[...] jej okres przydatności do spożycia i działania enzymów proteolitycznych. Nie jesteśmy niestety w stanie określić ile dni wytrzyma surowa ryb, a ile czasu ta poddana obróbce. Jednym z rozwiązań bez wątpienia jest również mrożenie. Nie spotkałem się z tym aby ryby, czy mięsa traciły na walorach smakowych po zamrożeniu i późniejszym rozmrożeniu.
[...] tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy. Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym [...]
[...] tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy. Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym [...]
[...] tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy. Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym [...]
[...] tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy. Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie . Naszym rodzimym [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] poszukać tabel, bo inaczej wyglada do w przypadku witamin, minerałów, fenoli. (każde cechują się inną stabilnością- najszybciej po dupie dostają witaminy). Z tego co pamiętam, to straty nie są tak duże jakby się wydawało- przy rozsądnych typach obróbki cieplnej jak mrożenie czy gotowanie sięga to 10-30 %- sporo, ale żywność nie jest wyjałowiona.
[...] tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy. Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym [...]
[...] nie lubisz boczku, to szamaj jak najbardziej karkówkę, łopatkę itd. Znaczy, ja niemalże wszystko lubię. Boczek jak najbardziej też. Ale z boczkiem jest też kupa roboty (krojenie, ważenie, mrożenie, smażenie, przyprawianie, kupowanie) i trochę więcej jej, niż ze smalcem ^.^ Twoje jedzenie wręcz pływa w tłuszczu, mam takie wrażenie I powinno :D
[...] najnowszych informacji przekazanych mi przez jednego w wykładowców (znany dietetyk) z UW, cytuję: "witamina B6 jest wrażliwa na działanie czynników zewnętrznych. W wyniku mrożenie warzyw i owoców jej ilość może się obniżyć o15-70%, podczas obróbki mięsa o 50-70%, podczas przemiału zbóż o 50-90%...". Jeśli dysponujesz innymi danymi, to [...]
[...] źródłem tłuszczu. Dobrze mieć taką wypróbowaną wersję. Oprócz tego mogą być tez kanapki, najlepiej ze swojego chleba, np. z pieczonym mięsem i masełkiem :-) Kolejna rzecz to mrożenie :-D Gotowe dania w zamrażarce, wcześniej zważone, które trzeba tylko wyciągnąć, rozmrozić i podgrzać często się przydają. Zawsze można ugotować jeden worek ryżu [...]
[...] tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy. Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym [...]
Ja tez czesto zamrazam miesko Przy okazji znalazlem taki tekscik: Mrożenie produktów spożywczych pozwala na zachowanie najwięcej składników odżywczych: witamin, składników mineralnych, białek i tłuszczy. Jest to jedna z metod utrwalania żywności, gdzie doprowadza się produkt do temperatury powyżej -12°C; mogą to być produkty gotowe lub [...]
Mój kolega robik chwile w biedronce i sytuacja jak z lodami. Zamrożone, potem wyjmują i rozmrażają ale jak nie schodziło za dużo miesa to znowu mrożenie i tak w kółko. Ja biorę tylko z lidla bo jakościowo bije na łeb. Tu niejeden kumpel mi się zatruł od biedronkowego
Żywność Możona Żywność mrożona - bogactwo potraw Proces zamrażania jest najbardziej naturalnym sposobem przygotowania żywności do długiego przechowywania i polega na poddaniu produktu działaniu niskiej temperatury (poniżej - 18oC). Z uwagi na wykorzystanie naturalnej obecności wody w świeżych produktach, zamrażanie żywności, w porównaniu do [...]
[...] o określonych cechach sensorycznych. Należy pamiętać, że najlepsze efekty produkcyjne uzyskuje się z mięsa, które nie jest poddawane mrożeniu. Mrożenie i ponowne rozmrożenie negatywnie oddziaływuje na takie cechy produktu gotowego jak: wydajność poprodukcyjna, zwięzłość plastrów, kruchość, soczystość. Prawidłowy dobór surowca [...]
[...] tak wyglądać, ale w praktyce Oskroba dużą część chleba wypieka z mrożonego ciasta na miejscu w piekarni, to co się nie sprzeda jest mrożone i odgrzewane, więc mamy podwójne mrożenie nie tknąłbym ich chleba z mrożonki bo wiem jak to wygląda od kuchni ;-) to franczyza więc w każdej piekarni może być inaczej, ale lepiej dmuchać na zimne ;-) Nie [...]
[...] tak wyglądać, ale w praktyce Oskroba dużą część chleba wypieka z mrożonego ciasta na miejscu w piekarni, to co się nie sprzeda jest mrożone i odgrzewane, więc mamy podwójne mrożenie nie tknąłbym ich chleba z mrożonki bo wiem jak to wygląda od kuchni ;-) to franczyza więc w każdej piekarni może być inaczej, ale lepiej dmuchać na zimne ;-) Nie [...]
[...] tak wyglądać, ale w praktyce Oskroba dużą część chleba wypieka z mrożonego ciasta na miejscu w piekarni, to co się nie sprzeda jest mrożone i odgrzewane, więc mamy podwójne mrożenie nie tknąłbym ich chleba z mrożonki bo wiem jak to wygląda od kuchni ;-) to franczyza więc w każdej piekarni może być inaczej, ale lepiej dmuchać na zimne ;-) Nie [...]
[...] tak wyglądać, ale w praktyce Oskroba dużą część chleba wypieka z mrożonego ciasta na miejscu w piekarni, to co się nie sprzeda jest mrożone i odgrzewane, więc mamy podwójne mrożenie nie tknąłbym ich chleba z mrożonki bo wiem jak to wygląda od kuchni ;-) to franczyza więc w każdej piekarni może być inaczej, ale lepiej dmuchać na zimne ;-) Nie [...]