SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

płatki owsiane a niedobór żelaza

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 47047

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 32 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 352
No właśnie ludzie kochani jak to jest wiekszosc z Was je te owsiane, ja tez jem ,mało tego daje je dzieciom,mysląc że dobra mama jestem a tu sie okazuje, że wcale dobrze nie robię. Jak sie okazało mlodsze dziecie ma ukryty niedobór zelaza i jak pediatra usłyszała, że on je codziennie płatki owsiane to się za głowe złapała, bo niby one żelazo wypłukuja i moge je dawać góra raz w tygodniu. A ja niebardzo bym chciałą pozbawiać dziecka jego ulubionego i pomimo wszystko chyba jednak pożywnego pokarmu po opinni jednej lekarki. Może ktoś z Was wie coś więcej na ten temat?
Dodam, że te owsianke jemy na wodzie a wg natomiast mojej mamy to tez ma znaczenie bo powinnosie je jesc na mleku ale mama nie pamieta dla czego...
Pozdrawiam serdecznie
4
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3873 Napisanych postów 63557 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 681590
Płatki owsiane są produktem wytwarzanym w wyniku obróbki owsa zwyczajnego. Owies poddawany jest oczyszczaniu, obłuszczaniu, a następnie zgniataniu, które nadaje mu formę płatków. Wyróżniamy trzy rodzaje płatków owsianych: zwykłe, górskie i błyskawiczne. Pierwszy z nich jest najmniej przetworzony – ziarno poddane jest jedynie zgnieceniu. Płatki górskie dodatkowo są cięte, a błyskawiczne znacznie rozdrobnione.

Wszystkie produkty zbożowe zawierają fityniany, czyli sole kwasu fitynowego. Stanowią one formę zapasową fosforanów i składników mineralnych w pszenicy, życie, owsie, jęczmieniu, gryce, czy ryżu. Również są one obecne w orzechach, warzywach, roślinach strączkowych i owocach. Traktowane są jako składnik antyodżywczy. Wynika to z tego względu, że wpływa on negatywnie na absorpcję składników mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, cynku, manganu, potasu z jelita cienkiego. Dlatego też w przypadku orzechów i płatków owsianych warto je namaczać w wodzie. Wykonać to można w ten sposób, że orzechy i płatki zalewamy np. na noc szklanką wody o temperaturze pokojowej. W ten sposób kwas fitynowy jest rozkładany przez enzym fitazę. Rano odlewamy wodę i spożywamy produkt.

Jeżeli nasza dieta jest urozmaicona i nie jemy codziennie tego samego, to nie musimy obawiać się o niedobory. Warto jednak przemyśleć od czasu do czasu uzupełnienie witamin i składników mineralnych: https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_VitaminALL_SPORT-opis34822.html



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 3809 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 41709
płatki wypłukują zelazo pierwsze słysze. Lekarzem nie jestem ale nie uważam że ta pani pediatra ma racje
3

tylko jeden klub
kocham aż po grób...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 229 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5386
ja za przeproszeniem wpie***am czasami nawet 3 razy dziennie miche platkow na wodzie (zazwyczaj jednak codziennie na sniadanie) i krew mam normalna...

txt z pierwszej strony jaka mi wyskoczyla na google:
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi 15-18 mg. Jest ono większe u dziewcząt w okresie wzrostu, kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także podczas miesiączki. Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo u kobiet ciężarnych najczęściej nie zostaje pokryte przez pożywienie bogate w żelazo. Dlatego w czasie ciąży lekarz powinien regularnie sprawdzać poziom żelaza we krwi i w razie potrzeby przepisać odpowiednie preparaty. Nie zaleca się przyjmowania preparatów żelaza na własną rękę, ponieważ może dojść do jego przedawkowania. Organizm przyswaja żelazo pochodzenia zwierzęcego dużo lepiej niż żelazo pochodzenia roślinnego.

Żelazo znajduje się w:
podrobach zwierzęcych (zwłaszcza w wątróbce);
suszonych morelach, rodzynkach,
warzywach strączkowych,
czerwonym mięsie,
chlebie pełnoziarnistym,
żółtku jaja.

Żelazo jest niezbędne dla:
tworzenia hemoglobiny - barwnika krwi, transportującego tlen do tkanek.

Niedobór żelaza powoduje:
anemię (niedokrwistość), której objawami są: blada skóra, krótki oddech, osłabienie i łatwe męczenie się, zawroty głowy, wypadanie włosów, łamliwe paznokcie.
trudności w nauce i koncentracji.

