Szacuny
11083
Napisanych postów
51093
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
Każde z nas ma często ochotę na coś słodkiego i aż cieżko sie powstrzymać . Kiedyś dostałam przepis od teściowej i nazwałam je Kulkami Mocy !!! Niedość ze są pyszne to do tego maja same wartościowe składniki ;)
Składniki :
Masa :
- 100g suszonych , niesiarowanych moreli lub
- 100g masła migdałowego lub normalnego orzechowego
- 50 g pasty tahini (zawiera wapń )
- 100g pestek słonecznika (zawiera cynk )
- 1 łyżka nasion chia lub siemienia lianego (zamiera Omega 3 oraz 6 )
- 2 łyżki kakao ( zawiera magnez )
- 3 łyżki syropu z agawy lub miodu (słodko i zdrowo )
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżeczki oleju kokosowego
Do obtaczania :
- wiórki kokosowe
- zblendowane orzechy
Suszone śliwki lub Morele umyj dokładnie jeżeli martwisz się że twój blender jest za słaby namocz owoce w wodzie aż zmiękną następnie dobrze je osusz . Wszystkie składniki wymieszaj razem w blenderze następnie formuj Z nich niewielkie kulki . Jeśli będą zbyt suche nie będą się dobrze formowały wtedy dodaj więcej oleju kokosowego ewentualnie miodu . Kulki obtaczaj W wiórkach kokosowych i orzechach . Następnie wstaw do lodówki na 15 min.
Przechowuj w lodówce .
Szacuny
11083
Napisanych postów
51093
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
Katkax
Każde z nas ma często ochotę na coś słodkiego i aż cieżko sie powstrzymać . Kiedyś dostałam przepis od teściowej i nazwałam je Kulkami Mocy !!! Niedość ze są pyszne to do tego maja same wartościowe składniki ;)
Składniki :
Masa :
- 100g suszonych , niesiarowanych moreli lub
- 100g masła migdałowego lub normalnego orzechowego
- 50 g pasty tahini (zawiera wapń )
- 100g pestek słonecznika (zawiera cynk )
- 1 łyżka nasion chia lub siemienia lianego (zamiera Omega 3 oraz 6 )
- 2 łyżki kakao ( zawiera magnez )
- 3 łyżki syropu z agawy lub miodu (słodko i zdrowo )
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżeczki oleju kokosowego
Suszone śliwki lub Morele umyj dokładnie jeżeli martwisz się że twój blender jest za słaby namocz owoce w wodzie aż zmiękną następnie dobrze je osusz . Wszystkie składniki wymieszaj razem w blenderze następnie formuj Z nich niewielkie kulki . Jeśli będą zbyt suche nie będą się dobrze formowały wtedy dodaj więcej oleju kokosowego ewentualnie miodu . Kulki obtaczaj W wiórkach kokosowych i orzechach . Następnie wstaw do lodówki na 15 min.
Przechowuj w lodówce .