SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

warzywa zielone

  • Zielone warzywa pakowane w worki foliowe - czy na pewno zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zielone warzywa to jeden z kluczowych składników prawidłowo zbilansowanej i odżywczej diety. Producenci wychodzą nam naprzeciw i ułatwiają zadanie. Przygotowanie sałatki jeszcze nigdy nie było tak łatwe i szybkie. Gotowy paczkowany miks sałaty wystarczy wrzucić do miski, dodać kilka warzyw, ser, rybę lub mięso, doprawić i gotowe. Trudno pokonać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5435 Data: 2018-03-05 09:22:12
  • Zielone warzywa liściaste to jeden z bardziej pożądanych pokarmów w naszej diecie. Znajdują się one na szczycie produktów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Większość z nas dobrze wie, że są one zdrowe i wartościowe, a mimo to wciąż jemy ich za mało.  Na zakończenie  Nie podlega wątpliwości fakt, że warzywa liściaste są cennym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1146 Data: 2023-04-13 08:52:37
  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Analizując poniższe posiłki, warto więc zwrócić uwagę na zawartość węglowodanów w porcji. Ironizując, typowa dieta kulturystyczna to: ryż/kasza/makaron + mięso + tłuszcze + warzywa (5-7 x dziennie). Przykładowa dieta kulturysty „na masie”: 1)120 g płatków owsianych + 50 g daktyli + 5 jaj całych 100 g carbo + 20 g BCAA + 15 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15498 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • Czy wliczać kalorie z warzyw?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] podaż energii o 200 kcal, odejmując ryżu/kaszy/makaronu czy masła orzechowego, ale robi się głodny, więc dokłada 500 g warzyw… Oczywiście wiele zależy od tego, jakie warzywa włączone zostaną do diety, ale tym sposobem łatwo można przynajmniej w połowie skompensować sobie kaloryczne cięcia… Powód trzeci Programowe niewliczanie kcal z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22509 Data: 2017-06-21 09:07:08
  • [...] i sprzyjają rozluźnieniu mięśni gładkich śródbłonka. Niektóre produkty bogate w potas to: banany, pomarańcze i szpinak. Wapń dostarczają produkty mleczne i zielone warzywa liściaste. Magnez jest obecny w różnych produktach pełnoziarnistych, warzywach liściastych, orzechach i nasionach. Podsumowanie: w kilku badaniach wykazano, że dieta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2715 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7176 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • [...] wieprzowina 0,05 mg/kg, wołowina 0,07 mg/kg, karp hodowlany 0,20 mg/kg) ziarna i produkty zbożowe 0,012 PPM (np. mąka pszenna 500 – 0,09 mg/kg, chleb pszenny 0,09 mg/kg) warzywa liściaste (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola, szpinak) - 0,054 PPM warzywa strączkowe (np. bób, fasola, fasola szparagowa, groch, soczewica, ciecierzyca, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3372 Data: 2019-07-23 08:37:56
  • [...] metali ciężkich: kosatka pstra, czyli skrzypiąca, miała dużo arsenu, kadmu i ołowiu, karaś chiński oraz s. curriculum składowały miedź, żelazo, mangan i cynk. Zielone warzywa liściaste Są wyjątkowo pożywne i mało kaloryczne. Zawierają mało strawnych węglowodanów, więc nie mają dużego wpływu na stężenie glukozy we krwi. Szpinak, jarmuż i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3986 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • Warzywa i owoce, które nie tuczą!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (prowitaminy A). Dla człowieka źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego (bogate w tłuszcze), a karotenów (prowitamin, barwników roślinnych) żółte i zielone warzywa liściaste. Witamina A jest istotna dla funkcjonowania wzroku, integralności błon komórkowych (stanowi przeciwwagę dla oddziaływania ROS) i struktur [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1367 Data: 2021-08-19 09:22:06
  • Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4735 Data: 2019-06-07 22:30:25
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i sprzyjają rozluźnieniu mięśni gładkich śródbłonka. Niektóre produkty bogate w potas to: banany, pomarańcze i szpinak. Wapń dostarczają produkty mleczne i zielone warzywa liściaste. Magnez jest obecny w różnych produktach pełnoziarnistych, warzywach liściastych, orzechach i nasionach. Podsumowanie W kilku badaniach wykazano, że dieta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1452 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Czy szpinak jest zdrowy? Czy każdy może jeść szpinak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste codziennie. Nie bój się więc szczawianów i nie rezygnuj z nich. Po prostu, upewnij się, że spożywasz różnorodne owoce i warzywa i nie jesz codziennie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6398 Data: 2019-10-24 12:14:48
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] warzyw, czyli źródeł kwasu foliowego i witaminy C, tym występował niższy stan zapalny. Najwięcej kwasu foliowego (witaminy B9) dostarczają: liście (szpinak, trawy), zielone warzywa liściaste, przetwory zbożowe, owoce cytrusowe, wątroba i innego produkty pochodzenia zwierzęcego. Witamina B9 jest syntetyzowana przez rośliny. Szybko wchłania się w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 843 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • [...] odrobinę soku z cytryny 1 średnia papryka 1 średnia cebula 10 g oliwy z oliwek 3 jajka 60 g mąki ryżowej woda ulubione przyprawy 150 ml przecieru pomidorowego Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, z jarmużu usuwamy twarde części. Cebulkę podsmażamy na połowie oliwy, do momentu jej zarumienienia. Gdy się zarumieni, na patelnię wrzucamy wszystkie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6542 Data: 2018-02-16 10:29:12
  • Czy zjadłaś/eś już dzisiaj porcję zielonych warzyw liściastych? Szpinak, jarmuż, a może roszponka? Czy wiesz, że warzywa tego typu znajdują się na szczycie najbardziej odżywczych produktów w przeliczeniu na jedną kalorię? Dzięki zawartości błonnika, witamin, minerałów i fitoskładników są świetnym sposobem na zwiększenie gęstości składników [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1077 Data: 2022-05-09 19:45:19
  • [...] Odpowiadają za gospodarkę wapnia w organizmie dbając o to, aby nie magazynował on się w tętnicach, a był kierowany do kości, wspierał wytrzymałość kostną. Znajdziemy je w warzywach liściastych, brukselce, suszonych śliwkach, kapuście kiszonej, podrobach, żółtkach jaj. W suplementacji witamina K2 występuje wraz z witaminą D3 lub jako [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2863 Data: 2020-06-01 21:03:18
  • [...] kasza jaglana, gryczana, pęczak, ryż brązowy) nasiona i ziarna (mak, sezam, dynia, słonecznik) orzechy (laskowe, pistacje, arachidowe, migdały, włoskie, wiórki kokosowe) warzywa (bób, burak, boćwina, koper, pietruszka liście i korzeń, szczaw, szpinak, brokuły, brukselka, cykoria, czosnek, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczypiorek) owoce [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10592 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Jak jeść więcej warzyw? Poznaj 10 sposobów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii.  Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 482 Data: 2023-08-09 10:10:17
  • [...] mięśnie i stracić tłuszcz mimo tego, że przestrzegasz diety i regularnie trenujesz. Jak obniżyć poziom estrogenu, by osiągać lepsze efekty diety i treningu? JEDZ: Cytrusy, warzywa, pij zieloną herbatę Produkty te to bogate źródła flawonoidów. W dużym stopniu wpływają na nasze zdrowie, w tym również na unormowanie poziomu estrogenów. Sięgaj więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 54315 Data: 2018-02-19 08:45:19
  • Ile kalorii ma papryka? Jakie są rodzaje papryki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc.  Ostre odmiany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 435 Data: 2023-05-12 08:58:28