Tj.w temacie,chciałbym się zorientować ,czy warto zainteresować się ww.produktami? Nie chodzi mi oczywiście o częste i regularne spożywanie takich ryb,lecz o sporadyczne,rzadsze-jako taki zamiennik jajecznicy,czy kuraka. Dzięki za odpowiedzi.
Czy warto jeść: 1. Brzuszki wędzone z łososia ( np sprzedawany w tesco na wagę ) 2. Makrelę wędzoną z przyprawami ( np pakowane w lidlu po 100g ) 3. Śledzik z cebulką "na raz" ( fresh/lidl - małe opakowanie ) 4. Pstrąg ( z lidla - cała ryba ) Tak/Nie? Czytałem że łosoś wędzony może być dość rakotwórczy. Co alternatywnie polecacie?
[...] wygląda niemal tak samo każdego dnia. W trzecim posiłku najczęściej jest schab, który staram wymieniać na łososia co najmniej raz w tygodniu, czasami wpadnie wołowina czy makrela wędzone, jednak najczęściej jest to kawałek pieczonego schabu. Wszędzie(zawsze są w 2 i 3. posiłku, różnie bywa z pierwszym i ostatnim) staram się dodawać warzywa z [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam. Mam takie pytanie: Od dobrych kilku miesięcy chodzę na siłownię i biegam w tym samym dniu. Siłownię mam o 10-11 a biegam o 17-18 ok. 40 minut. Biegam głównie dlatego, bo boję się, że przytyję nie tak jak trzeba od diety na masę (dodam, że miałem problemy z otyłością). Czy jak biegam to nie spalam mięśni? Bo przez ostatnie 2 miesiące nic mi [...]
Ryby - po które warto sięgać? Do tego, że ryby są wartościowe nikogo chyba nie trzeba przekonywać. Pytanie jakie ryby należy wybierać, by wpływały dobrze na nasz organizm i nasze zdrowie. Z racji tego, że wiele się teraz mówi o skażonych rybach, karmionych paszami, antybiotykami postanowiłam napisać kilka słów o tym, które ryby powinny znaleźć [...]
[...] i D. Zawartość tłuszczu w mięśniach ryb stanowi kryterium podziału ryb na trzy grupy: 1) ryby tłuste, zawierające powyżej 5% tłuszczu ( m.in. cesta, halibut, łosoś, troć, makrela, szprot, śledź, węgorz, sardynka), 2) ryby średnio tłuste, zawierające 1-5% tłuszczu( m.in. brzana, karmazyn, karaś, karp, leszcz, lin, płoć, pstrąg, sieja, sielawa, [...]
[...] -200g pasztetu pieczonego z kurczaka -ryby od 375g (dorsz, halibut, morszczuk - świeże; śledź w sosie pomidorowym, tuńczyk oleju) do 500g (karp, łosoś, sardynka - świeże; makrela, łosoś - wędzone, sardynka w oleju, tuńczyk w wodzie Obecnie przyjmuje się, że minimalne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na NNKT wynosi 3% ogólnej energii z [...]
[...] pisac bo troche tego jest. Wiem ze bylo to pewnie na sfd ale odswieze. WAPŃ : czekolada, figi, groch,kapusta,kalarepa gotowana,kapusta szpinak,koper wloski,losos,makrela,migdaly,orzechy laskowe,mleko tluste,parmezan,ser ementaler,ser gouda,soczewica,zoltko jaja SÓD : chleb,halibut,dorsz,turbot,mleko pelne,oliwki,paluszki [...]
Witam, Jestem na redukcji od polowy lutego, do dzisiaj udalo mi sie stracic ok 13-14kg(nie zwazylem sie dokladnie przed dieta), mam diete ktorej staram sie trzymac, rotuje skladnikami posilkow bo nie utrzaymalbym diety jedzac codziennie to samo. Zamieniam np kurczak z indyk baran wolowina tak aby proporcje kaloryczne byly jak najbardziej [...]
Witam, Krystian mam 30 lat, 178cm wzrostu, waga 87kg. Bardzo zależy mi na zrzuceniu wagi,optymalnie do 78kg. Zacząłem intensywnie ćwiczyć na siłowni 4 razy w tygodniu. 35-40 minut bieżnia (tętno miedzy 145-160), 35-40 min orbitrek (tętno miedzy 145-160), 35-40 minut typowa siłownia (małe ciężary, więcej powtórzeń) Dietę na zbicie stworzyłem [...]
witam, postanowiłem napisać post o zawartości poszczególnych składników btw w niektórych rybach i w ich 'przetworach' wszystkie dane dotyczą 100g poszczegolnych rybek RYBY ŚWIERZE: -Dorsz: białko 17,7g tłuszcz 0,7 węglowodany 0 -Flądra:b 16,5 t1,8 w0 -Plastuga:b17,1 t1,9 w0 -Halibut:b20,1 t1,9 w0 -Karp b18 t4,2 w0 -Łosoś b19.9 t13,6 w0 [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] znakomitym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, ale fakt ten nie jest jedynym powodem, dla którego warto je spożywać. Warto wiedzieć, że ryby takie jak łosoś , makrela, halibut czy śledź dostarczają solidnej porcji niezwykle cennych składników, których bardzo często w diecie po prostu brakuje, a są nimi: kwasy tłuszczowe z rodziny [...]
Cześć, zakładam ten dziennik żeby mieć motywacje do systematycznego treningu i trzymania diety, bo z tym u mnie ścieżko, a także, aby stale monitorować swoje postępy i dzielnic się wrażeniami i sukcesami z innymi. Ćwiczyłem już wcześniej 4 razy w tyg. każdą grupę mięśniową raz w tyg. Siłownie mam domową w piwnicy:p dostęp do ławeczki gryfów, [...]
[...] jabłka ( do dwóch sztuk dziennie, choć zazwyczaj jedno, lecz zdarza się, że wpadną i trzy), suszone śliwki, migdały, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, ryż, ryby wędzone (makrela dominuje), z puszki bez sosu, mrożone, zupy gotowane na kościach, chleb żytni razowy (kupowany, jednak w skład wchodzi jedynie mąka żytnia razowa, woda i sól), [...]