Epidemiolodzy łączą niedobór witaminy D z chorobą autoimmunologiczną, rakiem, chorobami układu krążenia, depresją, demencją, chorobami zakaźnymi, schorzeniami układu mięśniowo-szkieletowego i wieloma innymi. Podsumowanie Załóżmy, że ktoś potrzebuje od 37,5 do 50,0 μg witaminy D dziennie (1500–2000 IU dziennie). Jednym z najlepszych źródeł [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie związane z przygotowaniem do selekcji do JW 4026. Oczywiście, w Polsce mamy więcej jednostek specjalnych, różnią się one charakterystyką, wyposażeniem, zadaniami, sprzętem. W jednej jednostce ważniejsze będzie pływanie, w innej być może sprawność na lądzie. Normy, jeśli chodzi o Formozę, [...]
[...] jej niedobory mogą mieć krytyczne znaczenie dla zdrowia. W dwóch dobrze kontrolowanych badaniach stwierdzono statystycznie znaczącą odpowiedź na podawanie do 6–8 g na dobę witaminy C. Zatem negatywne wyniki niektórych badań dotyczących leczenia przeziębienia, można tłumaczyć zbyt niskimi dawkami tj. 3–4 g na dzień witaminy C. Trzy kontrolowane [...]
[...] na czerniaka o 75%. Rakotwórcze jest również słońce. Ale oczywiście wszystko zależy od dawki. Niedobór promieniowania słonecznego przynosi ludziomopłakane skutki (niedobór witaminy D powstającej pod wpływem UV). Tak samo, jak opalenizna jest reakcją obronną, hipertrofia, wg specjalistycznej literatury na temat patologii, jest traktowana, jak [...]
[...] w charakterze argumentu: „widzisz, napisali, że witamina C zabija raka!”. Co już wiemy i na co trzeba zwrócić uwagę? Tak, to prawda - na razie wykazano, iż duże dawki witaminy C mogą mieć wpływ na komórki przeniesione poza żywy organizm i umieszczone w hodowli. Nikt nie mówi, iż witamina C zabija raka u człowieka! Mało tego, niektórzy [...]
[...] makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem jednocześnie witaminy E, która również wykazuje działanie przeciwzapalne. Witamina D Niskie stężenie witaminy D w surowicy może wywołać i nasilić bóle kości oraz stawów, ponadto może [...]
Ostatnio niezwykle popularne są twierdzenia dotyczące diet wegańskich, wegetariańskich, głodówek, morsowania, witaminy D i C, „walki” z rakiem („te pokarmy żywią raka!”), no i oczywiście diet ketogenicznych. Tak, te ostatnie mają pewne plusy, są z nimi związane pewne korzyści, jednak nie należy ich gloryfikować i bezkrytycznie powielać mitów. Nie [...]
[...] czyli działa profilaktycznie. Naukowcy twierdzą, iż witamina D odgrywa istotną rolę w przeciwdziałaniu nowotworom. Do podstawowych, klasycznie wymienianych funkcji witaminy D w ustroju człowieka należą: regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, czyli utrzymanie właściwego stężenia wapnia i fosforanów we krwi, wpływ na mineralizację [...]
Tony Huge uważa, iż sterydy anaboliczno-androgenne są znacznie zdrowsze od stosowania diety wegańskiej. Autor cytowanego filmu, mimo posiadania wiedzy dotyczącej różnych tematów, opowiada takie herezje, iż nie sposób ich nie skomentować. W kilkuminutowym materiale zebrało się masę mitów, błędów i przeinaczeń. Evelyn Medawar i wsp. sugerują, iż [...]
[...] jakości witamina D3 znanej amerykańskiej firmy NOW, która zamknięta jest w żelowej kapsułce wraz z oliwą z oliwek. Płynna postać suplementu doskonale podnosi przyswajalność witaminy D3 zawartej w preparacie, co znacznie podnosi efektywność suplementacji. Witamina D3 jest niezbędna do utrzymania zdrowych i mocnych zębów, odpowiada za prawidłowy [...]
