SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237359

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1173 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10582
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 134 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1824
Zamiast topionego może być inny, np typu Fromage naturalny. Pozatym jedna kostka to ok 20gr więc na porcję zupy nie zjada się tego jakoś mega duzo Albo wogóle nie dawać serka, tylko zastąpić śmietaną, tez powinno być dobre
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 3212 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 43594
KOFTA KEBABCZE BARANIE BY JAMIE OLIVIER

4 porcje

500g jagnieciny/baraniny (z łopatki, karkowki, my kupujemy mieloną)
2 łyżki swiezego tymianku (suszony tez moze byc - 1 łyżeczka)
1 płaska łyżka mielonego chili
1 płaska łyżka mielonego kminku
4 płaskie łyżki sumac'u (ze sklepu arabskiego) lub jeśli to nie do dostania to starta skórka z jednej cytryny
sól, pieprz

spora garść orzechów pistacjowych,

sałata (zależnie od gustu, rukola lub lodowa itp)
mała garsc liści mięty
jedna czerwona cebula
jedna cytryna
garść natki pietruszki
extra virgin olive oil
4 placki ala tortilla (wraps, flatbreads, pita)
4 łyżki jogurtu naturalnego

jesli mieso jest kupione w calości, trzeba je zmielic, jesli jest juz mielone nie ma tego problemu. Mielimy/mieszamy z tymiankiem, chili, kminkiem i sumakiem oraz pieprzem, solą i pistacjami.

dalej musimy podzielic mieso na 4 rowne kawałki i kazdy z nich nadziewaj (albo raczej trzeba to mieso obkleić) na metalowy szpikulec do szaszłyków (do tego najlepiej miec zwilżone dłonie).

osobno wrzucamy do drugiej miski drobno pokrojona cebule z solą pieprzem, wyciskamy na to sok z cytryny-bez pestek (bedzie sie marynowac)

Wstawiamy do piekarnika z funkcja grila i tu juz od nas zalezy jakie miesko lubimy, lepsze moim zdaniem jest soczyste , grilowanie trwa tylko kilka minut (wstawiamy do nagrzanego grila)

nastepnie w misce mieszamy sałatę z liścmi mięty,

jak sie zamarynuje cebulka to całość trzeba połączyć z sałata- na koniec dodać natkę pietruszki

zaleznie jakie pieczywko do tego mamy, smarujemy je jogurtem naturalnym, zarzucamy na to salate z cebulka i kebaba sciagnietego z patyczka i pokrojonego i wcinamy

jestem na no carbs, zjadlam to bez wrapa ale z gora sałaty, troche pomidorka, ogorka, i co tam sie znajdzie. Ominąc mozna tez jogurt naturalny-zrobilam dressing z oliwy i octu balsamic

BARANIE KEBABY NR 2

50g bułki tartej
400g mielonej baraniny
1 rozbeltane jajko
maly peczek pietruszki
1 cebula
1/2 łyzeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki pieprzu kajenskiego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

ZIOŁOWA SALSA DO KEBABÓW

peczek pietruszki
peczke kolendry
peczkek szczypiorku
2 łyzki oliwy
4 pomidory, pocwiartowane, pestki usuniete
4 łyzki oliwek (obojetnie jakich)
2 łyżki kaparów
szczypta soli
skórka i sok z jednej cytryny
sól, pieprz

chlebek pita do podania

8 drewnianych patykow do szaszłykow namoczonych w wodzie, lub 8 metalowych

wykonanie: dokladnie zmielic wszystkie przyprawy do kebaba. porzadnie wyrobic z miesem. Zmoczonymi woda rekoma obkleic dookola patyki do szaszlykow, ulozyc na tacy, wlozyc na godzinke do lodowki

w miedzyczasie wszytskie skladniki salsy drobno posiekac (lub grubo-jak kto woli) i wymieszac na taka 'z grubsza' paste. Przelozyc do miseczki, schlodzic

po godzinie: rozgrzac grila lub patelnie grilowa i piec kebaby po 4minuty z kazdeg strony. Jesli uzywamy blachy do pieczenia jako podstawki do kebabow (bo grill mamy w piekarniku) to warto blaszke wylozyc wczesniej folia aluminiowa-folie po sprawie wyrzucamy, łatwiejsze mycie

The best way to predict your future is to create it.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 701 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10356
"Pasztet" z selera

Potrzebujemy:

2 korzenie selera (średniej wielkości)
garść posiekanej natki pietruszki
2 jajka
1 czerwona cebula - może byś zwykła, ale moim zdaniem czerwona lepiej pasuje
sól, pieprz ( przyprawy wg upodobań)

