...
Napisał(a)
Zamiast topionego może być inny, np typu Fromage naturalny. Pozatym jedna kostka to ok 20gr więc na porcję zupy nie zjada się tego jakoś mega duzo Albo wogóle nie dawać serka, tylko zastąpić śmietaną, tez powinno być dobre
...
Napisał(a)
KOFTA KEBABCZE BARANIE BY JAMIE OLIVIER
4 porcje
500g jagnieciny/baraniny (z łopatki, karkowki, my kupujemy mieloną)
2 łyżki swiezego tymianku (suszony tez moze byc - 1 łyżeczka)
1 płaska łyżka mielonego chili
1 płaska łyżka mielonego kminku
4 płaskie łyżki sumac'u (ze sklepu arabskiego) lub jeśli to nie do dostania to starta skórka z jednej cytryny
sól, pieprz
spora garść orzechów pistacjowych,
sałata (zależnie od gustu, rukola lub lodowa itp)
mała garsc liści mięty
jedna czerwona cebula
jedna cytryna
garść natki pietruszki
extra virgin olive oil
4 placki ala tortilla (wraps, flatbreads, pita)
4 łyżki jogurtu naturalnego
jesli mieso jest kupione w calości, trzeba je zmielic, jesli jest juz mielone nie ma tego problemu. Mielimy/mieszamy z tymiankiem, chili, kminkiem i sumakiem oraz pieprzem, solą i pistacjami.
dalej musimy podzielic mieso na 4 rowne kawałki i kazdy z nich nadziewaj (albo raczej trzeba to mieso obkleić) na metalowy szpikulec do szaszłyków (do tego najlepiej miec zwilżone dłonie).
osobno wrzucamy do drugiej miski drobno pokrojona cebule z solą pieprzem, wyciskamy na to sok z cytryny-bez pestek (bedzie sie marynowac)
Wstawiamy do piekarnika z funkcja grila i tu juz od nas zalezy jakie miesko lubimy, lepsze moim zdaniem jest soczyste , grilowanie trwa tylko kilka minut (wstawiamy do nagrzanego grila)
nastepnie w misce mieszamy sałatę z liścmi mięty,
jak sie zamarynuje cebulka to całość trzeba połączyć z sałata- na koniec dodać natkę pietruszki
zaleznie jakie pieczywko do tego mamy, smarujemy je jogurtem naturalnym, zarzucamy na to salate z cebulka i kebaba sciagnietego z patyczka i pokrojonego i wcinamy
jestem na no carbs, zjadlam to bez wrapa ale z gora sałaty, troche pomidorka, ogorka, i co tam sie znajdzie. Ominąc mozna tez jogurt naturalny-zrobilam dressing z oliwy i octu balsamic
BARANIE KEBABY NR 2
50g bułki tartej
400g mielonej baraniny
1 rozbeltane jajko
maly peczek pietruszki
1 cebula
1/2 łyzeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki pieprzu kajenskiego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
ZIOŁOWA SALSA DO KEBABÓW
peczek pietruszki
peczke kolendry
peczkek szczypiorku
2 łyzki oliwy
4 pomidory, pocwiartowane, pestki usuniete
4 łyzki oliwek (obojetnie jakich)
2 łyżki kaparów
szczypta soli
skórka i sok z jednej cytryny
sól, pieprz
chlebek pita do podania
8 drewnianych patykow do szaszłykow namoczonych w wodzie, lub 8 metalowych
wykonanie: dokladnie zmielic wszystkie przyprawy do kebaba. porzadnie wyrobic z miesem. Zmoczonymi woda rekoma obkleic dookola patyki do szaszlykow, ulozyc na tacy, wlozyc na godzinke do lodowki
w miedzyczasie wszytskie skladniki salsy drobno posiekac (lub grubo-jak kto woli) i wymieszac na taka 'z grubsza' paste. Przelozyc do miseczki, schlodzic
po godzinie: rozgrzac grila lub patelnie grilowa i piec kebaby po 4minuty z kazdeg strony. Jesli uzywamy blachy do pieczenia jako podstawki do kebabow (bo grill mamy w piekarniku) to warto blaszke wylozyc wczesniej folia aluminiowa-folie po sprawie wyrzucamy, łatwiejsze mycie
4 porcje
500g jagnieciny/baraniny (z łopatki, karkowki, my kupujemy mieloną)
2 łyżki swiezego tymianku (suszony tez moze byc - 1 łyżeczka)
1 płaska łyżka mielonego chili
1 płaska łyżka mielonego kminku
4 płaskie łyżki sumac'u (ze sklepu arabskiego) lub jeśli to nie do dostania to starta skórka z jednej cytryny
sól, pieprz
spora garść orzechów pistacjowych,
sałata (zależnie od gustu, rukola lub lodowa itp)
mała garsc liści mięty
jedna czerwona cebula
jedna cytryna
garść natki pietruszki
extra virgin olive oil
4 placki ala tortilla (wraps, flatbreads, pita)
4 łyżki jogurtu naturalnego
jesli mieso jest kupione w calości, trzeba je zmielic, jesli jest juz mielone nie ma tego problemu. Mielimy/mieszamy z tymiankiem, chili, kminkiem i sumakiem oraz pieprzem, solą i pistacjami.
