SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

platki owsiane blyskawiczne

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 32637

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 413 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 3383
nigdy nie szamałem płatków owsianych i mam pare watpliwości.
1.Lepiej kupować zwykłe czy błyskawiczne.
2.Obecnie kupilem błyskawiczne(i dla nich podajcie przepis) i czy dobrze robie : 3/4 szklanki płatków zalewam 200ml wody lub mleka.
3.płyn ktorym zalewam platki musi byc gorący czy moze byc zimny
4.na ile odstawiam takie zalane platki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 121 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 78
Płatki owsiane nie są ani dobrym pomysłem na śniadanie ani wbrew pozorom cennym elementem naszej diety.

Po pierwsze płatki błyskawiczne wysoce przetworzonym produktem. Biorąc pod uwagę nasz obecny sty życia, większość z nas w produkty spożywcze zaopatruje się w super marketach, jest to szybkie i wygodne jednak nie koniecznie zdrowe.

Co jest z nimi nie tak? Przetworzone produkty mają bardzo zły wpływ na nasz organizm. Posiłek byłby wporządku gdybyś wykorzystał pełnoziarniste płatki owsiane z ekologicznej uprawy. Dlaczego? W procesie produkcji wykorzystywana jest masa chemikaliów która powoduje iż produkty są jałowe i naładowane niezdrowymi substancjami które mogą powodować zaburzenia hormonalne, insulinooporność, zatrzymywanie wody w organizmie czy odkładanie się tkanki tłuszczowej.


Co więcej płatki owsiane nie są dobrym pomysłem dla każdego, mogą one dość mocno podnosić poziom cukru we krwi co u wielu osób nie jest wskazane z rana. Nawet gotowana, ekologiczna, pełnoziarnista owsianka bez dodatku cukru u zdrowej osoby zwiększa poziom cukru do około 150 mg/dl, 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki.

Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i gliadyą posiadają w swoim składzie mnóstwo substancji antyodżywczych które ograniczają m.in. wchłanianie mikroskładników.

Co prawda raz na jakiś czas płatki owsiane nam nie zaszkodzą, dużo lepiej jednak urozmaicić dietę w inne źródła węglowodanów takie jak ryż, kasza, płatki jaglane, gryczane czy pełnoziarniste żytnie.

Jeżeli chodzi o dodatki do posiłku węglowodanowego, możemy spożyć go z dodatkiem gorzkiej czekolady, owoców, odżywki białkowej, masła orzechowego czy też w formie placuszków w towarzystwie jaj. Jeżeli chodzi o płatki, można nimi także opanierować mięso i upiec w piekarniku lub zrobić batoniki albo ciasto. Przepisów jest masa, wystarczy poszukać w internecie wybranej potrawy.


Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 5581 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 23151
1.błyskawiczne 2.jak chcesz,jeden lubi bardziej gęste drugi mniej
3.ja zalewam zimnym wieczorem i wstawiam do lodowki a rano gotuje i pare minut i sa gotowe
4.j/w ale odstawiasz az beda bardziej miekie

Nie mogę ci pomóc,jestem koniem.
--==GAINER TEAM==--

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 3962 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 51046
1. zwykłe, są mniej przetworzone, niższe ig
2. przepis? nie sugeruj się etykietkami, możesz zrobić z tymi płatkami co chcesz (placek, owsiankę)
to ile weźmiesz płatków zależy tylko od Ciebie
sam sobie zdecyduj ile mleka wlać
3.gorący, poczekaj aż płatki zmiękną
możesz też gotować to zgęstnieje i się zrobi pulpa
jak zalejesz zimnym i wstawisz np. na noc do lodówki to rano już będą miękkie (możesz zalać jogurtem, kefirem, maślanką, mlekiem)
4. aż zmiękną
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 770 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 24448
Nie wiem co wy za płatki macie, ale jakbym ja 3/4 szklanki zalał tylko 200ml mleka to moją owsiankę można by było nożem kroić

Zmieniony przez - Kaziol w dniu 2009-02-08 11:45:18

Wiedza jest najlepszym anabolikiem

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 2032 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15756
Ja zawsze sypię na oko, paczka 400g starcza mi na tydzień, więc sypię z 70-80g płatków, to zalewam ok 300ml mleka i od razu gotuję. Po jakichś 5 minutach płatki są miękkie i można szamać. Ja do smaku dosypuję jeszcze kakao i garść mlekołaków. Później gotuję 2-3 jaja i jem z pestkami słonecznika. i to takie śniadanko.
Warto pokombinować z jakimiś plackami z owsianych itp, bo sama owsianka szybko zbrzydnie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
1 zdecydowanie zwykłe
2 dodaj jajka cynamon słodzik zrób placka jak w przepisach w dziale kuchnia
3 wypadałoby żeby to był wrzątek będą lepiej przyswajalne
4 błyskawiczne wystarczy na 4-5 min .....zwykłe pogotowałbym

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 9041 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 98000
owsianka to zuo!

nie wiem jak u Was ale u mnie powodowała huraganowe wiatry.

Quod medicina aliis, aliis est acre venenum

Trzecia Rzeczpospolita, Polska Ludowa
To samo od nowa, to samo od nowa...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 95 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68752
polecam platki owsaine gorskie(mniej przetworzone od blyskawicznych) z firmy Melvit dodaje orzechy/pestki/siemie/rodzyny zalewam wrzatkiem przykrywam odstawiam na 5min i sa gotowe dolewam wody i jem,ew robie placka a gazow nie mam i oby sie nie pojawily

Zmieniony przez - koles08 w dniu 2009-02-08 14:09:53
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Górskie the best ! zalewam rano gorącą wodą czekam 3 minutki i są miękkie i smaczne dolewam z 50 ml kefiru dla trawienia nie dla smaku ; d i jem potem jaja i śniadanie wchodzi jak po maśle ; )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 413 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 3383
a jaka powinna byc mniej wiecej proporcja wody do platkow, zeby nie zostala mi woda tylko idealnie wsiaklo. orientuje sie ktos?
no i te rodzynki i pestki to chyba na koniec? zalac same platki chyba
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
lej na oko dużo wsiąka w nie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

chce szybko przytyc !!!!!!!!pomocy

Następny temat

kolejnosc jedzenia.

WHEY premium