SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

porzeczki witaminy

  • Jaki to owoc? Egzotyczne owoce, które warto poznać!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami.  Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 837 Data: 2023-06-02 09:07:04
  • Jakie żelki po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żelki, ostatnio modne wśród sportowców, choć zazwyczaj były ulubieńcem dzieci. Obecnie powstała moda na jedzenie żelków po treningu. Co kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23263 Data: 2017-09-28 08:02:30
  • [...] (bób, burak, boćwina, koper, pietruszka liście i korzeń, szczaw, szpinak, brokuły, brukselka, cykoria, czosnek, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczypiorek) owoce (porzeczki czarne, białe i czerwone, poziomki, maliny, awokado) owoce suszone (morele, jabłka, rodzynki, śliwki, figi, daktyle) nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10565 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • [...] Łaciaty jogurt pitny truskawka i czarna porzeczka bez laktozy Skład: mleko, wsad owocowy truskawka-czarna porzeczka (cukier, sok truskawkowy 2,5% - w jogurcie, sok z czarnej porzeczki 0,5% - w jogurcie, skrobia kukurydziana, koncentrat z marchwi, aronii i winogron, fruktoza, aromat), żywe kultury bakterii jogurtowych. Zawartość laktozy wynosi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6654 Data: 2017-11-13 09:56:14
  • [...] otręby pszenne, orzechy włoskie, orzechy arachidowe, warzywa (dynie, pomidory, brokuły, szczypiorek, kapusta biała, jarmuż, szpinak, papryka, pietruszka), masło, owoce (porzeczki czarne, awokado), 10-30 mg - oliwa z oliwek, oleje (sojowy, kukurydziany, rzepakowy), margaryny produkowane na bazie wymienionych olejów, zarodki pszenne, migdały, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6819 Data: 2019-01-08 10:28:56
  • [...] delfinidyna, petunidyna, malwidyna. Bogatym źródłem antocyjanów jest wiele owoców i warzyw, do których należą owoce jagodowe (borówka, aronia czarnoowocowa, czarne porzeczki, jeżyny, żurawina, maliny) i winogrona oraz niektóre warzywa, takie jak marchew purpurowa, kukurydza purpurowa, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czerwona [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1806 Data: 2020-01-11 00:50:57
  • 5 owoców, które warto włączyć do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] również na proces trawienia, dzięki zawartej w nim naryngeniny, która przeciwdziała m.in. powstawaniu wrzodów. Co ciekawe, naryngenina wspomaga działanie kofeiny. Czarne porzeczki Owoce te są popularne ze względu na swoje właściwości wspomagające układ moczowy. Bogate są w antocyjany, które chronią pęcherz przed różnymi infekcjami. Porzeczka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9332 Data: 2017-06-12 09:27:24
  • [...] płciowe (estron, estradiol). Antocyjany stanowią największą grupę z rodziny flawonoidów. Bogatym źródłem mogą być: owoce jagodowe (borówka, aronia czarnoowocowa, czarne porzeczki, jeżyny, żurawina, maliny) i winogrona oraz niektóre warzywa, takie jak: marchew purpurowa, kukurydza purpurowa, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czerwona [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3692 Data: 2021-08-26 18:57:02
  • Czy owoce i soki owocowe są zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Suplementacja obniżała stres oksydacyjny oraz markery stanu zapalnego (białko c-reaktywne). Podawano 6 kapsułek dziennie mieszanki: jabłka, buraka, borówki, jeżyny, czarnej porzeczki, jagód, brokułów, kapusty, marchwi, wiśni (acerola), winogrona Concord, żurawiny, czarnego bzu, jarmużu, pomarańczy, brzoskwini, papai, pietruszki, ananasa, maliny, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 475 Data: 2022-10-17 06:52:48
  • [...] zimą i wczesną wiosną, gdy ekspozycja na promieniowanie UV jest niewystarczająca. W badaniach naukowych suplementacja olejem rybnym (kwasy omega-3), olejem z nasion czarnej porzeczki, witaminą E, witaminą C i likopenem u kobiet z łysieniem androgenowym spowodowała wzrost gęstości i grubości włosów w grupie interwencyjnej po 6 miesiącach. W innym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1097 Data: 2022-12-13 06:34:29
  • Nie daj się zaskoczyć - 8 zdrowych przekąsek na mały głód

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 388 Data: 2023-06-15 06:51:00
  • Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1520 Data: 2020-10-27 08:39:15
  • Nerki należą do biologicznych „struktur” niezbędnych do życia i kontrolują wiele procesów związanych z fizjologiczną równowagą. Witamina C jest natomiast związkiem potrzebnym dla utrzymania oraz optymalizacji stanu zdrowia i musi być dostarczana do organizmu z dietą. Przy odpowiednio wysokiej podaży wspiera m.in. odporność, jednak znaczne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5724 Data: 2021-02-23 08:06:28
  • Witamina C jest jednym z najważniejszych elementów diety o znaczeniu odpornościowym. Jej działanie antyoksydacyjne sprzyja ochronie komórek i regulacji odpowiedzi komórek immunologicznych na infekcje, a jej niedobory mogą wiązać się z nieprzyjemnymi konsekwencjami na tym tle. Witamina C w infekcjach gardła Witamina C w związku ze swoimi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1931 Data: 2021-03-08 19:00:11
  • Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1453 Data: 2021-02-21 09:12:05
  • Jakie owoce jeść przy cukrzycy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia.  Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 629 Data: 2023-03-25 06:28:08
  • Organizm człowieka nie działa zero-jedynkowo. Nie ma tylko zysków lub samych strat związanych z określonym działaniem. Przykładowo, w krótkim horyzoncie czasowym intensywny trening może zwiększać szansę zachorowania, a patrząc z perspektywy kilku miesięcy, zwiększa odporność na infekcje bakteryjne. Szczególnie istotne są także inne barwniki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5654 Data: 2019-12-04 18:21:48
  • [...] po obróbce, np. przy przygotowywaniu potraw na 2 dni) może powodować straty witaminy C sięgające nawet powyżej 33%. Głównymi źródłami witaminy C w diecie są np. cytrusy, porzeczki, truskawki, papryki, ziemniaki, brokuły czy natki pietruszki. Wiele z potencjalnych źródeł wymaga obróbki silnie narażającej na duże straty kwasu askorbinowego.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 964 Data: 2022-03-22 12:10:34
  • witaminy ich nadmiar,działanie i niedobór

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    [...] uśmierzające ból. Przyjęty pokarm, nadużywanie alkoholu powodują opóźnianie wchłaniania witaminy natomiast obecność dwutlenku siarki w winach lub atmosferze, czarne porzeczki powodują rozkład witaminy. Niedobór Stany niedoboru witaminy B1 prowadzą do zaburzeń oddychania tkankowego, czynności układu nerwowego, wątroby i mięśnia [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-03-02 10:17:32 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • [...] uśmierzające ból. Przyjęty pokarm, nadużywanie alkoholu powodują opóźnianie wchłaniania witaminy natomiast obecność dwutlenku siarki w winach lub atmosferze, czarne porzeczki powodują rozkład witaminy. Niedobór: Stany niedoboru witaminy B1 prowadzą do zaburzeń oddychania tkankowego, czynności układu nerwowego, wątroby i mięśnia [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-01-29 14:20:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)