Szacuny
0
Napisanych postów
22
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
68
Witam
Bez zbędnych farmazonów.
20 lat. 162cm wzrostu. 52kg wagi. Choroba Crohna i bardzo krótkie jelito cienkie 2.8m). Trenuje nieregularnie z przerwami od 2 lat.
Jaką dietę można dla mnie ułożyć jeśli mój plan zajęć wygląda np. tak:
pon- wolny/ wtorek-12-18 na uczelni/sroda 11-13 na uczelni/czwartek 11-16
piątek 9-13. Dodam, że co najmniej 1.5h przed wyjściem na uczelnie nie mogę nic treściwego w dużej spożywać by potem nie łazić do toalety co 30min.
Co polecacie dla mnie? Czy jest szansa by jakoś nadrobić chociaż te 8-10kg?
pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Szacuny
1419
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
Jest to kwestia mocno indywidualna. Przede wszystkim powinieneś znać pokarmy, które gorzej tolerujesz i które przyczyniają się do nasilenia objawów choroby - i tych unikać. Czynnikiem niewskazanym może być gluten, laktoza a1-beta kazeina i wiele innych alergenów. Tutaj potrzebne są nie tylko obserwacje - ale badania. Przeciwwskazane są potrawy pikantne, kwaśne, bardzo gorące i bardzo zimne, ciężkostrawne, konserwowane etc...
Szacuny
1419
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
Preferowane są pokarmy mniej przetworzone, gotowane na parze. Posiłki powinny być częste (5 - 7), mniejsze objętościowo. Dieta powinna dostarczać sporej ilości białka.
Trudno będzie Ci "przytyć chociaż 8 - 10kg". Najlepiej byłoby nawiązać współpracę z dietetykiem stacjonarnie i wspólnie dokonywać modyfikacji bieżącego jadłospisu. Ponieważ założenia żywieniowe zakłądają limitowanie tłuszczy konwencjonalnych można pomyśleć o sukcesywnym dodawaniu MCT (sredniołańcuchowych kwasów tłuszczowych).
Nie wiem czy znasz podstawowe zalecenia dotyczące doboru pokarmów dla Twojego schorzenia?
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-14 23:15:44
Szacuny
0
Napisanych postów
22
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
68
Mam rozumieć, że skupić się wyłącznie na białku? Jeśli tak, ile powinno go być?
Jedni dietetycy ustalają diety nie uwzględniajac czasu wolnego itp.
Inni z kolei nie mają pojęcia jakie pokarmy są bardziej lub mniej tolerowane przez mój układ pokarmowy.
Czy pomogą mi jakieś suplementy/odżywki i inne mass gainery ( w ogóle w tym temacie nie siedzę)?
Po 4 latach sam już co jest lepiej lub gorzej przyswajane.
Zmieniony przez - Zimny P w dniu 2011-11-14 23:16:40
Zmieniony przez - Zimny P w dniu 2011-11-14 23:17:27
Szacuny
1419
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
Nie, absolutnie nie masz się koncentrować na samym białku. Ale potrzebujesz go sporo. Wrzuć tutaj aktualny swój jadłospis z trzech dni. Napisz dodatkowo na jakie pokarmy wiesz, że źle reagujesz, a jakie możesz jeść w dużych ilościach. Zamieszczając jadłospis napisz o której gorzej nie jesz posiłki, ile szacunkowo jest danego składnika w posiłku (np chleba, mięsa), możesz używać miar domowych takich jak "kromka", "garść". A także jak jest przygotowywany.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-14 23:19:05
Szacuny
0
Napisanych postów
22
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
68
Przez pomyłkę kliknąłem enter. Na śniadanie jem zupę krupnik/grochową sprzedawana gotową do spożycia po podgrzaniu. 500ml. Do niej 60g (zakładając, że jedna kromka ma 30g) chleba zwykłego pszennego. Obiad: 100-150g filet z indyka z żurawinami z gotowanymi ziemniakami też ok. 150g lub 100g kaszy gryczanej gotowanej. Do tego 70g ogórków konserwowych. LUB 150g filet z mintaja smażony na oliwie z oliwek + 60g chleba pszennego. Czasami jajecznica z 2-3 jajek i do tego 60g chleba pszennego z masłem. Często 100g filet kurczaka w sosie słodko kwaśnym z ryżem 100g. Kolacja to przeważnie 180g chleba pszennego +60g serka topionego + 80gr polędwicy sopockiej + masło którego ilość ciężko mi sprecyzować. Czasami jajecznica z 2-3 jajek i do tego 60g chleba pszennego z masłem. Generalnie najlepiej wchłaniają się zupy typu krupnik,pomidorowa. Potraw które są ciężkostrawne albo powodują wzdęcia unikam. Nie powinienem jeść smażonych/pieczonych ziemniaków oraz produktów obrabianych cieplnie na głębokim tłuszczu w wysokiej temperaturze. Unikać potraw zawierających dużo błonnika. Surowych wazyw i owoców. To tak w wielkim skrócie.