Na początku przedstawię się, jestem Narcyz i wczoraj wykupiłam miesięczny karnet na siłownię. Z treningami i aktywnością fizyczną u mnie bywa różnie, akurat jestem po dość długiej przerwie od treningów ok. 3 miesiące. Przedtem przez okres paru miesięcy trenowałam regularnie 4-5 razy w tyg. w domu i były to treningi typu fitness z lekkimi ciężarami albo bez, do tego cardio, interwały...
Do rzeczy, podstawowe informacje o mnie:
Waga: 52 kg
Wzrost: 159 cm
Staż treningowy: treningi w domu bez zaawansowanego sprzętu, fitness
Stan zdrowia: wszystko gra
Cel: poprawa sylwetki, mięśnie, grow big! :)
Dieta: Wege, ok. 1900kcal. Jadam regularne posiłki i staram się zawsze dbać o makroskładniki w ciągu dnia, staram się jeść tylko wartościowe i bogate w makro składniki, jem urozmaicenie i różnie w celu otrzymania odpowiednich ilośći białka, węgli itp. W mojej kuchni zawsze goszczą ciemny makaron, ryż, różne kasze, fasole, grochy, soczewica, szpinak, brokuły, od czasu do czasu soja i wiele innych produktów... Używam mleka, jaj, masła. Źródłami tłuszczu są jajko, awokado, oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło... Ryby też jadam. Ostatnio myślałam nad piersią z kuraka, ale nie mogę, nie przełamię się

Suplementacja: kreatyna i beta alanina, ale jeszcze nie biorę, najpierw chcę opanować technikę i podnosić ciężary ''na sucho''
Zdjęcia sylwetki już niebawem w osobnym poście.
TRENING:
W planie na kolejne 4 tygodnie mam treningi A i B wg. Agak znalezione kiedyś na forum. Zastanawiam się z kolei przeżucić na trening z
podwieszonych w temacie Treningi początkujących, który opiera się głównie na 4 ćwiczeniach w tym przysiady, martwy ciąg, dokładnie nie pamiętam, podrzucę później Wam do oceny, po 10-12 powtórzeń z 5 seriach.
Trening obwodowy, ilość serii 3, powtórzenia 15,12,12
trening A
1) Wznosy nóg z leżenia
2) Wspięcia na palce obunóż
3) Przysiady klasyczne z hantlami
4) wejście na ławkę z hantlami
5) wznosy z opadu
6) Pompki klasyczne max powtórzeń
7) Podciąganie obciążenia wzdłuż tułowia, oburącz
8) Pompki w podporze tyłem
trening B
1) plank max czas
2) Martwy ciąg z hantlami
3) Wykroki z hantlami
4) wiosłowanie hantelką
5) wyciskanie hantli leżąć (jeśli masz możliwość np na taboretach, ławie wąskiej)
6) Wyciskanie hantli stojąc na barki
7) uginanie przedramion (biceps)
8) wyciskanie francuskie stojąc (triceps)
Do tego ciężar hantelki 4kg x 2, czyli na oburącz 8kg. Czy to śmieszny ciężar dla początkującej? Trochę odczuwałam stresu za pierwszym razem w nowym miejscu, nie jestem jeszcze sama pewna wszystkich swoich zdolności na siłowni i nie panuje jeszcze nad techniką podnoszenia, przysiadów itp. Btw, miałabym takie pytanie: jak dobrać właściwy ciężar, jak można to przetestować jaki ciężar będzie dla mnie odpowiedni? Z tym 4kg mam mały problem, pomiędzy seriami wczoraj czułam zmęczenie, dzisiaj mam trochę obolałe barki.
Dietą i treningiem chciałabym uzyskać widoczne efekty - z czasem. Teraz najważniesze jest dla mnie zdrowie, ruch, motywacja, żeby móc wytrwać z ciężarami i nie przestać, nie zrazić się do tej dziedziny. Dokładniej moje cele to ujędrnić, wysmuklić ciało i zbudować mięśnie, chciałabym mieć widoczne mięśnie i silne ciało.
Standardowo zapytałabym czy taki trening ma sens, ale gdyby nie on miał to jaki? Ten trening zrobiłam wczoraj, więc na razie chociaż tyle w nim sensu

Na dzisiaj to tyle, trening był wczoraj, więc dzisiaj odpoczywam, ew. pójdę zajrzę na siłkę i pobiegam na bieżni, może jakieś interwały, ale czy ma to sens? :) Jeszcze obolałe ciało po wczorajszym, ale trochę ruchu nie powinno zaszkodzić.
Wczorajsze posiłki były okej, będę wrzucać też miskę dla Was do obserwacji, ew. jakiś uwag, zdjęcia. Wczoraj
śniadanie: musli z jogurtem, kawa
drugie śniadanie: jabłko
obiad/ lunch: ziemniaki, kotlety warzywne, sałatka
po treningu: banan i garść migdałów
po treningu po powrocie do domu: ciemny ryż, fasolka zielona, omlet z białek
Dziękuję bardzo za przeczytanie i proszę o rady, uwagi, jeśli obserwujecie dziennik, napiszcie coś od siebie, chętnie też zajrzę i zobaczę jak Wam idą treningi.
Zmieniony przez - Narcyzz w dniu 2015-10-20 11:41:32
Zmieniony przez - Narcyzz w dniu 2015-10-20 11:49:05