SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wędlina surowa obsuszana

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 25957

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1056 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 7101
agnieszka.aj.
albo było dobrej klasy mięso,nie nastrzykiwane wodą jak we większości marketów.


Mięso nie jest nastrzykiwane wodą tylko solanką (specjalną mieszanką mającą na celu zwiększyć wydajność - np z 1 kg) zrobić 2 - to jest nastrzyk na 100%. To tak na marginesie.

To mięsko wygląda obłędnie!!!!! Musze koniecznie spróbować.

Zmieniony przez - Vredotaa w dniu 2013-11-27 14:50:23

"No pain, no gain"

"People ask me how to eat well. It is simple. You look like what you eat. If you look like a garbage can, you are probably eating garbage. Eat lean and mean whole foods if you want to look lean and mean" Arnold Schwarzenegger
.................
Mój Dziennik:
http://www.sfd.pl/DT_Vredotaa_-t958238.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94726 Napisanych postów 364697 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669845
a solanka to nie woda z solą?

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1056 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 7101
lodzianin1
a solanka to nie woda z solą?


Lodzianin, niestety nie. Chyba że masz swoją świnię czy woła, zabijesz, potniesz mięso i spróbujesz napompować wodą z solą

Na skalę przemysłową to wygląda mniej przyjemnie i zdrowo. Często gęsto robiony jest nastrzyk na ponad 100%, takie nastrzyknięte mięso po wyjściu jest mega napuchnięte, możesz się domyślić jakie wydajności wychodzą na skalę przemysłową.

Solanka do taka specjalna mieszanka na przykład na bazie białka sojowego, fosforanów, wzmacniaczy smaku, przeciwutleniaczy, zagęszczaczy, aromatów i barwników. Do tego dokładają np smak - szynka tradycyjna, szynka zbójnicka etc i substancję która przedłuża świeżość.

"No pain, no gain"

"People ask me how to eat well. It is simple. You look like what you eat. If you look like a garbage can, you are probably eating garbage. Eat lean and mean whole foods if you want to look lean and mean" Arnold Schwarzenegger
.................
Mój Dziennik:
http://www.sfd.pl/DT_Vredotaa_-t958238.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 690 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 12191
a robił już ktoś 2 metodą, ale z mniejszą ilością soli?
obawiam się czy nie będzie to miało wpływu na odwodnienie mięsiwa, znaczy się, że za wilgotne będzie

a i jeszcze pytanko, czy po zapakowaniu mięska w pończochę cieknie z niego? trza jakąś miseczkę podkładać czy nie ma potrzeby?

Zmieniony przez - zkrainyczarow w dniu 2013-11-27 15:30:27
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94726 Napisanych postów 364697 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669845
Vredotaa
lodzianin1
a solanka to nie woda z solą?


Lodzianin, niestety nie. Chyba że masz swoją świnię czy woła, zabijesz, potniesz mięso i spróbujesz napompować wodą z solą

Na skalę przemysłową to wygląda mniej przyjemnie i zdrowo. Często gęsto robiony jest nastrzyk na ponad 100%, takie nastrzyknięte mięso po wyjściu jest mega napuchnięte, możesz się domyślić jakie wydajności wychodzą na skalę przemysłową.

Solanka do taka specjalna mieszanka na przykład na bazie białka sojowego, fosforanów, wzmacniaczy smaku, przeciwutleniaczy, zagęszczaczy, aromatów i barwników. Do tego dokładają np smak - szynka tradycyjna, szynka zbójnicka etc i substancję która przedłuża świeżość.





chyba nie chciałem wiedziec

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94726 Napisanych postów 364697 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669845
zkrainyczarow
a robił już ktoś 2 metodą, ale z mniejszą ilością soli?
obawiam się czy nie będzie to miało wpływu na odwodnienie mięsiwa, znaczy się, że za wilgotne będzie

a i jeszcze pytanko, czy po zapakowaniu mięska w pończochę cieknie z niego? trza jakąś miseczkę podkładać czy nie ma potrzeby?

Zmieniony przez - zkrainyczarow w dniu 2013-11-27 15:30:27



jestem w trakcie robienia 2 metodą,dzisiaj poszło w pończochę,nic nie ciekło z pierwszej z tej też patrzyłem nic nie cieknie.
Z 1 metody poszło dzisiaj do lodówki w piatek bedę próbował z 2 metody w niedziele,powrzucam fotki.

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
Co do nastrzykiwania to sprawa jest prosta. Jak robisz wędlinę dla siebie (np. wędzona szynka) to możesz sobie pozwolić na kilkudniowe leżakowanie mięsa w solance, jak robisz wędlinę przemysłowo, przyśpieszasz ten proces wstrzykując wodę z solą i saletrą potasową. Dopóki nie dodają innych "ulepszaczy" wszystko jest ok.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9968 Napisanych postów 5626 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18371
dlatego najlepiej wystrzegać się kupnych wędlin i na mięso też trzeba patrzeć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 13 Wiek 41 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 561
cudowna, robiona pierwszym sposobem ...





...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94726 Napisanych postów 364697 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669845
wyglada kosmicznie,juznie moge sie doczekać piątku

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Łososiowe burgery

Następny temat

Ryz z mintajem by Malinowa

WHEY premium