PRZECZYTAŁEM ROTK!!
Książka ma teoretycznie 157stron, gdzie część to strony czyste/z fotami/itp.
Do rzeczy!!
We wstępie wychwalane są metody dynamiczne... Na przyrosty siły, masy, sprawności - wszystkiego..
Dalej Pavel objaśnia technikę:
- double clean
- viking push press (VPP - a, wprowadzę skrót!)
- jerk
- clean & jerk - te wszystkie dosyć obficie :)
- double snatch - nieco po macoszemu... odsyła do ETK
- double military press- obficie
- goblet squat - bardzo obficie - bardziej jako mobility, bardzo mi się podoba
- front squat - nieco słabiej
Powyższe w podziale na ćwiczenia dynamiczne i ...nie wiem jak nazwać - powolne??
W dalszej części znajdują się
plany treningowe.
Kniżka okraszona jest zdjęciami Kenneth'a Jay'a (od VWC) i Missy Beaver - jako ciekawostkę dodam, że jest kilka razy wzmianka kierowana do kobiet - odnośnie rack position.
Mało jest ględźby która zajmowała z 1/3 książki RKC, także spoko :) Klimat pozostał.
Jest trochę odwołań do ETK, która po polsku nie wyszła (ale miejmy nadzieję, że wyjdzie! Byłaby "Trylogia Pavla").
Co do metod, treści...
Autor poleca trening blokowy:
- 2 tyg dynamiki (VPP, LLCJ)
- 2 tyg klasycznych ćwiczeń (ławka, siady, martwy - może być z kettlami, MP z kettlami)
i tak 2x3miesiące..
Treningi opierają się na drabinach znanych z ETK - tutaj nie ma nic nowego, tylko przy C&J drabinki są dłuższe - tzn 2,4,6,8..
Ciekawostka!
Po zrobieniu drabiny DOUBLE MP robimy FRONT SQUAT 5rep. :)
Czyli - MP:1,2,3,4,5 + 5xFR SQ.
Jak drabina skończy się szybciej - 1,2,3 + 5xFR SQ
Przy pięciu drabinach wyjdzie 25 przysiadów..
Martwy ciąg z kettlami które wyciskamy - np. 2x20 jest polecany..
Jest dobry patent dla osób, które nie mają par kettli - wyciskanie np 16+20 (siady, martwy, rwania też z taką asymetrią!!).
Dni terningowe dalej dzielą się na lekkie/ciężkie/średnie/variety.
W bloku eksplozywnym można zmieniać wagę kettli, a nie liczbę powtórzeń w drabinach: lekko 2x24, średnio 2x32, ciężko 2x40 - taki przykład.
Podane ciężary są spore, bo teoretycznie książka jest dla osób, które ukończyły ROP (200 rwań z 24kg w 10min + połowa masy ciała w bent press).
Pokazuje też opcje dla osób, które mają parę kettli, ale nie mają kasy na cięższą parę - np. przejście z drabinek (1,2,3,4,5), na (2,3,5) albo (2,3,5,10).
Np. w bloku "klasycznych treningów" zamiast nadrzutu poleca snatch - jako naturalny ogranicznik - nie mogę zrobić double snatch, to nie robię double military press.
Nie jest do końca wyjaśnione, ale chyba chodziło o to, że robimy snatch, opuszczamy kettle na klatę i po sekundzie wyciskamy, opuszczamy, zrzucamy, robimy snatch - itd..
Ogólnie - sporo tego jest, a ja to na raz przeczytałem i jeszcze do mnie nie dotarło to wszystko. Przysiądę na spokojnie, ale lud domagał się recenzji, to proszę :)
Jest też kilka ćwiczeń pomocniczych (z kettlem, mobility, rozciąganie).
Ogólnie - książka bardzo fajnie wpasowuje się w TRYLOGIĘ - ETK+RKC+ROTK.
Szkoda tylko, że ETK nie ma po polsku.. Wizualnie i opisowo najbardziej są sobie bliskie.
Polecam z czystym sumieniem - tym bardziej, że cena jest OK i nie jest to książka do jednorazowego przeczytania.
To tak na szybko. Sorry za chaos! :)
Missy: