Szacuny
0
Napisanych postów
99
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
545
Witam.Mam 17lat,175 cm wzrostu,57 kg ,jestem typem -ekto.Trenuję akrobatykę sportową 3-4 razy w tygodniu.Od czasu do czasu chodze na siłke.Teraz chcę się wziąść za to na poważnie.Moim celem jest zdobycie masy.Obliczyłem wg tego : https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_%_bf-t276436.html że moje zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2900kcal.Chciałbym przez około póół roku przytyć 6-7kg.Nie wiem czy to w ogóle jest realne.No to teraz pytania:
1.Ile potrzebuję kcal by tyć ok 1kg miesiecznie? nie mam pojęcia?
3300kcal wystarczy?
2.Jaki % tej liczby to białka,węglowodany,tłuszcze(nasycone i nienasycone)
3.Prosze o podstawowe wskazówki przy układaniu diety(biała przed treningiem,rano coś tam itp).
Nie musicie mi wszystkeigo tłumaczyć,możecie mi dać jakieś linki z tymi informacjami.Czytałem dużo na ten temat ale nic konkretnego dla siebie nie znalazlłem.
Pozdrawiam
Szacuny
6
Napisanych postów
506
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
4557
To znaczy, że skoro ważysz 57 kg, to powinieneś spożyć
1) 115 g. białka
2) 70g. tłuszczu
3) 285g. węglowodanów
według s.m.p.a.
Z tego też automatycznie wyjdzie Ci odpowiedź na Twoje pierwszze pytanie, dotyczące kalorii, ponieważ każdy gram wyżej wymienionych te kalorie produkuje.
A jak będzie mało, to dodaj, jak za dużo, ujmij. Obserwuj swoje ciało.
"JAKOŚĆ ODŻYWIANIA MUSI DORÓWNYWAĆ JAKOŚCI TRENINGU"
Szacuny
0
Napisanych postów
99
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
545
no ale jednak mi coś nie pasuje.Może coś źle liczę.Białko: 114g x 4kcal=456kcal,tluszcz: 69g x 9kcal=621kcal,ww: 285g x 4kcal=1140kcal.Razem wychodzi 2217kcal,tymczasem mmoje zapotrzebowanie kalorycznie wynosi 2900kcal. ???Co robię źle?