SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wędlina surowa obsuszana

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 25956

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9968 Napisanych postów 5626 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18371
krzyzu9218
Miesiąc suszenia ;)
Część do zjedzenia, reszta dojrzewać będzie w lodówce ;)
Po lewej w ziołach prowansalskich, po prawej w staropolskiej przyprawie z jałowcem ;)





Ktora metoda robiles??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5281 Napisanych postów 3170 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 53093
Szczerze to nie czytałem całego tematu...
Ja robię zawsze tak
-oczywiście dokładnie myje mięso i 'wycieram' do sucha.
-w szklanym naczyniu zasypuje cukrem na 36h. Odlewam oczywiście to co wycieknie z mięsa i podsypuje świeżym cukrem
-po tym czasie myje, osuszam.
-36h w soli kamiennej, tak samo odlewam/podsypuje (można też delikatnie natrzeć mięso peklosolem)
-myje / osuszam
- nacieram przeciśniętym przez praskę czosnkiem
-obtaczam w przyprawach (zioła prowansalskie, świeży pieprz, papryka wędzona lub zwykła, czosnek niedźwiedzi)
-wkładam w pończoche i zawieszam w przewiewnym miejscu.
Ok miesiąca sobie tam wisi a później może dalej dojrzewać w lodówce najlepiej w papierze śniadaniowym.


Zmieniony przez - krzyzu9218 w dniu 2016-12-26 14:21:53
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9968 Napisanych postów 5626 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18371
Dzisiaj poszedl pod noz schab ktory wisial ok 2 tyg.
Robione byly razem
Zaskoczylo mnie ze jest bardziej slony od tego ktory wisial 3 dni.lecz jest na pewno duzo smaczniejszy..




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4540 Napisanych postów 35811 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263205
Bardzo ładny schabik
1

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5281 Napisanych postów 3170 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 53093
Normalne że im bardziej wysuszony, tym będzie bardziej słony. Schab zmniejsza swoją objętość a sól zostaje.
Dopiero później zaczęła by wychodzić na zewnątrz ;p
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 12 Wiek 34 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 1978
krzyzu9218 na Twoim fotkach to tez schab czy jakas inna czesc?
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
To polędwiczka

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5281 Napisanych postów 3170 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 53093
Tak, to wciąż ta sama wędlina z hm listopada? ;D
Jeszcze kawałeczek został, jednak lepiej zrobić więcej od razu ;p

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4540 Napisanych postów 35811 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263205
cudo

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
dziwię się, że się tak długo uchowała

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Łososiowe burgery

Następny temat

Ryz z mintajem by Malinowa

WHEY premium