Selery ugotować, ale uważać, żeby nie rozgotować. Odcedzić wodę i poczekać aż wystygną. Następnie obrać ze skórki i rozgnieść tłuczkiem, widelcem (czymkolwiek). Dodać jajka, pietruszkę, posiekaną cebulę i wymieszać. Następnie przelewamy wszystko do keksówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni). Po chwili zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy ok 50 minut.
Można jeść na ciepło, na zimno - jak kto lubi. Smacznego



SEREK TOPIONY

Potrzebujemy:
500g twarogu (półtłustego)
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, a garnek stawiamy na niewielki ogień (ja daje na 2-3) i wszystko miksujemy (jak ktoś nie ma miksera, albo boi się miksować w garnku, to można drewnianą łyżką - tylko wtedy serek będzie miał grudki - co wcale w niczym nie przeszkadza). Twaróg będzie się powoli rozpuszczał aż w końcu wyjdzie ładny kremowy i ciągnący. Trzeba cały czas mieszać i pilnować, żeby nie przywarł za bardzo do garnka. Przelewamy do salaterek, miseczek, co tam mamy, czekamy aż ostygnie i ładujemy do lodówki. Po kilku godzinach serek jest gotowy, chociaż ja go nawet na ciepło potrafiłam wsunąć. Można też sobie ten serek odpowiendio przyprawić np dodając szczypiorek, czosnek granulowany - co tam kto lubi. Fajnie się też sprawdza do zapiekania z mięskiem, czy jakąs tam dietetyczną pizzą (jeśli ktoś sie boi zera żółtego). Zawsze to jakas odmiana. Dawno tego serka nie robiłam, bo mam zakaz nabiału, ale jak ktoś lubi to też jakaś odskocznia od tradycyjnego twarogu.

Smacznego :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1173 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10582
Kotleciki jajeczne

Co potrzeba:

8 jajek ugotowanych na twardo
2 surowe jajka
pęczek szczypiorku
pęczek pietruszki
ew. łyżka majonezu ( u mnie bez)
30g masła
30 g zmielonych na mąkę orzechów
300g pieczarek
cebula
sól, pieprz

Co robimy?

Ugotowane na twardo jajka przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Dodajemy surowe jaja, drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek, sól, pieprz do smaku.Pieczarki obieramy, siekamy drobno razem z cebulką i podduszamy na masełku, aż zmiękną. Zagniatamy wszytko razem, formujemy małe kotleciki, obtaczamy w orzechach i chwilę smażymy ( do zarumienienia się) najlepiej na klarowanym maśle.


Całość 1115kcal / 72g B / 86g T/ 12g WW
Porcja 1/3 372kcal / 24g B / 29g T / 4g WW

SMACZNEGO :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 396 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 8054
chciałam dziś zrobić majonez..ale z jaja i oliwy z oliwek mi nie podeszło (chyba oliwy z oliwek nie lubię).. ma ktoś pomysł z jakiego oleju robić majonez, żeby był smakowo podobny do tych sklepowych? bo skoro to na surowo to przydałby się jakiś wielonasycony..tylko nie wiem jakiego użyć, żeby to jakoś smakowało.. ma ktoś pomysł? :)

http://www.sfd.pl/_berry__:_bo_woli_kombinować_z_ciałem_pod_okiem_szefowych_:_-t811041.html  foty str. 18 i 30

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."
— H. Jackson Brown, Jr.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 157 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4986
ja robiłam z rzepakowego, może być zimnotłoczony, był ok. oliwa chyba ma zbyt intensywny smak na majonez
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Saida MMA Coach
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 28242 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 125433
Dziewczyny, to nie temat do pogaduch, tutaj tylko gotowe przepisy

Feel the pain and do it anyway...

Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 5434 Wiek 38 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 41059
MAJONEZ
(ja kręcę tak):

1 jajko
1 łyżeczka octu (u mniej jabłkowy)
musztarda kopiasta łyżeczka
0,5 łyżeczki miodu
sól
pieprz
ok 300 ml oleju rzepakowego (najlepiej zimnotłoczony, nierafinowany, ale drogi jest)

-wszystkie składniki w temp pokojowej, naczynie wysokie w temp pokojowej (bo się zwarzy!)
-ucierać mikserem ręcznym (taką nogą/pałą jak do przecierania zup) wkładając go na dno i powoli podnosząc mikser w górę.

-po ukreceniu można jeszce doprawić powyższymi przyprawami do pożądanego smaku.

Pyyycha!



Zmieniony przez - yosis w dniu 2012-03-15 16:25:44

http://www.sfd.pl/t856312.html
http://tnij.com/5Rd9Z

In both architecture and human beauty, form follows function - Mark Rippetoe

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 61 Wiek 43 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1871
Yosis ile można taki majonez przechowywać?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium