Pistacje to jedne z najsmaczniejszych orzechów! Mimo tego, że pistacje kupimy niemalże w każdym sklepie, nie są to orzechy cieszące się ogromną popularnością. Czego nie wiesz o pistacjach? I dlaczego warto włączyć je do diety? Wybieraj pistacje bez soli Na rynku dostępne są zarówno pistacje w łupinach, jak i bez, jak również pistacje naturalne [...]
Masz swoje ulubione orzechy? Bez względu na to, które orzechy lubisz najbardziej, mają one wiele cennych składników odżywczych w przeciwieństwie do innych przekąsek, takich jak frytki, chipsy, precelki etc. Osoby jedzące orzechy otrzymują wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład, regularne spożywanie orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób [...]
Koenzym Q10 (CoQ10) to substancja, która jest niezbędna w komórkach dla produkcji energii. Jest również antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do różnych chorób i starzenia się. Stany zapalne i stres oksydacyjny Kilka publikacji przeglądowych podsumowało również [...]
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
[...] kremu Nutwhey z ALLNUTRITION. Jeśli smakowały wam poprzednie smaki (a jest ich już całkiem sporo!), to ten również powali was na kolana. Tym razem ALLNUTRITION postawiło na pistacje, a dokładniej, białą czekoladę z pistacjami. Nutwhey Pistachio to przepyszny wysokobiałkowy krem, który nie zawiera oleju palmowego i rafinowanego cukru, czyli [...]
[...] zadbać o dobrej jakości sen przez minimum 7-8 godzin dziennie. Możesz także wspierać swoją pamięć dietą i ćwiczeniami fizycznymi. Pokarmy takie jak orzechy włoskie, pistacje i jagody dostarczają związków odżywiających mózg. A sport zawsze zwiększa ukrwienie naczyń, co pomaga utrzymać i ciało, i mózg w lepszej formie Warto też trenować [...]
[...] jest ogólnodostępny, mają ciekawy, słony smak, mogą być ciekawym dodatkiem do diety. Zawierają sporo białka. Minusy: kiepskie proporcje kwasów tłuszczowych, niestety często pistacje są dodatkowo prażone i dosalane. Orzechy pistacjowe są jedynymi orzechami, które zawierają karotenoidy (luteinę i zeaksantynę). Są to składniki plamki żółtej oraz [...]
Aflatoksyny wydają się być marginalizowanie i w ogóle mało kto o nich słyszał. Bardzo często w Internecie pochopnie szafuje się słowami w rodzaju: „toksyny”. Często podciąga się pod tę kategorię metale ciężkie, herbicydy, leki, środki stosowane w przemyśle itd. Tymczasem, według słownika PWN, toksyna to «substancja chemiczna wytwarzana przez [...]
Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]
[...] znajdujące się w orzeszkach białka Ara h 1 i Ara h 2. Oprócz orzeszków ziemnych uważaj także m.in. na: orzechy włoskie, orzechy nerkowca, brazylijskie, laskowe, makadamia, pistacje oraz kasztany. Możesz je znaleźć np. w maśle orzechowym, ciastach, słodyczach, sosach sałatkowych, pesto, płatkach, krakersach, kawach, mrożonych deserach i [...]
[...] takich jak sałatki, surówki, owsianki, placki, dania rybne czy mięsne. Zawartość białka w orzechach i nasionach różni się w zależności od ich rodzaju. Pestki dyni, migdały, pistacje i nasiona konopi należą do najlepszych jego źródeł. Pół szklanki pestek dyni dostarczy Ci ok. 20 g białka, a z kolei garść migdałów to już dodatkowe 7 g białka do [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]
[...] o najwyższej zawartości spermidyny to zboża, rośliny strączkowe i produkty pochodzące z soi. Znaczące ilości spermidyny zawierają również grzyby, groch, orzechy laskowe, pistacje, szpinak, brokuły, kalafior i fasolka szparagowa (do 398 nmol/g). Najniższe poziomy notowane były w kategorii owoców; przykładowo w jabłkach, gruszkach, wiśniach, [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru koenzymu Q10, który uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia. Kwestia witaminy K2 Z uwagi na [...]
Zespół jelita drażliwego (IBS) to nawracające schorzenie związane z zaburzeniami ruchliwości jelita charakteryzujące się dysfunkcją mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Głównymi objawami zespołu jelita drażliwego są bóle brzucha z występującymi zaparciami lub biegunką. Często pojawiają się również wzdęcia, śluz w stolcu i uczucie niepełnego [...]