
Czy czekolada faktycznie sprzyja nadwadze czy powstawaniu boczków?
Odpowiedź brzmi – zależy ile i jaka!
‘Kakao (nah. cacahuatl – ziarno kakaowe) – nasiona z owoców kakaowca, z których proszek stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: tabliczek czekolady, napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków.’
W ostatnich latach badania wykazały, że czekolada lub przynajmniej jego podstawowy składnik ‘kakao’ może pracować dla Ciebie, a nie przeciwko Tobie, jeśli chodzi o osiągnięcie szczuplejszego i zdrowszego ciała.
Czekolada [kakao] bogata jest w witaminy A, E, B oraz wapń, magnez, żelazo. W czekoladzie występują również dobrze znane antyoksydanty [polifenole].
Antyoksydanty chronią nasze arterie, gruczoł krokowy, hamują zapalenie, jak również wzmagają poczucie dobrego samopoczucia. Polifenole, obficie występujące zwłaszcza w gorzkiej czekoladzie, korzystnie wpływają na wzrost beztłuszczowej masy mięśniowej czy na wzrost metabolizmu.
Epikatechina występująca w dużej ilości w kakao i gorzkiej czekoladzie z kolei dobrze wpływa na właściwe ukrwienie mózgu, poprawiają pamięć krótkoterminową i krążenie krwi. Skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze.
Kakaowiec, z którego prawdziwa czekolada jest wytwarzana wpłynie nie tylko korzystnie na stan twojego układu sercowo- naczyniowego, ale jak dowodzą badania przyczyni się do lepszej wrażliwości na insulinę!
Dobrym wyborem jest zakup czekolady, gdzie skład kakao wynosi ok. 80% masy suchej,lub więcej.
Zasada jest taka:
Im ciemniejsza, tym lepiej .
Ale unikaj czekolad z dodatkiem cukru czy mleka.
Mleko i cukier obniżają zbawienne działanie czekolady.
Przeprowadzone badania w 2012 roku na Uniwersytecie Kalifornijskim pokazały to, że osoby, które jadły czekoladę częściej i w umiarkowanej ilości miały niższe lub podobne BMI do osób które tej czekolady nie jadły.
Pierwszy plus.
Oczywiście nie chodzi o całą tabliczkę czekolady jedzonej codziennie, ale umiarkowane ilości [30-50g]
Lepiej stosować zasadę:
jeść częściej i w mniejszej ilości, niż rzadziej, a więcej.
Po drugie:
Gorzka czekolada wywiera pozytywny czynnik psychologiczny.
Po spożyciu nawet niewielkiej ilości czekolady czujemy się zadowoleni czy usatysfakcjonowani.
Wiadomo ,że diety restrykcyjne kończą się bardzo często porażką, ponieważ są związane z wykluczaniem z menu wszystkiego co dobre,co zawiera dużo węglowodanów prostych i/lub tłuszczy
np. lody,batony,ciastka,słodycze,słodkie bułki,etc.
Często przez te restrykcje łamiemy się i rezygnujemy z diety po miesiącu czy kilku tygodniach.
Natomiast – do tego doszli naukowcy - jeśli spożywamy często czekoladę w umiarkowanych ilościach - nie czujemy takiego przymusu czy chęci zjedzenia czegoś zabronionego.
Czujemy się zadowoleni z życia i pełni energii .
Kakao podnosi poziom serotoniny (tzw. hormon szczęścia) w mózgu. Jest to jeden z głównych neuroprzekaźników występujących w ludzkim organizmie. Pomaga ona w walce ze stresem i depresją.
Anandamid jest endorfiną, która jest naturalnie produkowana po wysiłku fizycznym. Kakao to jedyna roślina, która go zawiera.
Anandamid jest uwalniany, gdy mamy dobre samopoczucie. Dzięki kakao możemy przez dłuższy czas czuć się lepiej.

Ale nie o tym będzie tutaj mowa.
Mowa będzie o rzeczy dla wielu ważniejszej niż polepszenie zdrowia,obniżenie ciśnienia krwi czy poprawienie profilu lipidowego – a mianowicie:
Czekolada nie przeszkadza a wręcz pomaga w utracie zbędnych kilogramów!
Chocolate with high cocoa content as a weight-loss accelerator.
http://imed.pub/ojs/index.php/iam/article/view/1087/728
Naukowcy kobiety I mężczyzn podzielili na 3 grupy:
1) grupa LOW-CARB spożywająca dodatkowo 42g czekolady 81% (chocolate group)
2) grupa LOW-CARB bez dodatkowej czekolady (low-carb group),
3) grupa kontrolna
Próba trwała 3 tygodnie.
Przez ten okres grupa z dodatkiem czekolady spożyła 875g czekolady!
wyniki:

1) -3,2% wagi ciała
2) -3,1% wagi ciała
3) +0,7% wagiciała
Warte zanotowania jest to że grupa czekoladowa przez pierwsze dni [5] przybierała na wadze aby potem systematycznie tracić wagę.
Z kolei grupa LowCarb traciła wagę przez pierwsze 2tygodnie ale w ostatnim tygodniu nastąpił wzrost wagi:

Mało tego.Grupa czekoladowa poprawiła parametry krwi,takie jak:

Wnioski:
Badanie pokazuje że dodanie czekolady o wysokiej zawartości kakao może być pomocne dla osób będących na diecie redukcyjnej.
Ale nie należy skupiać się tylko i wyłącznie na wyniku końcowym, większej utracie wagi ciała.
Ważna do odnotowania jest krzywa,jak ta zmiana nastąpiła.
Czekolada może być rozwiązaniem dla częstego problemu jaki się pojawia podczas diet redukcyjnych – gdyz w grupie ‘czekoladowej’, nie nastąpiło zahamowanie spadku wagi czy też nie nastąpił wzrost wagi.
Przyrost masy ciała w grupie niskowęglowodanowej w tym badaniu jest zgodny z wynikami wielu poprzednich badań.
Naukowcy wierzą że czekolada o wysokiej zawartości kakao jest swego rodzaju turbodoładowaniem w procesie utraty masy ciała [w połączeniu z dietą niskowęglowdanową!].
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kakao
http://super-jedzenie.pl/74/kakao/
http://www.bodybuilding.com/fun/is-chocolate-a-fit-or-fat-food.html
http://suppversity.blogspot.ie
Zmieniony przez - solaros w dniu 2015-04-15 23:44:52
Zmieniony przez - solaros w dniu 2015-04-16 02:02:39
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html