MalcerzV3, takie uzupełnienie, leptyna jest produkowana przez tkankę tłuszczową, więc jak masz powyżej 20%BF to nie masz co sobie zawracać głowy leptyną. Im masz mniej BF tym większa uwagę musisz jej poświęcać.
W skrócie, generalnie im wyższy poziom BF tym mniej węgli jemy (leptyna i tak jest wysoko) żeby zwiększyć insulinowrazliość (IF również zwiększa insulinowrażliwość), ale nigdy nie eliminować węgli całkowicie. Im niższy BF tym stosunkowo więcej węgli można/powinno się bezkarnie wcinać.
Swoją drogą post powinno się trzymać MINIMUM 10h niezależnie od tego czy jest ktoś "na masie" czy nie, ze względów zdrowotnych i aby umożliwić działanie AMPK, bo chroniczna aktywacja mTOR prowadzi do mechanizmów adaptacyjnych w postaci słabszej reakcji wzrostowej w kontekście procesów inicjowanych przez tę kinazę.
Kalorie i tak podstawą, ktoś trzymając TE SAME kalorie/makroskładniki przy poście np. 12H lub 16H powinien praktycznie nie mieć różnic w efektach. Po prostu łatwiej zarządzać kaloriami kiedy masz np. 18H postu. Jednak najbardziej optymalnie jest mieć 12H postu szczególnie
na koksie, ponieważ AMPK zrobi już swoją robotę, a wykorzystując 12 na jedzenie z głową uda nam się wtedy zmieścić 5 eventów syntezy aminokwasów, co na koksie nawet przy deficycie da bardzo wymierne efekty, natomiast jakaś wariacja IF z dwoma posiłkami mogłaby tylko być wydajna w kontekście protein retention.