Przedawkowanie powoduje:
zatrucie (jeśli żelazo jest przyjmowane w dużych dawkach);
marskość wątroby (przy długotrwałym stosowaniu).

Do niedoboru żelaza dochodzi w wyniku:
dużej lub długotrwałej utraty krwi;
zwiększonego zapotrzebowania na żelazo w ciąży i okresie karmienia piersią oraz u dziewcząt w okresie wzrostu;
zbyt długiego karmienia niemowląt wyłącznie mlekiem;
stosowania niektórych diet eliminacyjnych;
chorób żołądka lub jelit, w których żelazo jest źle przyswajane.

j.w. widac nic nie wspomniano o platkach owsianych, moim zdaniem problem moze wynikac z brakow zelaza w diecie ogolnie bo stwierdzenie ze platki owsiane je wyplukuja wydaje sie odrobine przesadzone.

only a king would do anything to protect the kingdom

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3873 Napisanych postów 63557 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 681590
Zwieksz ogolne spozycie produktow bogatych w zelazo a powinno byc dobrze.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 116 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15022
"Z produktów spożywczych dużo żelaza posiadają: nerki 7,9 mg/100 g, wątroba 6,6 mg, drożdże 18,2 mg, szpinak (żelazo słabo przyswajalne) 3 mg/100 g, śliwki suszone 3,9 mg, płatki owsiane 4,5 mg, serca 4,6 mg, fasola biała 6,9 mg, pomidory 9,7 mg, jabłka 10-13 mg, maliny 3,9 mg, żółtka jaj 6 mg, liście kapusty 17 mg, poziomki 9 mg."

+ daje link gdzie jest obszerniejsze info.
http://luskiewnik.strefa.pl/biochemia/ferrum.htm 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 32 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 352
Dzięki chłopcy za odpowiedzi, ale nie chodziło mi o info o niedokrwistosci,jej objawów i zwalczania tylko o konkretne info o płatkach
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 116 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15022
Moim zdaniem to raczej niemożliwe żeby płatki owsiane wypłukiwały żelazo gdy to właśnie one są zalecane na likwidowanie niedoboru żelaza, radze iśc do innego lekarza..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 7667 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 81617
Polecam szpinak. Nie wiem czy Toje dzieci to polubią.

Ostatnio mój posiłek potreningowy : szpinak i 4 białka jaj. Pycha.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 25
A czy preparaty takie jak ten polecacie? http://www.sklep.biosila.pl/p/pl/46/iron plus.html
Niby ta firma robi naturalne suplementy - że nawet śmierdzą tak jakby faktycznie były z organicznych składników a nie na chemii.

Lenistwo zabija ;)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 691 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 7716
Przy stwierdzonym niedoborze żelaza powinno się wzbogacić dietę o produkty zawierające największą ilość tego mikroelementu jak np. wątróbka, czerwone mięso, ryby i żółtka jaj, pieczywo razowe, płatki owsiane, rośliny strączkowe, warzywa liściaste.

http://www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,572,Niedobór żelaza - jak możesz go stwierdzić


Na wszystkich stronach jakie przeglądałem, to płatki owsiane są wskazane jako świetne źródło żelaza niehemowego.

"Nie dyskutuj z d****em: najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Tłuszcze - Kompilacja --> http://www.sfd.pl/Tłuszcze_-_Kompilacja-t464716.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 2
Przyswajanie żelaza zmniejszają sole wapnia, fosforu, mleko, sery, herbata (tanina), kawa i fityniany znajdujące się w nasionach zbóż. Nadmiar w pokarmach jednego z takich pierwiastków jak wapń, cynk, mangan i żelazo powoduje blokowanie przyswajania innych pierwiastków tej grupy. Przyswajanie żelaza poprawia się przy wystąpieniu jego niedoborów w organizmie.
http://portalwiedzy.onet.pl/92667,,,,zelazo,haslo.html

Sama jestem anemiczką - od zawsze - po prostu urodziłam się z tendencją do słabego wchłaniania żelaza...

Co do płatków, to rzeczywiście należy ograniczyć, na prawdę zmniejszają wchłanianie żelaza, gdy ktoś jest na to podatny.
Radziła bym ograniczyć do 1 porcji w tygodniu i nie z mlekiem (wapń też zmniejsza wchłanianie.
Polecam natomiast jajka, czerwone mięso, ryby, czerwone buraczki, marchew, szpinak.
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Woda, Witaminy i Mikroelementy

Następny temat

czy taka dieta będzie dobra dla ekto?

Fruzelina