Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
36 dni
Przeczytanych tematów
14
Siema mam 14 lat ważę 56,5 i mam 192 wzrostu.
Moim celem treningowym jest zbudowanie masy mięśniowej głównie klata i rece.
Siłownia zaczolem się interesować od jakiegoś miesiąca wcześniej grałem amatorsko w piłkę.
Mam hantelki z możliwością regulacji obciążenia i sztange i oczywiście do tego ciężarki i jakies gumy do rozciągania.
Nie robię diety głównie to co jest w lodówce
Nie mam żadnych przeciwwskazań medycznych.
Nie zażywam żadnych suplementów bo sam nie wiem czy mogę jakieś zażywać w tym wieku.
Jeśli ktos ma jakieś porady proszę pisać z góry dziękuję.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6736
Napisanych postów
62621
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
781278
Rozumiem ograniczenia z racji wieku na trening bo takowe na pewno będę choćby w kwestii ciężarów, które w Twoim wieku powinny być odpowiednio dobierane, ale da się stworzyć sensowny plan treningowy, którym możesz trenować.
Jeśli jesteś zdrowy i tak jak piszesz nie masz przeciwwskazań do treningu siłowego to może z powodzeniem trenować podstawowym planem fbw z większością ćwiczeń. Dwie rzeczy muszą być jednak ogarnięte.
Po pierwsze żeby trenować bezpiecznie to trzeba wiedzieć jak trenować czyli znać technikę wykonania ćwiczeń, musisz poprosić kogoś żeby Ci tą technikę pokazać bo sam się nie nauczysz, a trenowanie błędnie technicznie prędzej czy później skończy się kontuzją.
Druga rzecz to ciężary, które muszą być rozsądnie dobrane, a ćwiczenia wykonywać musisz z dużym zapasem ciężarowym bo to nie jest dobry wiek na bicie rekordów.
Oczywiście budowanie masy w jakimkolwiek zakresie wiąże się z odpowiednią dietą. Nie licz na to, że zaczniesz trenować bez zmiany diety i będziesz budował masę mięśniową. Niezbędna jest do tego nadwyżka kaloryczna.
34135
Napisanych postów
24069
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
280051
Musisz wyliczyć swoje zapotzrebowanie kaloryczne ( kalkulator lub wzór ) a następnie wytworzyć małą nadwyżkę , do tego obowiazowo dobrze dobrany plan treningowy a następnie nie pozostaje nic innego jak dac sobie dużo czasu na pracę bo budowanie czystej masy to sa długie lata
6480
Napisanych postów
77150
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
761569
Jeżeli jesteś jeszcze tak młody i mocno początkującą osobą, to zdecydowanie warto jest zacząć od nauki podstaw, a sam nie jesteś w stanie tego dokonać. Będzie dużo błędów, które wpłyną na późniejsze nie tylko efekty kształtowania sylwetki, ale również i zdrowie. Dlatego też sugeruję wraz z rodzicami wybrać trenera personalnego, który będzie uczył Ciebie techniki ćwiczeń i czucia nerwowo-mięśniowego. Podstaw w kierunku prawidłowego ruchu i pracy mięśni, oraz uniknięcia późniejszych problemów. Nie zawsze dobrze jest uczyć się na własnych błędach.