[...] a także dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Można je przyrządzać na wiele sposobów i istotne jest, aby wybierać wysokiej jakości nieprzetworzone podroby ze sprawdzonych źródeł i nie spożywać ich w surowej postaci. Źródła: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/ [...]
[...] i chcąc utrzymać jednolitą jakość w każdej pojedynczej restauracji, sięgnęły po produkty łatwiejsze do przygotowania, aniżeli serca, żołądki czy wątróbki. Czy warto jeść podroby? Podroby poprzerastane są tkanką łączną oraz w niektórych przypadkach skupiskami tłuszczu, jednak nie można powiedzieć, że stanowią gorsze źródło substancji [...]
[...] słyszała i stosowała większość z wcześniej wymienionych źródeł białka, jednakże jednym z bardzo dobrych źródeł tego składnika, niestety wciąż traktowanym po macoszemu, są podroby. Nie dość, że posiadają pełen aminogram, szeroką gamę witamin i minerałów, ciekawe walory smakowe, to w dodatku są tanie. W zależności od rodzaju posiadają sporą [...]
[...] olej lniany wysokolinolenowy ryby, np.: śledzie, makrela, halibut, karp, łosoś dziki oliwa z oliwek orzechy awokado mięso, np.: udka z kurczaka, schab, polędwica wieprzowa, podroby, stek siemię lniane nasiona chia jaja sezam pestki dyni masło smalec Ważne jest, by w ciągu dnia dostarczać sobie produktów, które zawierają kwasy tłuszczowe z każdej [...]
[...] w aminokwasy egzogenne. Oznacza to, że wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego będą tymi najbardziej pożądanymi w diecie sportowca. Wykorzystać więc możemy dodatkowo ryby, podroby, jaja, nabiał. Często osoby trenujące wspomagają swoją dietę odżywkami białkowymi, których zadaniem jest ułatwić utrzymanie diety. Czym jest odżywka białkowa? Odżywka [...]
Nie ulega wątpliwości, że osoby odchudzające się powinny zwiększyć podaż białka w diecie. Oznacza to, że proteiny zaczynają być jednym z priorytetów naszej diety, a zwłaszcza ich odpowiednia podaż. Staramy się więc w tym okresie wybierać produkty żywnościowe, które będą zasobne w białka zwierzęce. Tego typu działania będą sprzyjać dostarczeniu do [...]
[...] czy wieprzowego. Jednak sportowcy celują raczej w mięsa chude, gdzie zawartość tłuszczu nie przekracza 10-15%. Innymi, również wartościowymi źródłami białek, są jaja, podroby, nabiał i ryby. Wszystkie te źródła pokarmowe obfitują w białka pełnowartościowe, czyli zawierają znaczne ilości aminokwasów EAA. Aminokwasy egzogenne są to te [...]
O preparatach kolagenowych usłyszeć można coraz częściej, mimo że ich unikalne właściwości zostały odkryte już dosyć dawno. Kolagenem nazywa się grupę związków, które współtworzą wszystkie organizmy zwierzęce. Od najgłębszych komórek serca, po każdy jeden włos czy centymetr sześcienny skóry. Którą formę kolagenu wybrać? Patentowana formuła [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]
Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
[...] egzogenne, powinniśmy korzystać przede wszystkim ze źródeł pełnowartościowych białka, a więc białek zwierzęcych. Dieta powinna być więc bogata w mięso i jego przetwory, w podroby, nabiał, ryby czy też jaja. Często spotykamy się z opiniami, że białka roślinne są tymi niepełnowartościowymi. Jednak, gdy zestawimy je wraz z białkami zwierzęcymi, [...]
[...] standardowych potraw. Nie są to rozwiązania, na których należy opierać każdy dzień tygodnia, ale są dostosowane do potrzeb organizmu, na pewno pomogą Ci uniknąć niedoborów substancji niezbędnych i nadmiarów cukru, tłuszczu i soli. Na co dzień warto spożywać więcej świeżych warzyw, a także uwzględniać w diecie ryby, owoce morza czy podroby.
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]
[...] dużą ilość aminokwasów EAA, a więc będą dostarczały nam aminokwasów, których nie jesteśmy w stanie sami wyprodukować. Będą to przede wszystkim mięsa i przetwory mięsne, podroby, jaja, nabiał, w tym sery, jak i ryby i przetwory z ryb. Ważne jest przy komponowaniu diety, aby uwzględniała ona wszystkie źródła białkowe, ale minimum 3-4 z nich, [...]
W dzisiejszych czasach plagą społeczeństwa jest nadwaga i otyłość, jednak są też osoby z drugiego końca skali. Ni mniejszy artykuł kierujemy do osób z niedowagą i chudych, a w nim dostarczymy Wam kilka porad na temat, jak poprawić estetykę sylwetki i nabrać trochę mięśni. Drobne zmiany skutkują! Połączenie treningu, jak i diety, z dodatnim [...]
Powoli wdrażasz się w nową rolę, uczysz opieki nad dzieckiem i z pewnością co jakiś czas pojawia się myśl - "jak tutaj wrócić do swojej formy sprzed ciąży". Powinniśmy powiedzieć, żebyś dała sobie czas, cieszyła się chwilami spędzonymi z maluszkiem, że wszystko w swoim czasie... Jednak wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli [...]
Wykorzystanie białka w diecie sportowca jest jednym z priorytetów diety, która ma na celu wspomóc budowanie masy mięśniowej. Oznacza to, że osoby, które trenują siłowo, powinny szczególnie zadbać o to, aby odpowiednia ilość białka znalazła się w ich diecie. Co więcej, sam trening siłowy będzie generował dużo większe zapotrzebowanie na białko, [...]
Suplementacja aminokwasami w świecie sportu jest dość powszechną strategią, która pozwala nam na osiągnięcie większych rezultatów z treningu siłowego. Oznacza to, że stosując mieszanki aminokwasów, zwłaszcza tych, które nie są połączone wiązaniami, a stanowią postać wolną, dostarczamy naszym mięśniom paliwa, które pozwala im pracować efektywniej. [...]