[...] funkcji dla naszego organizmu czosnku wciąż wzrasta, a w obecnej chwili jest olbrzymia. Za charakterystyczny zapach czosnku odpowiada allina. Po rozerwaniu włókien rośliny, rozpadając się na pod wpływem enzymu allinazy na ajoen i wielosiarczki. Za najważniejszy związek czosnku uważa się allicynę. Ma ona silne działanie zwalczające [...]
[...] na wielką skalę - badania fitochemiczne wyjaśniają - znane od wieków - działanie poszczególnych roślin na różne choroby, naukowo udowadniają powody, dla których pewne rośliny tradycyjnie zostały uznane wręcz za "święte“. Nauka potwierdziła, że w określeniach tego typu nie ma przesady. Alveo® to wypróbowany, skuteczny preparat ziołowy [...]
[...] Witaminy są koenzymami wielu enzymów. Niektóre pełnią rolę przeciwutleniaczy i biorą bezpośredni udział w niektórych procesach fizjologicznych. Są syntetyzowane przez rośliny, ponadto niektóre mogą być wytwarzane przez florę bakteryjną, nieliczne powstają w organizmach zwierzęcych ze skomplikowanych związków pochodzenia roślinnego - tzw. [...]
[...] Witaminy są koenzymami wielu enzymów. Niektóre pełnią rolę przeciwutleniaczy i biorą bezpośredni udział w niektórych procesach fizjologicznych. Są syntetyzowane przez rośliny, ponadto niektóre mogą być wytwarzane przez florę bakteryjną, nieliczne powstają w organizmach zwierzęcych ze skomplikowanych związków pochodzenia roślinnego - tzw. [...]
[...] okrągłe lub wydłużone (1,5-3 cm średnicy), są bardzo smaczne i aromatyczne. Zjada się je na surowo ze skórką lub przyrządza z nich kompoty i marmolady. W krajach Wschodu rośliny te stawia się często na stole podczas przyjęcia, aby goście mogli się częstować owocami prosto z krzaka. KUMKWAT PERŁOWY: podobny do japońskiego, bez kolców. Owoc [...]
[...] zawierają 15 do 28% amylozy. Różne rodzaje kukurydzy zawierają mniej niż 1%. Są też takie, które zawierają 55 do 80%, ale im wyższy jej poziom, tym mniejsza produktywność rośliny. Najwięcej amylozy zawierają skrobia roślin strączkowych, od 33 do 66%. Zmiany Indeksu Glikemicznego Indeks glikemiczny produktów skrobiowych determinowany jest [...]
-------------------------------------------------------------------------------- Strona główna Gabinet Moje książki Artykuły Grzybice Candida Candida - tłumaczenie z ang. Probiotyki Pozbyć się nadwagi i odzyskać zdrowie Profilaktyka otyłości Insulina Fizjologia trawienia Zaburzenia trawienia Przemiana materii Ocena popularnych diet Zasady [...]
[...] przez kwiaty. Do wydania przez roślinę owoców, nasion konieczne jest dostanie się pyłku z pylników na znamię słupka, następnie zapłodnienie i rozwój zarodka nowej rośliny. Aby zwiększyć szansę na zapłodnienie, rośliny produkują pyłek w bardzo dużych ilościach. Pyłek kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół. Miód to [...]
Dieta dla grupy krwi 0 Wg autora założeń diety zgodnej z grupą krwi osoby posiadające grupę krwi 0 to potomkowie prastarych ludów łowiecko- zbierackich, cec***ących się dużą siłą fizyczną i wytrzymałością. W związku z tym preferencyjnym pokarmem dla tej części populacji ludzkiej jest mięso, a także dla utrzymania równowagi kwasowo- zasadowej [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
W tej części omówimy kolejne rośliny o działaniu adaptogennym, a mianowicie cytryniec chiński, gotu kola oraz kordyceps chiński i ich wpływ na organizm człowieka w odniesieniu do dostępnej literatury naukowej. Cytryniec chiński (Schisandra chinensis Turcz.) jest adaptogenem powszechnie używanym w stanach zmęczenia psychicznego i fizycznego jako [...]