[...] ten ostatni podpunkt, czyli produkcja energii i procesy przyswajania węglowodanów, w szczególności glukozy, która jest "paliwem" dla mózgu. Warto również wspomnieć, że witaminy z grupy B nie są magazynowane w naszym organizmie, z tego powodu należy zadbać o ich stałą podaż zarówno z pożywieniem, jak i w postaci kompleksów witamin. Witamina [...]
Są symbolem życia, w kuchni zaś są jednym z nieodzownych elementów ciast czy deserów, ale też potraw bardziej wytrawnych, jak pasztety. Często na talerzu widujemy je w roli głównej obok ziemniaków z koperkiem i kefirem. Ugotowane bywają kolorowane dla ozdoby albo robi się z nich wydmuszki. O czym mowa? O jajach! BB pod tym oznaczeniem kryje się [...]
Niedobór witaminy D jest nadal powszechny: badanie nastolatków w kilku krajach europejskich wykazało, że u 80% z nich stężenia witaminy D były dalekie od optymalnych. 40% nastolatków cierpiało z powodu niedoboru lub poważnego niedoboru witaminy D. Podobne były wnioski z innych badań przeprowadzonych w Europie, w których wykazano powszechność [...]
Metody treningu siłowego ewoluują, ale pewne kwestie nie uległy zmianie. Na początek warto przypomnieć różnice w podejściu do treningu prezentowane w poszczególnych modelach. Trening zwiększający siłę reklamuje się jako „efektywny”, „funkcjonalny”. Zwiększenie siły ma owocować efektywnością w innych dyscyplinach sportu. Podsumowanie Nie da się [...]
[...] w płynie zewnątrzkomórkowym. Infekcje skóry: Witamina D ma działanie przeciwdrobnoustrojowe i pomaga układowi odpornościowemu reagować na infekcje skórne. Niskie stężenia witaminy D zostały powiązane ze zwiększonym ryzykiem infekcji skóry. Łysienie plackowate: Wykazano, że niedobór witaminy D może być związany z chorobami autoimmunologicznymi. [...]
[...] się, jak w najprostszy i najbardziej efektywny sposób dostarczyć ją do organizmu w dawkach zaspokajających zapotrzebowanie nawet osób o dużych wymaganiach. Jakie są źródła witaminy B12? Niedobory witaminy B12 obserwuje się najczęściej w regionach słabo i średnio rozwiniętych gospodarczo. Przyczyną tego są niskie obserwowane poziomy spożycia [...]
[...] układu odpornościowego. Wiele wskazuje na to, iż ma inne, liczne właściwości, które nie są znane większości ludzi. Witamina C, a Choroba Alzheimera U ludzi stężenia witaminy C we krwi i płynie mózgowo-rdzeniowym (CSF) były związane z pogorszeniem funkcji poznawczych u pacjentów z Chorobą Alzheimera. Niskie stężenia witaminy C pozwalały [...]
Sposobów na wzbogacenie diety w witaminy jest w wiele. Każdy, kto potrzebuje dodatkowej dawki tych substancji odżywczych, może sięgnąć po preparaty w proszku, kapsułkach, tabletkach, a także w płynie. Istnieją jeszcze liczne rozwiązania dla fanów słodkiego smaku, a wśród nich dużą popularnością cieszą się żelki. Kto potrzebuje najwięcej witamin? [...]
Witamina C odgrywa znaczącą rolę jako antyoksydant, związek istotny dla zwalczania kortyzolemii (nadmiernego podniesienia stężenia kortyzolu) oraz funkcjonowania układu odpornościowego. Wiele wskazuje na to, iż ma inne, liczne właściwości, które nie są znane większości ludzi. Wiele wskazuje więc na to, iż witamina C nie jest tylko suplementem [...]
[...] powielają patologiczne zachowania, wcale nie znaczy, że należy je naśladować. Surowe jajka są słabo przyswajalne, groźne dla człowieka i na dodatek powodują niedobory witaminy H. Referencje: Evenepoel P1, Geypens B, Luypaerts A, Hiele M, Ghoos Y, Rutgeerts P. „Digestibility of cooked and raw egg protein in humans as assessed by stable [...]