dalej musimy podzielic mieso na 4 rowne kawałki i kazdy z nich nadziewaj (albo raczej trzeba to mieso obkleić) na metalowy szpikulec do szaszłyków (do tego najlepiej miec zwilżone dłonie).
osobno wrzucamy do drugiej miski drobno pokrojona cebule z solą pieprzem, wyciskamy na to sok z cytryny-bez pestek (bedzie sie marynowac)
Wstawiamy do piekarnika z funkcja grila i tu juz od nas zalezy jakie miesko lubimy, lepsze moim zdaniem jest soczyste , grilowanie trwa tylko kilka minut (wstawiamy do nagrzanego grila)
nastepnie w misce mieszamy sałatę z liścmi mięty,
jak sie zamarynuje cebulka to całość trzeba połączyć z sałata- na koniec dodać natkę pietruszki
zaleznie jakie pieczywko do tego mamy, smarujemy je jogurtem naturalnym, zarzucamy na to salate z cebulka i kebaba sciagnietego z patyczka i pokrojonego i wcinamy
jestem na no carbs, zjadlam to bez wrapa ale z gora sałaty, troche pomidorka, ogorka, i co tam sie znajdzie. Ominąc mozna tez jogurt naturalny-zrobilam dressing z oliwy i octu balsamic
BARANIE KEBABY NR 2
50g bułki tartej
400g mielonej baraniny
1 rozbeltane jajko
maly peczek pietruszki
1 cebula
1/2 łyzeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki pieprzu kajenskiego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
ZIOŁOWA SALSA DO KEBABÓW
peczek pietruszki
peczke kolendry
peczkek szczypiorku
2 łyzki oliwy
4 pomidory, pocwiartowane, pestki usuniete
4 łyzki oliwek (obojetnie jakich)
2 łyżki kaparów
szczypta soli
skórka i sok z jednej cytryny
sól, pieprz
chlebek pita do podania
8 drewnianych patykow do szaszłykow namoczonych w wodzie, lub 8 metalowych
wykonanie: dokladnie zmielic wszystkie przyprawy do kebaba. porzadnie wyrobic z miesem. Zmoczonymi woda rekoma obkleic dookola patyki do szaszlykow, ulozyc na tacy, wlozyc na godzinke do lodowki
w miedzyczasie wszytskie skladniki salsy drobno posiekac (lub grubo-jak kto woli) i wymieszac na taka 'z grubsza' paste. Przelozyc do miseczki, schlodzic
po godzinie: rozgrzac grila lub patelnie grilowa i piec kebaby po 4minuty z kazdeg strony. Jesli uzywamy blachy do pieczenia jako podstawki do kebabow (bo grill mamy w piekarniku) to warto blaszke wylozyc wczesniej folia aluminiowa-folie po sprawie wyrzucamy, łatwiejsze mycie
The best way to predict your future is to create it.
...
Napisał(a)
"Pasztet" z selera
Potrzebujemy:
2 korzenie selera (średniej wielkości)
garść posiekanej natki pietruszki
2 jajka
1 czerwona cebula - może byś zwykła, ale moim zdaniem czerwona lepiej pasuje
sól, pieprz ( przyprawy wg upodobań)
Selery ugotować, ale uważać, żeby nie rozgotować. Odcedzić wodę i poczekać aż wystygną. Następnie obrać ze skórki i rozgnieść tłuczkiem, widelcem (czymkolwiek). Dodać jajka, pietruszkę, posiekaną cebulę i wymieszać. Następnie przelewamy wszystko do keksówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni). Po chwili zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy ok 50 minut.