[...] białkiem to liście rzepy (btw bardzo dobre źródło wapnia) oraz lebioda (komosa biała). Lebioda to pospolity "chwast" rosnący powszechnie w całej Polsce, jednak tylko młode rośliny są zdatne do spożycia. W roślinach starszych znajduje się środek trujący, którego co prawda można się pozbyć przez gotowanie i odlanie wody. Komosa to taki "polski [...]
[...] Indiach w większości chorób homeopatia często wypiera tradycyjne leki, nawet ich rządy popierają tego typu metody leczenia gdyż są tanie i do ich produkcji można wykorzystać rośliny rosnące i uprawiane w tychże krajach. W USA leki homeopatyczne można dostać nie tylko w aptekach lecz również w sklepach spożywczych. Często są zarejestrowane nie [...]
[...] od lat i polega na wypłukiwaniu teiny za pomocą różnych związków chemicznych. Liść herbaciany jest wiele razy płukany w roztworach chemicznych, aż teina zostaje wypłukana z rośliny. Niestety, każdy z tych płuczących związków pozostawia po sobie ślad, co nie jest bez znaczenia dla naszego zdrowia. Drugim sposobem (mającym wielu przeciwników) jest [...]
[...] spożycia węglowodanów, powodują również wydzielanie kortyzolu w odpowiedzi na stres, jakim jest wspomniany wyżej alergen. 3. Głównym źródłem węglowodanów powinny być rośliny włókniste. Rośliny włókniste zazwyczaj zawierają niską ilość węglowodanów. Ich naturalna wysoka zawartość błonnika powoduje niską odpowiedź insulinową, a zatem czyni [...]
[...] // wszystkie białka, zielone warzywa, produktu skrobiowe -------------------------------------------------------------------------- tłuszcze zwierzęce // wszystkie rośliny zbożowe // wszystkie białka -------------------------------------------------------------------------- melo (wszystkie rodzaje) // zażywać zawsze oddzielnie // [...]
[...] Ameryki jako środek wspomagający przy problemach z układem moczowym i nerkami. Już od XVII wieku naukowcy zgłębiają wiedzę dotyczącą prozdrowotnych właściwości tej rośliny. W czasach gdy nie było jeszcze antybiotyków, żurawina była tradycyjnym środkiem stosowanym we wspomaganiu leczenia infekcji dróg moczowych. Problemy te są [...]
[...] - dokonujmy go intuicyjnie zgodnie z własnym sumieniem , możliwościami i mając na uwadze własne zdrowie jak również kwestie etyczne i społeczne. Czy wegetarianie `mordują rośliny?' Jemy np. JABŁKO NIE JABŁONKĘ, ziarno nie zboże, FASOLĘ NIE ŁODYGI I LIŚCIE ITP... Ponieważ do wyprodukowania 1 kg mięsa potrzeba około 12 kg roślinnej paszy, [...]
[...] że gotowanie czasem uwalnia więcej składników mineralnych z wnętrza pokarmu. Frutarianizm (lub fruktorianizm) - frutarianie jedzą jedynie owoce, orzechy, nasiona i inne rośliny, które mogą być zdobyte bez uszkodzenia zewnętrznego rośliny. Występują oni o wiele rzadziej niż wegetarianie i weganie. Mogą jeść dla przykładu pomidory, jabłka, [...]
Chcialbym nawiazac do tego co ostatnio napisalem o diecie, a wiec sa zwolennicy i przeciwnicy takiego modelu zywienia. Ale i jedni i drudzy zmuszeni(chca)sa do stosowania pozywienia bogatego w proteiny(bialka). Najpopularniejszymi naturalnymi zrodlami bialek sa miesa, produkty mleczarskie, jaja, ryby itp. Jedne oczywiscie sa lepsze od drugich ale [...]