Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] bilansie spożytych makroskładników. Co więcej, istnieją rośliny, które stanowią źródło pełnowartościowego białka o kompletnym aminogramie – są nimi m.in. komosa ryżowa i amarantus. Jak widać, pełne białko roślinne produkty spożywcze jak najbardziej mogą zawierać. Ponieważ komosa ryżowa i amarantus zawierają wszystkie aminokwasy [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]
[...] diety), jajka, MCT), ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała, węglowodany złożone (przy zaburzeniach glikemii do godziny 13:00 -14:00, później posiłki białkowo-tłuszczowe), np. ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Taka ilość węglowodanów, aby zmieścić się w bilansie energii (rozpiętość wynosi od 4 do [...]
[...] łyżeczek cukru stołowego oraz 3 łyżki masła. Po osiągnięciu pewnego wieku lepiej jeść chude mięso, najlepiej przygotowywane na parze, jajka, wybrane ryby, warzywa, owoce, ryż brązowy, makaron. Napoje słodzone nie wchodzą w grę, podobnie jak alkohol. Całkiem dobrze sprawdzi się filtrowana kawa bez cukru oraz woda mineralna bez dodatków. [...]
[...] funkcjonowanie nerek, kości, mięśni i układu krążenia. Dlatego stosując produkty uznawane za zdrowe, np. migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, jajka, makrelę czy ryż brązowy, należy zbilansować ich podaż warzywami i owocami. Największy wpływ na zakwaszenie mają: steki i polędwica wołowa kurczak (pierś, udko itd.) sery (parmezan, brie, [...]
[...] obróbki termicznej, a szczególnie smażenia. Oprócz akryloamidu zapewniasz sobie w ten sposób dowóz niekoniecznie pożądanej, dodatkowej porcji kalorii. Mięso, makaron, ryż, kasza czy pieczywo, łatwo chłoną dodatkowy tłuszcz. Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem żywności. 1 g dostarcza 9 kcal (9 kilokalorii). Dla porównania 1 g [...]
[...] 43 lata, 8 lat treningu, 15 startów w zawodach, kategoria masters; największe osiągnięcie 4. miejsce na szczeblu krajowym), na lunch zjada 200 g piersi z kurczaka z porcją ryżu brązowego i 100 g zielonych warzyw. Posiłek przedtreningowy jest dokładnie taki sam, jak lunch (kurczak, ryż, warzywa). Posiłek potreningowy to zwykle rumsztyk wołowy [...]
[...] że wiele młodych kobiet uważa, że przyczyną złej sylwetki są węglowodany, to nie jest to prawdą. Odpowiednie, zdrowe źródła węglowodanów to podstawa zdrowej diety. Brązowy ryż, płatki owsiane, makaron razowy, pieczywo wypiekane z mąk 1850 i więcej, gruboziarniste kasze czy ziemniaki to bardzo cenny element diety. Węglowodany, które warto [...]
[...] reguły w diecie sportowca nie brakuje węglowodanów. Czy w związku z tym, kupowanie odżywki typu gainer nie ma sensu? Nie do końca. Załóżmy, iż w planie żywieniowym masz już ryż brązowy, klasyczny ryż biały, ziemniaki, makaron razowy, komosę ryżową, kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, owsiankę, owoce. Wyliczyliśmy potrzeby i u modelowego zawodnika [...]
[...] stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić trochę pieniędzy sprawdzi się klasyczny ryż biały lub zwykły makaron. Z pewnością możesz [...]
[...] z nazewnictwem Parboiled - nazwę zawdzięcza procesowi, któremu został poddany przed zapakowaniem. Polega on na obróbce termicznej przy użyciu pary wodnej, dzięki temu ryż ten zachowuje więcej składników odżywczych. Jest on bogaty w błonnik oraz witaminy z grupy B. Jego ziarna należą do odmian długich, więc po ugotowaniu wykazuje [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
W osiąganiu celu sylwetkowego przeszkadzać mogą: nadmierne łaknienie, trudności z treningiem prowadzonym w warunkach deficytu energetycznego oraz nawarstwiające się zmęczenie. Mówimy o uzyskiwaniu maksymalnie „dociętej” (odtłuszczonej) sylwetki. Ostateczny werdykt U każdej osoby zachodzą trochę inne procesy. Ciężki trening u jednych hamuje [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
[...] nie powinno dochodzić do wahań poziomu glukozy we krwi. Produkty, jakie możemy dołączyć do posiłku to: kasza gryczana, kasza jaglana, ziemniaki, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy. Tłuszcz - jeżeli chodzi o dobór tłuszczu do posiłku, to nie ma tutaj jakichś konkretnych wymagań. Można wypróbować olej MCT, który dołączymy do kuloodpornej kawy [...]