Można jeść na ciepło, na zimno - jak kto lubi. Smacznego
SEREK TOPIONY
Potrzebujemy:
500g twarogu (półtłustego)
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, a garnek stawiamy na niewielki ogień (ja daje na 2-3) i wszystko miksujemy (jak ktoś nie ma miksera, albo boi się miksować w garnku, to można drewnianą łyżką - tylko wtedy serek będzie miał grudki - co wcale w niczym nie przeszkadza). Twaróg będzie się powoli rozpuszczał aż w końcu wyjdzie ładny kremowy i ciągnący. Trzeba cały czas mieszać i pilnować, żeby nie przywarł za bardzo do garnka. Przelewamy do salaterek, miseczek, co tam mamy, czekamy aż ostygnie i ładujemy do lodówki. Po kilku godzinach serek jest gotowy, chociaż ja go nawet na ciepło potrafiłam wsunąć. Można też sobie ten serek odpowiendio przyprawić np dodając szczypiorek, czosnek granulowany - co tam kto lubi. Fajnie się też sprawdza do zapiekania z mięskiem, czy jakąs tam dietetyczną pizzą (jeśli ktoś sie boi zera żółtego). Zawsze to jakas odmiana. Dawno tego serka nie robiłam, bo mam zakaz nabiału, ale jak ktoś lubi to też jakaś odskocznia od tradycyjnego twarogu.
Smacznego :)
Potrzebujemy:
2 korzenie selera (średniej wielkości)
garść posiekanej natki pietruszki
2 jajka
1 czerwona cebula - może byś zwykła, ale moim zdaniem czerwona lepiej pasuje
sól, pieprz ( przyprawy wg upodobań)
Selery ugotować, ale uważać, żeby nie rozgotować. Odcedzić wodę i poczekać aż wystygną. Następnie obrać ze skórki i rozgnieść tłuczkiem, widelcem (czymkolwiek). Dodać jajka, pietruszkę, posiekaną cebulę i wymieszać. Następnie przelewamy wszystko do keksówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni). Po chwili zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy ok 50 minut.
Można jeść na ciepło, na zimno - jak kto lubi. Smacznego
SEREK TOPIONY
Potrzebujemy:
500g twarogu (półtłustego)
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, a garnek stawiamy na niewielki ogień (ja daje na 2-3) i wszystko miksujemy (jak ktoś nie ma miksera, albo boi się miksować w garnku, to można drewnianą łyżką - tylko wtedy serek będzie miał grudki - co wcale w niczym nie przeszkadza). Twaróg będzie się powoli rozpuszczał aż w końcu wyjdzie ładny kremowy i ciągnący. Trzeba cały czas mieszać i pilnować, żeby nie przywarł za bardzo do garnka. Przelewamy do salaterek, miseczek, co tam mamy, czekamy aż ostygnie i ładujemy do lodówki. Po kilku godzinach serek jest gotowy, chociaż ja go nawet na ciepło potrafiłam wsunąć. Można też sobie ten serek odpowiendio przyprawić np dodając szczypiorek, czosnek granulowany - co tam kto lubi. Fajnie się też sprawdza do zapiekania z mięskiem, czy jakąs tam dietetyczną pizzą (jeśli ktoś sie boi zera żółtego). Zawsze to jakas odmiana. Dawno tego serka nie robiłam, bo mam zakaz nabiału, ale jak ktoś lubi to też jakaś odskocznia od tradycyjnego twarogu.
Smacznego :)
No pain -no gain
http://www.sfd.pl/mathilda__powrót_młodej_mamy_:_-t939270.html
...
Napisał(a)
Kotleciki jajeczne
Co potrzeba:
8 jajek ugotowanych na twardo
2 surowe jajka
pęczek szczypiorku
pęczek pietruszki
ew. łyżka majonezu ( u mnie bez)
30g masła
30 g zmielonych na mąkę orzechów
300g pieczarek
cebula
sól, pieprz
Co robimy?
