Szacuny
1
Napisanych postów
1056
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
7101
agnieszka.aj.
albo było dobrej klasy mięso,nie nastrzykiwane wodą jak we większości marketów.
Mięso nie jest nastrzykiwane wodą tylko solanką (specjalną mieszanką mającą na celu zwiększyć wydajność - np z 1 kg) zrobić 2 - to jest nastrzyk na 100%. To tak na marginesie.
To mięsko wygląda obłędnie!!!!! Musze koniecznie spróbować.
Zmieniony przez - Vredotaa w dniu 2013-11-27 14:50:23
"No pain, no gain"
"People ask me how to eat well. It is simple. You look like what you eat. If you look like a garbage can, you are probably eating garbage. Eat lean and mean whole foods if you want to look lean and mean" Arnold Schwarzenegger
.................
Mój Dziennik:
http://www.sfd.pl/DT_Vredotaa_-t958238.html
Szacuny
1
Napisanych postów
1056
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
7101
lodzianin1
a solanka to nie woda z solą?
Lodzianin, niestety nie. Chyba że masz swoją świnię czy woła, zabijesz, potniesz mięso i spróbujesz napompować wodą z solą
Na skalę przemysłową to wygląda mniej przyjemnie i zdrowo. Często gęsto robiony jest nastrzyk na ponad 100%, takie nastrzyknięte mięso po wyjściu jest mega napuchnięte, możesz się domyślić jakie wydajności wychodzą na skalę przemysłową.
Solanka do taka specjalna mieszanka na przykład na bazie białka sojowego, fosforanów, wzmacniaczy smaku, przeciwutleniaczy, zagęszczaczy, aromatów i barwników. Do tego dokładają np smak - szynka tradycyjna, szynka zbójnicka etc i substancję która przedłuża świeżość.
"No pain, no gain"
"People ask me how to eat well. It is simple. You look like what you eat. If you look like a garbage can, you are probably eating garbage. Eat lean and mean whole foods if you want to look lean and mean" Arnold Schwarzenegger
.................
Mój Dziennik:
http://www.sfd.pl/DT_Vredotaa_-t958238.html
Szacuny
0
Napisanych postów
690
Wiek
40 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
12191
a robił już ktoś 2 metodą, ale z mniejszą ilością soli?
obawiam się czy nie będzie to miało wpływu na odwodnienie mięsiwa, znaczy się, że za wilgotne będzie
a i jeszcze pytanko, czy po zapakowaniu mięska w pończochę cieknie z niego? trza jakąś miseczkę podkładać czy nie ma potrzeby?
Zmieniony przez - zkrainyczarow w dniu 2013-11-27 15:30:27
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
94726
Napisanych postów
364697
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1669845
Vredotaa
lodzianin1
a solanka to nie woda z solą?
Lodzianin, niestety nie. Chyba że masz swoją świnię czy woła, zabijesz, potniesz mięso i spróbujesz napompować wodą z solą
Na skalę przemysłową to wygląda mniej przyjemnie i zdrowo. Często gęsto robiony jest nastrzyk na ponad 100%, takie nastrzyknięte mięso po wyjściu jest mega napuchnięte, możesz się domyślić jakie wydajności wychodzą na skalę przemysłową.
Solanka do taka specjalna mieszanka na przykład na bazie białka sojowego, fosforanów, wzmacniaczy smaku, przeciwutleniaczy, zagęszczaczy, aromatów i barwników. Do tego dokładają np smak - szynka tradycyjna, szynka zbójnicka etc i substancję która przedłuża świeżość.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
94726
Napisanych postów
364697
Wiek
48 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1669845
zkrainyczarow
a robił już ktoś 2 metodą, ale z mniejszą ilością soli?
obawiam się czy nie będzie to miało wpływu na odwodnienie mięsiwa, znaczy się, że za wilgotne będzie
a i jeszcze pytanko, czy po zapakowaniu mięska w pończochę cieknie z niego? trza jakąś miseczkę podkładać czy nie ma potrzeby?
Zmieniony przez - zkrainyczarow w dniu 2013-11-27 15:30:27
jestem w trakcie robienia 2 metodą,dzisiaj poszło w pończochę,nic nie ciekło z pierwszej z tej też patrzyłem nic nie cieknie.
Z 1 metody poszło dzisiaj do lodówki w piatek bedę próbował z 2 metody w niedziele,powrzucam fotki.
Szacuny
137
Napisanych postów
4191
Wiek
37 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
44168
Co do nastrzykiwania to sprawa jest prosta. Jak robisz wędlinę dla siebie (np. wędzona szynka) to możesz sobie pozwolić na kilkudniowe leżakowanie mięsa w solance, jak robisz wędlinę przemysłowo, przyśpieszasz ten proces wstrzykując wodę z solą i saletrą potasową. Dopóki nie dodają innych "ulepszaczy" wszystko jest ok.