skopiowaem to
prosze bardzo lessie - caly art
10% glootaminy, ktoora przejdzie szlak pokarmowy, jest wchłaniana przez wątrobę, gdzie dochodzi do konwertowania jej w cukier /glookoneogeneza/ i magazynowania w postaci glikogenu
owszem, glootamina regoolooje syntezę białka, jednakże do pewnego stopnia i pod pewnymi waroonkami; nie dzieje się to jednak w przypadku, gdy przyjmowana jest doustnie
kilka dowodoow:
1.zaledwie 47 do 50% glootaminy podawanej doustnie dociera z wątroby i innych organoow do krwiobiegu; jeszcze mniej, gdyz tylko 10% dociera do przestrzeni międzykomoorkowych; wynika z tego, iż 90% glootaminy przyjętej oralnie nigdy nie dociera do mięśni
/na podst. badań: A) Candow DG, Chilibeck PD, Burke DG, Davison KS, Smith-Palmer T. Effect of glutamine supplementation combined with resistance training in young adults. Eur J Appl Physiol. 2001 Dec;86(2):142-9. B) Antonio J, Sanders MS, Kalman D, Woodgate D, Street C. The effects of high-dose glutamine ingestion on weightlifting performance. J Strength Cond Res. 2002 Feb;16(1):157-60./
A) wpływ sooplementacji glootamina na dorosłych poddanych treningowi wytrzymałościowemu - groopie 31 osoob w wieku 18-24 lat podawano albo glootamine /0.9 g/kg/dzień/ albo placebo / 0.9 g maltodextryn na kg /dzień/ przez okres 6 tygodni treningu wytrzymałościowego; trening: 5 serii po 6-12 powtoorzeń przy intensywności 60 do 90%; przed i po treningu sprawdzono wysokość 1 RM w przysiadzie i wyciskaniu na ławce, beztłuszczowa masę mięśniową oraz stopień rozpadu tkanki mięśniowej; okazało się, że siła, moment siły,
beztłuszczowa masa mięśniowa oraz iość 3-metylhistydyny wzrosły dzięki treningowi - jednak bez znaczących roożnic między obiema groopami; obie zwiększyły 1rm w przysiadzie o ok.30%, zaś w wyciskaniu o ok.14%. w groopie przyjmoojącej gloootaminę moment siły prostownika kolana wzroosł o 6%, o 2% bezłtlooszczowa masa mięśniową /lbm/, zaś poziom 3-metylhistydyny w moczu o 41%; odpowiednio w groopie przyjmoojącej placebo - moment siły o %, lbm o 1.7%, a 3-metyhistydyna o 56%;
wniosek: u młodych zdrowych osoob glootamina nie wpływa znacząco na mięśnie, skład ciała oraz stopień rozpadu białka
/na podst. badania: Effect of glutamine supplementation combined with resistance training in young adults.
Candow DG, Chilibeck PD, Burke DG, Davison KS, Smith-Palmer T. College of Kinesiology, University of Saskatchewan, Saskatoon, Canada./
B) wpływ sooplementacji glootaminą na osiągnięcia w podnoszeniu ciężarów - 6 mężczyzn wytrenowanych pod kątem wytrzymałościowym /wiek: ~21.5 roku, waga: ~76.5kg +/- ~3kg/ poddano treningowi siłowemu wkrootce po podaniu glootaminy lub glicyny /0.3g/kg/ wymieszanej z bezkalorycznym sokiem owocowym bądź też placebo /bezkaloryczny sok owocowy/; każda z osoob podlegała 3 treningom wykonywanym w przypadkowej kolejności; w godzinę po przyjęciu, osoby wykonały 4 serie ćwiczeń aż do załamania mięśniowego (2 serie wyciskania nogami na soownicy z ciężarem 200% wagi ciała, 2 serie wyciskania na ławce z obiążeniem roownym 100% wagi ciała/; nie odnotowano żadnych roożnic w licznie powtoorzeń pomiędzy 3 groopami
wniosek: podanie glootaminy na krootko przed treningiem siłowym nie ma wpływu na osiągnięcia u mężczyzn wytrenowanych pod kątem wytrzymałościowym
/na podst. badania: The effects of high-dose glutamine ingestion on weightlifting performance. Antonio J, Sanders MS, Kalman D, Woodgate D, Street C. Sports Science Laboratory, University of Delaware, Newark, Delaware 19716, USA./
2. wpływ glootaminy i jej peptydu na tempo resyntezy białka u loodzi: w badaniu wzięło udział 8 osoob; czas, w ktoorym je przeprowadzano, to trzygodzinna regeneracja potreningowa; każdej z osoob podano w przypadkowej kolejności napoje w trzech 500ml dawkach - jedna natychmiast po treningu, a następnie w godzinę i dwie od czasu rozpoczęcia regeneracji; każdy z napojoow kontrolnych zawierał 0.8g/kg glookozy; kolejne zaś obejmowały tę samą ilość glookozy i 0.3g/kg wagi ciała: a. glootaminy, b. hydrolizatu pszenicznego /26% glootaminy/ c. hydrolizatu serwatki /6.6% glootaminy/; zawartość glootaminy w osoczu zmniejszyła się o 20% po podaniu w/w napoju kontrolnego, w przypadku napojoow zawierających hydrolizat białkowy nie uległa zmianie, a dwukrotnie wzrosła przy napojach zawierających wolną glootaminę; wielkość resyntezy nie roożniła się znacząco w każdym z 4 experymentoow: 28 +/- 5, 26 +/- 6, 33 +/- 4 i 34 +/- 3 mmol jednostek glookozylu na kg suchej masy mięśniowej; podane wartości dotyczą odpowiednio: napoju kontrolnego, glootaminy, hydrolizatu pszenicznego i serwatki
wniosek: podanie mieszanki glootaminy/węglowodanoow nie zwiększa tempa resyntezy glikogenu w mięśniach; resynteza glikogenu była większa, jednakże niezbyt znacząca
/na podst. badań: The effect of free glutamine and peptide ingestion on the rate of muscle glycogen resynthesis in man.
van Hall G, Saris WH, van de Schoor PA, Wagenmakers AJ. Department of Human Biology, Maastricht University, The Netherlands.
[email protected]/
i linki do dyskoosji
https://www.sfd.pl/topic.asp?whichpage=1&topic_id=110768
https://www.sfd.pl/topic.asp?whichpage=1&topic_id=110533
masz szczescie gdyz wlasnie robilam porzadki w powiadomieniach w skrzynce
sekoondy dzielily mnie od skasowania linkoow
artystyczny leniwy' grasik
lessie