Ugotowane na twardo jajka przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Dodajemy surowe jaja, drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek, sól, pieprz do smaku.Pieczarki obieramy, siekamy drobno razem z cebulką i podduszamy na masełku, aż zmiękną. Zagniatamy wszytko razem, formujemy małe kotleciki, obtaczamy w orzechach i chwilę smażymy ( do zarumienienia się) najlepiej na klarowanym maśle.
Całość 1115kcal / 72g B / 86g T/ 12g WW
Porcja 1/3 372kcal / 24g B / 29g T / 4g WW
SMACZNEGO :)
Co potrzeba:
8 jajek ugotowanych na twardo
2 surowe jajka
pęczek szczypiorku
pęczek pietruszki
ew. łyżka majonezu ( u mnie bez)
30g masła
30 g zmielonych na mąkę orzechów
300g pieczarek
cebula
sól, pieprz
Co robimy?
Ugotowane na twardo jajka przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Dodajemy surowe jaja, drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek, sól, pieprz do smaku.Pieczarki obieramy, siekamy drobno razem z cebulką i podduszamy na masełku, aż zmiękną. Zagniatamy wszytko razem, formujemy małe kotleciki, obtaczamy w orzechach i chwilę smażymy ( do zarumienienia się) najlepiej na klarowanym maśle.
Całość 1115kcal / 72g B / 86g T/ 12g WW
Porcja 1/3 372kcal / 24g B / 29g T / 4g WW
SMACZNEGO :)
...
Napisał(a)
chciałam dziś zrobić majonez..ale z jaja i oliwy z oliwek mi nie podeszło (chyba oliwy z oliwek nie lubię).. ma ktoś pomysł z jakiego oleju robić majonez, żeby był smakowo podobny do tych sklepowych? bo skoro to na surowo to przydałby się jakiś wielonasycony..tylko nie wiem jakiego użyć, żeby to jakoś smakowało.. ma ktoś pomysł? :)
http://www.sfd.pl/_berry__:_bo_woli_kombinować_z_ciałem_pod_okiem_szefowych_:_-t811041.html foty str. 18 i 30
"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."
— H. Jackson Brown, Jr.
...
Napisał(a)
ja robiłam z rzepakowego, może być zimnotłoczony, był ok. oliwa chyba ma zbyt intensywny smak na majonez
...
Napisał(a)
Dziewczyny, to nie temat do pogaduch, tutaj tylko gotowe przepisy
Feel the pain and do it anyway...
Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html
...
Napisał(a)
MAJONEZ
(ja kręcę tak):
1 jajko
1 łyżeczka octu (u mniej jabłkowy)
musztarda kopiasta łyżeczka
0,5 łyżeczki miodu
sól
pieprz
ok 300 ml oleju rzepakowego (najlepiej zimnotłoczony, nierafinowany, ale drogi jest)
-wszystkie składniki w temp pokojowej, naczynie wysokie w temp pokojowej (bo się zwarzy!)
-ucierać mikserem ręcznym (taką nogą/pałą jak do przecierania zup) wkładając go na dno i powoli podnosząc mikser w górę.
-po ukreceniu można jeszce doprawić powyższymi przyprawami do pożądanego smaku.
Pyyycha!
Zmieniony przez - yosis w dniu 2012-03-15 16:25:44
(ja kręcę tak):
1 jajko
1 łyżeczka octu (u mniej jabłkowy)
musztarda kopiasta łyżeczka
0,5 łyżeczki miodu
sól
pieprz
ok 300 ml oleju rzepakowego (najlepiej zimnotłoczony, nierafinowany, ale drogi jest)
-wszystkie składniki w temp pokojowej, naczynie wysokie w temp pokojowej (bo się zwarzy!)
-ucierać mikserem ręcznym (taką nogą/pałą jak do przecierania zup) wkładając go na dno i powoli podnosząc mikser w górę.
-po ukreceniu można jeszce doprawić powyższymi przyprawami do pożądanego smaku.
Pyyycha!
Zmieniony przez - yosis w dniu 2012-03-15 16:25:44
http://www.sfd.pl/t856312.html
http://tnij.com/5Rd9Z
In both architecture and human beauty, form follows function - Mark Rippetoe
Poprzedni temat
Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- ...
- 67
Następny temat
Poppy/Poczatek, plan i pare pytan
Polecane artykuły