SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czekolada - Turbodoładowanie w procesie utraty wagi

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7758

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Temat przeniesiony przez TomQ-MAG z działu Odżywki i suplementy. Zgłoś naruszenie
solaros Moderator
Ekspert
Szacuny 2565 Napisanych postów 29960 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 200163


Czy czekolada faktycznie sprzyja nadwadze czy powstawaniu boczków?

Odpowiedź brzmi – zależy ile i jaka!


‘Kakao (nah. cacahuatl – ziarno kakaowe) – nasiona z owoców kakaowca, z których proszek stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: tabliczek czekolady, napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków.’


W ostatnich latach badania wykazały, że czekolada lub przynajmniej jego podstawowy składnik ‘kakao’ może pracować dla Ciebie, a nie przeciwko Tobie, jeśli chodzi o osiągnięcie szczuplejszego i zdrowszego ciała.

Czekolada [kakao] bogata jest w witaminy A, E, B oraz wapń, magnez, żelazo. W czekoladzie występują również dobrze znane antyoksydanty [polifenole].
Antyoksydanty chronią nasze arterie, gruczoł krokowy, hamują zapalenie, jak również wzmagają poczucie dobrego samopoczucia. Polifenole, obficie występujące zwłaszcza w gorzkiej czekoladzie, korzystnie wpływają na wzrost beztłuszczowej masy mięśniowej czy na wzrost metabolizmu.
Epikatechina występująca w dużej ilości w kakao i gorzkiej czekoladzie z kolei dobrze wpływa na właściwe ukrwienie mózgu, poprawiają pamięć krótkoterminową i krążenie krwi. Skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze.
Kakaowiec, z którego prawdziwa czekolada jest wytwarzana wpłynie nie tylko korzystnie na stan twojego układu sercowo- naczyniowego, ale jak dowodzą badania przyczyni się do lepszej wrażliwości na insulinę!

Dobrym wyborem jest zakup czekolady, gdzie skład kakao wynosi ok. 80% masy suchej,lub więcej.
Zasada jest taka:
Im ciemniejsza, tym lepiej .
Ale unikaj czekolad z dodatkiem cukru czy mleka.
Mleko i cukier obniżają zbawienne działanie czekolady.

Przeprowadzone badania w 2012 roku na Uniwersytecie Kalifornijskim pokazały to, że osoby, które jadły czekoladę częściej i w umiarkowanej ilości miały niższe lub podobne BMI do osób które tej czekolady nie jadły.
Pierwszy plus.
Oczywiście nie chodzi o całą tabliczkę czekolady jedzonej codziennie, ale umiarkowane ilości [30-50g]
Lepiej stosować zasadę:
jeść częściej i w mniejszej ilości, niż rzadziej, a więcej.
Po drugie:
Gorzka czekolada wywiera pozytywny czynnik psychologiczny.
Po spożyciu nawet niewielkiej ilości czekolady czujemy się zadowoleni czy usatysfakcjonowani.
Wiadomo ,że diety restrykcyjne kończą się bardzo często porażką, ponieważ są związane z wykluczaniem z menu wszystkiego co dobre,co zawiera dużo węglowodanów prostych i/lub tłuszczy
np. lody,batony,ciastka,słodycze,słodkie bułki,etc.
Często przez te restrykcje łamiemy się i rezygnujemy z diety po miesiącu czy kilku tygodniach.

Natomiast – do tego doszli naukowcy - jeśli spożywamy często czekoladę w umiarkowanych ilościach - nie czujemy takiego przymusu czy chęci zjedzenia czegoś zabronionego.
Czujemy się zadowoleni z życia i pełni energii .
Kakao podnosi poziom serotoniny (tzw. hormon szczęścia) w mózgu. Jest to jeden z głównych neuroprzekaźników występujących w ludzkim organizmie. Pomaga ona w walce ze stresem i depresją.
Anandamid jest endorfiną, która jest naturalnie produkowana po wysiłku fizycznym. Kakao to jedyna roślina, która go zawiera.
Anandamid jest uwalniany, gdy mamy dobre samopoczucie. Dzięki kakao możemy przez dłuższy czas czuć się lepiej.



Ale nie o tym będzie tutaj mowa.
Mowa będzie o rzeczy dla wielu ważniejszej niż polepszenie zdrowia,obniżenie ciśnienia krwi czy poprawienie profilu lipidowego – a mianowicie:

Czekolada nie przeszkadza a wręcz pomaga w utracie zbędnych kilogramów!

Chocolate with high cocoa content as a weight-loss accelerator.
http://imed.pub/ojs/index.php/iam/article/view/1087/728 

Naukowcy kobiety I mężczyzn podzielili na 3 grupy:
1) grupa LOW-CARB spożywająca dodatkowo 42g czekolady 81% (chocolate group)
2) grupa LOW-CARB bez dodatkowej czekolady (low-carb group),
3) grupa kontrolna

Próba trwała 3 tygodnie.
Przez ten okres grupa z dodatkiem czekolady spożyła 875g czekolady!

wyniki:


1) -3,2% wagi ciała
2) -3,1% wagi ciała
3) +0,7% wagiciała

Warte zanotowania jest to że grupa czekoladowa przez pierwsze dni [5] przybierała na wadze aby potem systematycznie tracić wagę.
Z kolei grupa LowCarb traciła wagę przez pierwsze 2tygodnie ale w ostatnim tygodniu nastąpił wzrost wagi:


