[...] ze skrobi. Z drugiej strony zjadając owoce, popularny cukier, czy miód, dostarczymy głównie cukrów prostych. Przetworzone węglowodany - czyli jakie? Jak łatwo się domyślić przetworzone węglowodany będą powstawały w wyniku procesów technologicznych. Najczęściej wykonuje się je w celu zminimalizowania kosztów wytworzenia produktów oraz [...]
[...] względu, że na rynku, dostępnych jest wiele przetworzonych produktów wegańskich, które ze zdrowiem nie mają nic wspólnego. Nie musisz całkowicie rezygnować z produktów odzwierzęcych. Możesz czerpać korzyści z diety, opartej na roślinach jedząc więcej białka roślinnego i zastępując przetworzone węglowodany większą ilością świeżych owoców i warzyw.
[...] tkanki tłuszczowej, co jest bliższe błędowi pomiarowemu niż znaczącemu efektowi. Równie niezadowalający był wpływ treningu na stężenie insuliny, można dojść do wniosku, iż przetworzone węglowodany (baton, jogurt, sok pomarańczowy) nie służą zdrowiu, sylwetce ani stężeniu insuliny. Wzrost beztłuszczowej masy ciała świadczy tylko o tym, iż panie [...]
Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]
[...] białko (w tym białka kolagenowe) oraz zdrowe tłuszcze. Część wegan zastępuje mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego pieczywem oraz roślinnymi zamiennikami mięsa bogatymi w przetworzone węglowodany. Spożywanie nieproporcjonalnych ilości takich węglowodanów podnosi poziom cukru we krwi, powodując, że skóra staje się niezdrowa i słabo nawilżona, [...]
[...] zachorują na raka w przyszłości. Problem w tym, iż ten proces może być rozciągnięty na kilkadziesiąt lat! Cytat nr 2 3 min. 41 sek. „Nie mogę uwierzyć, iż całe życie jadłem przetworzone mięso, a teraz dopiero dowiaduję się o jego szkodliwości. Czemu nie informuje o tym Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne?” Komentarz: kłamstwo. W 2006 r. [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
[...] taka zmiana i „przyspieszenie metabolizmu” wskutek wykonania, np. super intensywnych interwałów, ma znikome znaczenie dla redukcji tkanki tłuszczowej. Jedzenie przetworzone i nieprzetworzone a metabolizm Na koniec perełka – badanie, którego chyba nikt nie dostrzegł (lub dostrzegł i zignorował). DIT / SDA lub TEF, czyli [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] wcale nie wymagają wielkich umiejętności kucharskich. Podsumowanie Dla kulturysty kluczowe jest regularne odżywianie. Najlepiej, aby dietę stanowiły produkty jak najmniej przetworzone. Należy zadbać o regularny dowóz protein oraz węglowodanów. Niemniej istotne są tłuszcze pokarmowe, zapewniają właściwą produkcję testosteronu i estrogenów [...]
[...] protein chroni mięśnie w trakcie redukcji). Nie musisz przestawiać się na dietę niskowęglowodanową, jednak wiele korzyści przyniesie przejście na produkty, które nie są przetworzone. Zamiast słodzonego jogurtu - kokosowy zamiennik ze świeżymi owocami (lub jogurt naturalny), zamiast ciast, ciastek i batoników - np. domowej roboty ciasto z [...]
Bikini fitness to dość młoda kategoria zawodów sylwetkowych dla pań. Women’s Bikini-Fitness – wprowadzono w 2011 r. (w IFBB) i jest przeznaczona dla pań odżywiających się zdrowo oraz utrzymujących ciało w formie. Oceniane są zarysy sylwetki, proporcje, napięcie mięśni, zdrowy wygląd. Niepożądane są tu twarde, zarysowane mięśnie oraz zbytnie [...]
[...] lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty bogate w cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub ich odpowiedniki. Ponadto w badaniu przekrojowym w Kanadzie, naukowcy odkryli, że wyższe [...]
[...] jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, orzechy, nasiona Chude źródła białka, np. kurczak, indyk, chude mięso wołowe, ryby, jaja, chude produkty mleczne Produkty wysoko przetworzone, takie jak fast foody, słodycze, słodkie napoje Produkty wysoko przetworzone z dużą zawartością cukrów dodanych, np. ciastka, chipsy, słodzone soki owocowe Białe [...]
[...] źródeł cukru (miodu, syropu glukozowo-fruktozowego itd.). Istnieją gotowe aplikacje, które analizują skład produktów żywnościowych. Żelazna zasada: im coś jest mniej przetworzone, tym lepiej. Jeśli podaż obliczona na 2434 kcal dziennie nie sprawdza się (brak wzrostu masy ciała w ciągu 2-3 tygodni), dodajemy 50 g węglowodanów dziennie (200 [...]
Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]
[...] alkohol), przyzwyczajenia żywieniowe (niewłaściwa dieta), a nawet czas spożywania posiłków. Z pewnością w uzyskaniu lepszej kompozycji ciała pomóc może dieta bogata w nisko przetworzone, ubogokaloryczne pokarmy. Referencje: Jose Antonio “The effects of consuming a high protein diet (4.4 g/kg/d) on body composition in resistance-trained [...]
Część ludzi uważa, iż największym zagrożeniem dla estetyki sylwetki są pokarmy z popularnych restauracji, serwujących dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, [...]