SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wpływ wysokiego spożycia białka [4,4g] na kompozycję ciała.

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 32379

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
ale chwila - bedąc w ketozie [minusie kcal] ciezko przybrać na wadze
nie wiem jakby musiał byc metabolizm zjechany
albo nie wiem kto mase na keto robi [plus kcal na keto]
co w teorii jest mozliwie ale nie widziałem nigdy

przy minimalnej ilości glukozy -glukoza z białka [raczej] będzie wykorzystana na cele energetyczne niż sie odłoży jako fat
ciężkie było by to do zrealizowania
przy brakach energii zamienić na fat,to jest kosztowny energetycznie proces

co do dużo węgli + dużo białka - widziałem efekty ładowania w siebie tony kcal [fakt że ten plus kcal bym spory],tony węgli i białka ponad 4g
i muszę napisać że na koncu to mięśnie nie były.......głownie smalec


Zmieniony przez - solaros w dniu 2014-08-13 14:57:31

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
MalcerzV3
Białko po rozbiciu na aminokwasy wchodzi w cykl Krebsa i dostarcza energii dla organizmu. Bezpośrednio - bez zamiany na cukier..

Ile 5% białka? Głównie z białek wątrobowych i z łydki? ;)
Co się dzieje z białkiem z takiego np. wołu i wieprza przy 2-4g/kg białka, gdy organizm wykorzystuje je w ~70-80%. Co się dzieje z 30-20% białka?
Czyli ze 100g białka pochodzącego z wołu,wieprza 20-30g wchodzi do cyklu Krebsa jako pirogronian czy acetylo-CoA? :) A tym samym jest cukrowcem, tłuszczem w dużym uproszczeniu. To, czy zamieni się w glukozę czy tłuszcz zależy w głównej mierze od aminokwasów z których składa się owe źródło białka?
A co się dzieje z "nadmiarem" białka w sytuacji gdy połączy się 2-3 źródła białka, które się wzajemnie uzupełniają (brak aminokwasów ograniczających; 100% wykorzystania przez organizm) zważywszy ,że białka nie można magazynować. Nie licząc aminokwasów egzogennych w wątrobie :)
Losy białka (aminokwasów) mogą być różne, zależne od wielu zmiennych. Najczęściej zależne od potrzeb organizmu,potrzeb energetycznych. :D

Zmieniony przez - Evo w dniu 2014-08-14 17:01:24
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
solaros

przy minimalnej ilości glukozy -glukoza z białka [raczej] będzie wykorzystana na cele energetyczne niż sie odłoży jako fat
ciężkie było by to do zrealizowania
przy brakach energii zamienić na fat,to jest kosztowny energetycznie proces



zamiana białko-glukoza-tłuszcz energetyczny jest możliwa, bardziej opłacalna dla organizmu, ponieważ dzięki temu oszczędza/zyskuje się więcej energii netto, niż przy zamianie białko-glukoza.Glukoneogeneza dużo kosztuje (kcal). W dodatku z tłuszczy (ketonów) organizm potrafi wyciągnąć dla siebie glukozę, takie 2w1. Energia tłuszcze+glukoza niezbędna dla podtrzymania życia :)

Zmieniony przez - Evo w dniu 2014-08-14 17:18:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 84 Napisanych postów 969 Wiek 49 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 161334
Evo
MalcerzV3
Białko po rozbiciu na aminokwasy wchodzi w cykl Krebsa i dostarcza energii dla organizmu. Bezpośrednio - bez zamiany na cukier..

Ile 5% białka? Głównie z białek wątrobowych i z łydki? ;)


Czytałem notkę z PB gdzieś z rok temu i nie pamiętam zbyt wiele co pisali jeszcze o tym badaniu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Organizmem mozna sterowa,ale do czasu.... Pozniej gore biora prawa natury, znaczy nauki scisle tzw integracja metabolizmu, ale Ty o tym dobrze wiesz :)
Natura nie lubi bf<10% marnotrastwo energii :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 586 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 28134
"Kluczowym odkryciem jest fakt, że spożywanie hyperkalorycznej diety o wysokiej zawartości białka nie ma wpływu na skład ciała u osób trenujących sporty siłowe. "

Czemu jest taki wniosek ??

Z tego co widzę w tej tabelce to grupa HP zyskała 1.9kg suchej masy w porównaniu do grupy kontrolnej która zyskała tylko 1.3kg
Dodatkowo grupa HP spaliła 0.2 tłuszczu, a grupa kontrolna zyskała 0.3.

Więc jakim cudem nie ma wpływu na skład ciała ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 98 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 2145
Pewnie chodziło o braku negatywnego wpływu na skład ciała, bo pozytywny wpływ jak pokazują badania ma. Jak ktoś chce lepiej wyglądać i nie trzymać się kurczowo ilości spożytych kalorii, to lepiej niech szama produkty wysokobiałkowe. Taki jest przekaz wypływający z tego badania. Ile to przyniesie dobrego, a ile złego czas pokaże. Zdrowy człowiek na pewno będzie zadowolony, o ile ma zasobny portfel.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 590 Wiek 55 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 13152
Ma wpływ bo 1,6g to może być za mało , powinna być jeszcze środkowa dawka 2,5 g a różnicy między 4,4 może już nie być
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 586 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 28134
Ja na swoim przykładzie jem ok. 3g/kg w tym 2g zwierzęcego,. Pare miesięcy temu zachęcony tymi badaniami że mniejsza ilość jest wystarczająca, obniżałem stopniowo ilość białka o 30-40g (przy zachowanej ogólnej kaloryczności, a nawet zwiększanej), i niestety szybciutko zacząłem lecieć z mięśni i treningi były tragiczne. Gdy wróciłem do poprzedniej podaży wszystko wróciło do normy. Moim zdaniem jest to też kwestia organizmu i to co na jedną osobę działa optymalnie niekoniecznie działa optymalnie na inną.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
mi sie wydaje ze jak sie spozywa wiecej bialka niz tego sie potrzebuje to chyba sie to wydala a i niektorzy czuja sie oslabieni. ale pewnie sie nie znam. jesli ktos trnuje dla siebie to chyba niema sensu,raczej strata kasy
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kreatyna - przed czy po treningu?

Następny temat

Czekolada - Turbodoładowanie w procesie utraty wagi

WHEY premium