Jeśli masz schab w kawałku, to musisz trochę pokombinować z nacięciem i rozłożeniem mięsa, tak, żeby zrobił się z niego taki płat. Następnie włóż ten płat do woreczka foliowego i rozbij tłuczkiem (zoszczędzisz sobie mycia deski i tłuczka
)
Wymieszaj po ok. 50ml oliwy, octu i wody. Do tego dodaj łyżeczkę soli, łyżkę dowolnych ziół (mogą być prowansalskie, może być sam tymianek albo oregano itd. co tam masz pod ręką), ze 3-4 rozgniecione ząbki czosnku, pieprz. Możesz też dodać łyżeczkę miodu, jeśli masz. Wymieszaj, nasmaruj mięso i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny (jeszcze lepiej na noc).
I teraz takie sobie różne warianty
1. Szpinak uduś na maśle z czosnkiem, dodaj garstkę orzechów, migdałów albo słonecznika czy pestek z dyni. Dopraw solą, pieprzem , możesz też curry (fajny smak). Rozłóż szpinak równomiernie na mięsie.
2. Drobno pokrojone pieczarki uduś na masełku z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i natką pietruszki, dodaj słodką śmietanę i duś tak długo, aż masa zgęstnieje (mieszaj, żeby do garnka nie przywarło), dopraw solą i pieprzem
3. Uduś na maśle pora, dodaj śmietanę, podgrzewaj aż zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem.
4. Weź 3 kolorowe papryki, pokrój je wzdłuż w paseczki. Poukładaj je naprzemian na mięsie, posyp solą, pieprzem, papryką. Na wierch zatrzyj na tarce zimne masło albo połóż kilka jego plastrków.
5. Czerwoną paprykę, pieczarki i cebulę pokrój drobno, uduś na masełku, dopraw do smaku. Rozłóż na mięsie.
6. Posiekaj drobno boczek, pieczarki i cebule i przesmaż razem na patelni. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekane orzechy. Rozłóż na mięsie.
7. Wątróbkę ugotuj albo podsmaż, po czym rozgnieć widelcem. Podsmaż boczek z pieczarkami i papryką, wymieszaj z wątróbką, dodaj łyżeczkę musztardy, dopraw na ostro. Rozłóż na mięsie.
8. Dowolne mięso mielone wymieszaj z przyprawami i odrobiną masła, przypraw na ostro i rozłóż na schabie.
Chyba wystraczy już tych wariantów, co?
Zwiń schab w roladę, owiń ciasno sznurkiem tak, żeby farsz nie wypłynął. Podsmaż na maśle z każdej strony. Przełóż do wysokiego naczynia żaroodpornego i zalej do 1/3 wodą. Obok ułóż warzywa jak do rosołu (marchew, pietruszka itd.), możesz też dolać trochę wytrawnego wina albo winiaku. Przykryj i piecz ok. 1.5 godz. w temp. powiedzmy 180 st. Od czasu do czasu odwróć roladę albo podlej ją tą wodą, w której jest zanurzona. Jeśli chcesz jeść roladę na zimno, to po upieczeniu zostaw w piekarniku do ostygnięcia i pozwól jeszcze stać trochę w tym sosie (chociaż z godzinę). Takie rolady super smakują z ostrym chrzanem albo ćwikłą
Voila!
Zmieniony przez - Martucca w dniu 2011-01-24 20:20:01