Składniki:
- 250 g twarogu
- erytrytol - wg uznania
- 40g ryż preparowany
- 30 g olej kokosowy
- 20 g karobu
1. Do pojemnika, w którym będziemy mogli dokładnie zblendować twaróg wsypujemy karob i słodzik. Zalewamy 10-15ml wody (jak najmniejsza ilość). Dodajemy twaróg i blendujemy na gładką masę. Im bardziej się przyłożymy do blendowania, żeby była głądziutka masa to będzie smaczniejsze. Po zblendowaniu odstawiamy najlepiej do zamrażalnika żeby było twardsze, żeby łatwiej się formowało.
2. Na patelni podpiekamy/prażymy ryż preparowany aby był bardziej chrupiący. Ja spróbowałem część ryżu podprażonego a część nie, obie wersje są pyszne, aczkolwiek w tej prażonej mamy dodatkowo fajny efekt tego co wszyscy lubią - chrupanie :) Poziom uprażenia kwestia indywidualna. Zdejmujemy ryż i wsypujemy do miski. Na patelni lub w garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy Karob i mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. Powstałą masę studzimy do temperatury, jak najniższej, ale takiej żeby olej nie wchodził w stan stały. Po ostudzeniu wlewamy do ryżu i dokładnie mieszamy, aby nie było luźnej frakcji czekolady, wszystko ma być na ryżu. Odstawiamy żeby zastygło wszystko na ryżu.
3. Po zastygnięciu polewy na ryżu, wyciągamy Naszą masę z zamrażalnika jeżeli już odpowiednio stwardniała. Formujemy w rękach (warto pomoczyć lekko) małe kulki i obtaczamy w ryżu. Formujemy w rękach kulki wciskając ryż w masę i odkładamy. Kulki lepiej robić nie za duże. Po wykorzystaniu całej masy twarogowej i ryżu nasze kulki konsumujemy lub odkładamy w chłodne miejsce. Warto w zamkniętym pojemniku. Kulki można jeść przez kilka kolejnych dni i nic im się smakowo nie dzieje, aczkolwiek należy mieć na uwadze, że z czasem tracą swoją chrupkość jeżeli Nam na niej zależy. W smaku? Pyszne zarówno dla Nas nieśmiertelnych jak i dla zwykłych zjadaczy chleba.
Przepis na 15 kulek , makro jednej:
Białko: 3,58g
Węglowodany: 3,21g
Tłuszcze: 1,97g
kcal: 44,81
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html