser mozzarella to niedojrzewający ser podpuszczkowy. Receptura mozzarelli pochodzi z południowych Włoch. Sama mozzarella ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Plusem jest to iż sprawdzi się zarówno na zimno, jako dodatek do posiłków lub na ciepło, jako element dań z makaronem, czy pizzy. Jednak poza walorami smakowymi, dlaczego jeszcze warto jeść mozzarellę?

-Jest świetnym źródłem białka - mozzarella w 100 gramach posiada blisko 30 gram białka. Z kolei białko znajdujące ię w nabiale ma całkiem dobry profil aminokwasów.
-Posiada bardzo dobre tłuszcze zarówno krótko jak i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, jak również sprzężony kwas linolowy (popularny CLA). CLA m.in. nasila proces lipolizy tkanki tłuszczowej, czyli pomaga nam spalać tłuszcz, wykazuje działanie antybakteryjne, jak również buduje tkankę mięśniową.
-Jest źródłem wapnia, jak wiadomo nabiał posiada masę wapnia jak również jest bogaty w witaminy i minerały które pozwalają go lepiej przyswajać w naszym organizmie.
-Jak już zostało wspomniane ma bogate walory estetyczne oraz rozmaite zastosowanie w kuchni.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Wole kupić wersje bez light i smiało dawać 2-3 razy w tyg jako zamiennik twarogu czy innego produktu zawierającego białko szczególnie do sałatek
1

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349858
zawartość aminokwasów lepsza niż w twarogu, jednak ogólnie białko z nabiału traktowałbym jako dodatek, nie codzienny element diety.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
zawartość aminokwasów lepsza niż w twarogu, jednak ogólnie białko z nabiału traktowałbym jako dodatek, nie codzienny element diety.

W sensie chodzi Ci o to, że lepiej wcianać mięsko? Jeżeli o to chodzi to jasna sprawa. Ale czasami ma się już go dość, a ser mozzarella może być ciekawą alternatywą.

Czyli uważanie, że pod względem "jakości białka" mozzarella jest lepsza? I warto ją brać?

Pytam, bo widziałem u Ciebie Koniu, że wielu twoich podopiecznych na redukcji dość często daje to do swojego jadłospisu na redukcji

I jeszcze jedno: jak ma się twaróg i serki wiejkie do redukcji? Dobre/słabe? Wiem, że ogólnie liczyć trzeba ogólną kaloryczność jedzenia w ciągu dnia, aeroby, siłownię, ale niektóre produkty są korzystniejsze, a inne nie...

Zmieniony przez - kalikstat w dniu 2012-02-27 19:14:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Ktos podzieli się jeszcze swoimi doświadczeniami?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
wymiennie z twarogiem/wieśniakiem możesz wszamać raz na jakiś czas, ale jesli chodzi o mnie to na dobrej redukcji/rekompie w ogole nabiał nie ma racji bytu

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 228 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6324
To Ty musisz byc juz prawdziwa "Pro". Niektorzy za duzo czytaja teorii z tego forum
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 375 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 4391
Wszystkie produkty LIGHT są ochydne w smaku i złe na masę, nie polecam
1

Pamiętaj, micha jest najważniejsza !!! >>>Odżywianie<<< :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
MODis: jesli moge jesc kilka razy dziennie mięcho czy ryby jako zrodlo bialka- to po kiego mi nabiał
2

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
dla urozmaicenia :)
2

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dieta na redukcję - proszę o ocenę

Następny temat

Ocena diety masowej po redukcji

WHEY premium