Mało tego.Grupa czekoladowa poprawiła parametry krwi,takie jak:


Wnioski:
Badanie pokazuje że dodanie czekolady o wysokiej zawartości kakao może być pomocne dla osób będących na diecie redukcyjnej.
Ale nie należy skupiać się tylko i wyłącznie na wyniku końcowym, większej utracie wagi ciała.
Ważna do odnotowania jest krzywa,jak ta zmiana nastąpiła.
Czekolada może być rozwiązaniem dla częstego problemu jaki się pojawia podczas diet redukcyjnych – gdyz w grupie ‘czekoladowej’, nie nastąpiło zahamowanie spadku wagi czy też nie nastąpił wzrost wagi.
Przyrost masy ciała w grupie niskowęglowodanowej w tym badaniu jest zgodny z wynikami wielu poprzednich badań.

Naukowcy wierzą że czekolada o wysokiej zawartości kakao jest swego rodzaju turbodoładowaniem w procesie utraty masy ciała [w połączeniu z dietą niskowęglowdanową!].

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kakao
http://super-jedzenie.pl/74/kakao/
http://www.bodybuilding.com/fun/is-chocolate-a-fit-or-fat-food.html
http://suppversity.blogspot.ie



Zmieniony przez - solaros w dniu 2015-04-15 23:44:52

Zmieniony przez - solaros w dniu 2015-04-16 02:02:39
2

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
solaros Moderator
Ekspert
Szacuny 2565 Napisanych postów 29960 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 200163
od siebie moge dodać że uskuteczniam to od wielu miesięcy,choc badanie w miarę nowe [01.2015]
lecz mniej niż 85% staram się nie schodzić


Zmieniony przez - solaros w dniu 2015-04-15 23:43:33

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 434 Napisanych postów 15835 Wiek 40 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 165272
Świetny artykuł ! Ze swojej strony mógłbym dodać, że cocoa to superfood. Zawiera wszystko co niezbędne do życia. Człowiek byłby w stanie przeżyć spożywając tylko kakao
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1416 Napisanych postów 35562 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 150814
Solar - fajne opracowanie. Z ciekawostek - związki zawarte w kakao zwiększają produkcję tlenku azotu

pitbull61 - polemizowałbym z tym stwierdzeniem (wyżyciem na samym kakao)

No i wadą kakao i jego przetworów (w tym czekolady) jest to, że surowce często zakażone są mykotoksynami...

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-04-16 01:22:52
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
solaros Moderator
Ekspert
Szacuny 2565 Napisanych postów 29960 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 200163
Tadziu. Dzięki ze o tym wspomniales. Wiedziałem że gorzka czekolada to dobry dodatek do menu.ale jak szukalem więcej info to ze dziala jako No booster czy ma wpływ na wrażliwość insulinowa - nawet bym nie przypuszczal.

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 699 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 90503
No właśnie - na ile można zamienić czekoladę na kakao? Czekolada ma te ~45 tłuszczu a kakao dostępne jest z~11% (dla mnie jest to plus dla czekolady :p ). Jakieś większe różnice w zawartości składników (np teobromina, substancje antyodżywcze)?

Zmieniony przez - Mahler w dniu 2015-04-16 06:36:43

Teraz... teraz wasze wargi praktycznie się już stykają...
A potem po prostu jej mówisz, jak bardzo jej nienawidzisz.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 434 Napisanych postów 15835 Wiek 40 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 165272
Tadziu - jednak polemizujesz, nie negujesz, więc pewności nie masz
Z Łukaszem się o tym przekonamy, bo będziemy przez miesiąc wpi.erd.alać tylko kakao , więc zobaczymy, czy umrzemy, czy nie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1416 Napisanych postów 35562 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 150814
Tak samo nie mam pewności czy udałoby się przeżyć jedząc przez miesiąc tylko kajzerki...

Kakao jest niedoborowe w kilka ważnych dla nas składników pokarmowych. Ich deficyt już w skali kilkudniowej może być szkodliwy, kilkunastodniowej - na pewno odczuwalny. a miesięcznej - niebezpieczny.

Ale chętnie popatrzę na wyniki eksperymentu.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-04-16 10:15:10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 167 Napisanych postów 4456 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 65654
W arcie nie ma nic na temat teobrominy a to też pozytywny aspekt czekolady.
Ja ze swojej strony polecam:
http://www.wawel.com.pl/pl/produkty/pelne/dark-90-100g.html
2.99 zł w netto (uwaga bo np w kauflandzie juz 3.99).

"Kazdy jest swirem - kwestia tylko na ile."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 66 Napisanych postów 6280 Wiek 22 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 53646
A ja niestety po kakao bardzo szybko odwiedzam toaletę :(

Uwaga, moje wypowiedzi zawierają dozę ironii i proszę nie brać ich na poważnie, ponieważ nie odpowiadam za krzywdy moralne.


They see me rollin...
They hatin...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Szacuny 7571 Napisanych postów 147999 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1177619
no to juz wiesz co szamac na zaparcie.

uwielbiam gorzka czekolade, od siebie polecam lindt, czesto jest promo w polo markecie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wpływ wysokiego spożycia białka [4,4g] na kompozycję ciała.

Następny temat

DAA - HIT czy KIT?

Zestaw 1