Hej!
Dostałam link do waszego forum od kolegi, bardzo mi się podoba i bardzo mnie zmotywowało. Ale nie jestem jeszcze za bardzo obeznana w temacie i potrzebuje kilku odpowiedzi na nurtujace mnie pytania. Ale od początku.
Moim największym problemem jest tłuszczyk, który w zbyt dużej ilości odłożył mi się głównie na udach, pośladkach i brzuchu i to właśnie o niego najbardziej mi chodzi. Chciałabym ogólnie poczuć się lepiej i już na zawsze zdrowo odżywiać, chociaż to trudne mieszkając w Anglii, kraju zmodyfikowanej żywności :/
Ale dam radę, jestem bardzo zdeterminowana i pewna czego chcę.
Teraz nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, zaczęłam od 10 przykazań i od jutra wraz z treningiem chcę je wprowadzić w życie. Wiem już co i jak o BTW, lodówka zaopatrzona)tylko nie wiem w jakich ilościach. Czas na schudnięcie ok. 10 kg daje sobię do maja. Może być więcej, kiedy ważylam 50 kg czułam się i wyglądałam super.
Teraz pytania, chcę ułożyć swój jadłospis:
W zapotrzebowaniu kalorycznym wynik wyszedł mi 2134 kcal /z wzoru na TDEE a normalnie 24x waga x aktywnosc tylko 1512 a to spora roznica :( chyba, ze cos zle obliczylam...), więc ile kcal powinnam spożywać dziennie?
W jakich ilościach powinnam jeść te posiłki w g na posiłek(np pierś z kurczaka)? Bo wyczytałam, że nabialu ok 100-150g.
Ile razy w tyg trenować i co kiedy (myślałam o godzinie dziennie aerobów + 3 dni treningu siłowego, 1 dzień zupełnego lenistwa i 1 basenu w któryś dzień wolny od siłowego).
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Proszę o odpowiedź, już na samą myśl się cieszę i chcę od jutra zaczynać.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Paulina.
P.S. Dane uzupełnię jak tylko znajdę centymetr.
Waga: 63 kg
Wzrost: 168 cm
Obwód klatki: -
Obwód ramienia: -
Obwód talii: -
Obwód uda: -
Obwód łydki: -
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: -
Aktywność w ciągu dnia: Praca - stojąca 8h dziennie.
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: -
Odżywianie: Rożnie to bywało, generalnie zdrowo ale trafiały się i fast foody. Miłość do chipsów jest moim przekleństwem.
Cel: redukcja rozłożona w czasie
Ograniczenia żywieniowe: Nie ma.
Stan zdrowia: Arytmia (częstoskurcze nadkomorowe).
Preferowane formy aktywności fizycznej: Kiedyś siłownia, obecnie jestem "w trakcie" zakupu rowerka stacjonarnego i zamierzam wrócić na siłownię (trening aerobowy i siłowy, 1x w tyg basen). Lubię rolki, rower, pływanie, spacery, siłownię.
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: L - karnityna.
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów: Tak.
Stosowane wcześniej diety: Niskowęglowodanowe, które sama planowałam. Raz na 2 lata tzw "dieta duchownika".
Zmieniony przez - ShaMi w dniu 2008-01-20 22:47:38
Zmieniony przez - ShaMi w dniu 2008-01-20 22:52:08
Zmieniony przez - ShaMi w dniu 2008-01-20 22:52:50
Dostałam link do waszego forum od kolegi, bardzo mi się podoba i bardzo mnie zmotywowało. Ale nie jestem jeszcze za bardzo obeznana w temacie i potrzebuje kilku odpowiedzi na nurtujace mnie pytania. Ale od początku.
Moim największym problemem jest tłuszczyk, który w zbyt dużej ilości odłożył mi się głównie na udach, pośladkach i brzuchu i to właśnie o niego najbardziej mi chodzi. Chciałabym ogólnie poczuć się lepiej i już na zawsze zdrowo odżywiać, chociaż to trudne mieszkając w Anglii, kraju zmodyfikowanej żywności :/
Ale dam radę, jestem bardzo zdeterminowana i pewna czego chcę.
Teraz nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, zaczęłam od 10 przykazań i od jutra wraz z treningiem chcę je wprowadzić w życie. Wiem już co i jak o BTW, lodówka zaopatrzona)tylko nie wiem w jakich ilościach. Czas na schudnięcie ok. 10 kg daje sobię do maja. Może być więcej, kiedy ważylam 50 kg czułam się i wyglądałam super.
Teraz pytania, chcę ułożyć swój jadłospis:
W zapotrzebowaniu kalorycznym wynik wyszedł mi 2134 kcal /z wzoru na TDEE a normalnie 24x waga x aktywnosc tylko 1512 a to spora roznica :( chyba, ze cos zle obliczylam...), więc ile kcal powinnam spożywać dziennie?
W jakich ilościach powinnam jeść te posiłki w g na posiłek(np pierś z kurczaka)? Bo wyczytałam, że nabialu ok 100-150g.
Ile razy w tyg trenować i co kiedy (myślałam o godzinie dziennie aerobów + 3 dni treningu siłowego, 1 dzień zupełnego lenistwa i 1 basenu w któryś dzień wolny od siłowego).
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Proszę o odpowiedź, już na samą myśl się cieszę i chcę od jutra zaczynać.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Paulina.
P.S. Dane uzupełnię jak tylko znajdę centymetr.
Waga: 63 kg
Wzrost: 168 cm
Obwód klatki: -
Obwód ramienia: -
Obwód talii: -
Obwód uda: -
Obwód łydki: -
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: -
Aktywność w ciągu dnia: Praca - stojąca 8h dziennie.
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: -
Odżywianie: Rożnie to bywało, generalnie zdrowo ale trafiały się i fast foody. Miłość do chipsów jest moim przekleństwem.
Cel: redukcja rozłożona w czasie
Ograniczenia żywieniowe: Nie ma.
Stan zdrowia: Arytmia (częstoskurcze nadkomorowe).
Preferowane formy aktywności fizycznej: Kiedyś siłownia, obecnie jestem "w trakcie" zakupu rowerka stacjonarnego i zamierzam wrócić na siłownię (trening aerobowy i siłowy, 1x w tyg basen). Lubię rolki, rower, pływanie, spacery, siłownię.
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: L - karnityna.
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów: Tak.
Stosowane wcześniej diety: Niskowęglowodanowe, które sama planowałam. Raz na 2 lata tzw "dieta duchownika".
Zmieniony przez - ShaMi w dniu 2008-01-20 22:47:38
Zmieniony przez - ShaMi w dniu 2008-01-20 22:52:08
Zmieniony przez - ShaMi w dniu 2008-01-20 22:52:50