SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Budowa masy mięśniowej - porady

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 244

Formularz - Proszę o pomoc

Waga

Wzrost

Cel treningowy

Staż treningowy na siłowni

Uprawiane inne sporty

Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki)

Dieta

Przeciwwskazania medyczne (wady postawy, choroby, kontuzje)

Zażywane suplementy

Ostatnio przerabiany plan

Wyniki w podstawowych ćwiczeniach [kg] (przysiad, klasyczny martwy ciąg, wyciskanie na ławce leżąc)

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 36 dni Przeczytanych tematów 14
Siema mam 14 lat ważę 56,5 i mam 192 wzrostu.
Moim celem treningowym jest zbudowanie masy mięśniowej głównie klata i rece.
Siłownia zaczolem się interesować od jakiegoś miesiąca wcześniej grałem amatorsko w piłkę.
Mam hantelki z możliwością regulacji obciążenia i sztange i oczywiście do tego ciężarki i jakies gumy do rozciągania.
Nie robię diety głównie to co jest w lodówce
Nie mam żadnych przeciwwskazań medycznych.
Nie zażywam żadnych suplementów bo sam nie wiem czy mogę jakieś zażywać w tym wieku.
Jeśli ktos ma jakieś porady proszę pisać z góry dziękuję.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6736 Napisanych postów 62621 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 781278

Rozumiem ograniczenia z racji wieku na trening bo takowe na pewno będę choćby w kwestii ciężarów, które w Twoim wieku powinny być odpowiednio dobierane, ale da się stworzyć sensowny plan treningowy, którym możesz trenować.

Jeśli jesteś zdrowy i tak jak piszesz nie masz przeciwwskazań do treningu siłowego to może z powodzeniem trenować podstawowym planem fbw z większością ćwiczeń. Dwie rzeczy muszą być jednak ogarnięte.
Po pierwsze żeby trenować bezpiecznie to trzeba wiedzieć jak trenować czyli znać technikę wykonania ćwiczeń, musisz poprosić kogoś żeby Ci tą technikę pokazać bo sam się nie nauczysz, a trenowanie błędnie technicznie prędzej czy później skończy się kontuzją.

Druga rzecz to ciężary, które muszą być rozsądnie dobrane, a ćwiczenia wykonywać musisz z dużym zapasem ciężarowym bo to nie jest dobry wiek na bicie rekordów.

Oczywiście budowanie masy w jakimkolwiek zakresie wiąże się z odpowiednią dietą. Nie licz na to, że zaczniesz trenować bez zmiany diety i będziesz budował masę mięśniową. Niezbędna jest do tego nadwyżka kaloryczna.

Polecamy również: Siłownia dla dzieci i nastolatków, ryzyko czy klucz do sukcesu?

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-09-13 07:36:50
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 3 Wiek 31 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 131
Podstawa to odpowiedni trening i nadwyzka kaloryczna. Jedzenie na oko tego co jest w lodowce moze byc niewystarczajace.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 34135 Napisanych postów 24069 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 280051
Musisz wyliczyć swoje zapotzrebowanie kaloryczne ( kalkulator lub wzór ) a następnie wytworzyć małą nadwyżkę , do tego obowiazowo dobrze dobrany plan treningowy a następnie nie pozostaje nic innego jak dac sobie dużo czasu na pracę bo budowanie czystej masy to sa długie lata
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 106 Wiek 51 lat Na forum 85 dni Przeczytanych tematów 1239
Wwwgdp
Siema mam 14 lat ważę 56,5 i mam 192 wzrostu.
Moim celem treningowym jest zbudowanie masy mięśniowej głównie klata i rece.
.

Wiesz co jest fundamentem ciała? Klata i ręce to nie wszystko. Warto zadbać o nogi. A najlepiej o całe ciało.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6480 Napisanych postów 77150 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 761569
Jeżeli jesteś jeszcze tak młody i mocno początkującą osobą, to zdecydowanie warto jest zacząć od nauki podstaw, a sam nie jesteś w stanie tego dokonać. Będzie dużo błędów, które wpłyną na późniejsze nie tylko efekty kształtowania sylwetki, ale również i zdrowie. Dlatego też sugeruję wraz z rodzicami wybrać trenera personalnego, który będzie uczył Ciebie techniki ćwiczeń i czucia nerwowo-mięśniowego. Podstaw w kierunku prawidłowego ruchu i pracy mięśni, oraz uniknięcia późniejszych problemów. Nie zawsze dobrze jest uczyć się na własnych błędach.
1

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening PPL Upper /Lower - ocena

Następny temat

Rozgrzewka - warto wykonywać?

WHEY premium