SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pytanie do dietetyków Cz II - Łukasz Kowalski, Tadeusz Sowiński

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 100580

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 107 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 13285
nightingal dzięki za odpowiedź. Czyli nie pozostaje mi nic innego jak wprowadzenie zmian (+ węgle, - tłuszcze) i obserwacja czy to wpłynie jakoś na obwody moich przeklętych udek ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 140 Wiek 44 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 4636
Pytanie dot rozkładu.... od 4 mies ciągnę tak: śn = b + t, 2śn = w+t, ob=b+t i kol=w+t. Do każdego posiłku jest wiadro warzyw. Węglami dla mnie są kasze bg, warzywa skrobiowe i owoce. Czy bezwzględnie każdy posiłek musi być b+t+w?? Czy taki rozkład ma jakieś uzasadnienie w żywieniu, może mieć jakieś "skutki uboczne" .W tym samym czasie wywaliłam nabiał i gluten i kiszki mi się przestały buntować więc w zasadzie nie wiem po czym mi lepiej. Na pewno jest mi wygodniej organizacyjnie i jakoś mniej czasu stoję przy garach (co ma ogromne znaczenie)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 13 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18610
witam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 13 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18610
witam mam pytanie o ilośc ww w diecie mam niedoczynnośc i hashi oraz problem z konwersją więc niby powinnam trzymać węgle wysoko jednak mam również lekką insulinooporność i hipoglikemie reaktywną a tu węgle powinny być nisko jak to pogodzić od jakiego pułapu zacząć? i jaki rozkład oraz ilość kcal byłaby odpowiednia dla mnie wzrost 1,75 waga 72kg sylwetka gruszki z problemami hormonalnmi trening siłowy 4razy w tyg do 2 jako dodatek na zakończnie 20 min intensywnego cardio lub interwałów. mam straszny mętlik i chyba za dużo kombinuje i ciągle coś zmieniam w rozkładzie a efektów w wyglądzie sylwetki brak dlatego proszę o wskazówki od czego wystartować i się trzymać bez kombinowania pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 421
Mam pytanie odnośnie zapotrzebowania kalorycznego.
Wzrost 170cm, waga 66kg, wiek 21 lat.
Zapotrzebowanie obliczyłam dla braku aktywności i wynosi ono 1800.
Obliczyłam sobie to w ten sposób: planuję trenować około 3-4 razy w tygodniu. Moje treningi wyglądają następująco: na początku robię rozgrzewkę np. 10min biegu, później ćwiczenia obwodowe typu HIIT, tabata około 20minut, i na koniec około 15 minut aerobów. Nie jest to mocno intensywny trening i jest dość krótki, więc zakładam, że spala 300-400 kcal maksymalnie. (Niestety nie mam pojęcia jak to obliczyć, nie posiadam pulsometru). Czasem zamiast treningu wybieram basen, który wydaje mi się nie spala więcej niż 300kalorii w trakcie 45minut. Mnoże więc 350kcal razy 4 dni, a następnie dzielę przez 7 dni w tygodniu, co daje mi deficyt równy 200kcal. Chciałabym zredukować tłuszcz i stąd moje pytanie - do tych 200kcal powinnam codziennie obciąć dodatkowe kalorie z jedzenia? Jeśli tak to ile? Czy może lepszym rozwiązaniem byłoby spożywanie mojego zapotrzebowania w dni treningowe i deficyt byłby wtedy tylko z ćwiczeń, a w dni nietreningowe obciąć kalorie?


Zmieniony przez - julia95 w dniu 2017-02-15 17:38:18
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
Jakie jest Wasze zdanie na temat mąki pszennej razowej? Jest to zdrowa mąka? Można jeść domowy chleb zrobiony z tej mąki na zakwasie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1440 Napisanych postów 15979 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230563
Jak dla mnie można. Nie jestem fanatyczką bezglutenu dla osób, które nie mają celiakii lub innych przeciwwskazań zdrowotnych. Jak masz mąkę dobrej jakości, sama pieczesz i nie jest to podstawa Twojego jadłospisu to można
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
nightingal Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6520 Napisanych postów 36028 Wiek 45 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 679732
ja uważam podobnie jak eve - jeśli ktoś nie ma problemu z glutenem to na siłę nie szukałbym problemu i spokojnie używał takiej mąki

BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
Mąka pszenna razowa jest to mąka dobrej jakości? Wiadomo, najlepsza byłaby żytnia razowa, ale niestety źle trawię chleb żytni razowy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
nightingal Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6520 Napisanych postów 36028 Wiek 45 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 679732
O jakości to się nie wypowiadam - bo mąka mące nierówna. Czasem kupie jakiejś nieznanej marki i bywa tragiczna. więc to zależy od producenta. natomiast to, że jest razowa to bym nie traktował, że dzięki temu zaczyna być raptem fit.

BEZ BÓLU NIE MA EFEKTÓW !!!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

btw

Następny temat

Aktywnie w ciąży

WHEY premium