SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mało cukru w organizmie

  • [...] spożywane przez osoby trenujące na siłowni, ale nie tylko – dotyczy to również osób uprawiających inne sporty, przede wszystkim o charakterze szybkościowym i wytrzymałościowym. Białko zawarte w tych produktach doskonale wspiera anabolizm organizmu i umożliwia skuteczną regenerację mięśni po wysiłku. Protein z mięsa, ryb i jaj nie da się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70651 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 386056 Data: 2017-10-10 12:13:45
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie.  Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 852 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16041 Data: 2019-03-20 20:19:04
  • [...] herbaty, produktach mlecznych, owocach, warzywach, olejach oraz zbożach. Poza tym chciałbym zauważyć, iż to, że dana substancja została sklasyfikowana jako karcynogen, to za mało! Dlaczego? Większość Polaków regularnie sięga po śmiertelnie groźne trucizny, czyli papierosy oraz alkohol. Obie używki należą do grupy nr I kancerogenów o wybitnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14131 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • Współcześnie modne jest negowanie medycyny. Powstały setki stron poświęconych „alternatywnym terapiom”, które są sprzeczne nie tylko z nauką, a często nawet ze zdrowym rozsądkiem. Przede wszystkim należy wystrzegać się środków o udowodnionym działaniu niszczącym dla wątroby. Uwaga np. wbrew obiegowym opiniom, nie ma aż takiego znaczenia, czy np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8425 Data: 2019-08-08 07:36:52
  • [...] kiedy masz ochotę na posiłek, który nie ma zbyt dużo białka np. owsianka – dodając miarkę odżywki otrzymujesz posiłek z zawartością białka w swoim ulubionym smaku kiedy masz mało czasu na tradycyjny posiłek - wrzucasz banana i odżywkę do miksera i masz gotowy posiłek w kilka sekund. Możesz go też zabrać ze sobą kiedy masz ochotę na coś słodkiego, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26329 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • Mleko i nabiał: czy jest dla nich miejsce w zdrowej diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3368 Data: 2020-07-01 18:24:06
  • [...] fizyczna, nieodpowiednia dieta, predyspozycje genetyczne, palenie tytoniu i picie alkoholu. Dopiero, gdy różne grupy produktów wystąpią razem, a dodatkowo jest to osoba mało aktywna fizycznie, z czasem pojawiają się problemy zdrowotne. Dlatego tak wielkim zagrożeniem są batoniki, czekolady, pokarmy fast food, lody – łącznie spotyka się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6373 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • Skąd się bierze insulinooporność?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Naukowcy z wydziału medycznego Uniwersytetu w Yale twierdzą, iż wiedzą skąd się bierze insulinooporność. No cóż, w swoim opracowaniu potwierdzili, co niejednokrotnie zawierałem w tekstach. Kiedyś, w normalnych warunkach, człowiek musiał codziennie podejmować dużą aktywność fizyczną, a wcale nie miał do dyspozycji zbyt wiele pokarmu. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2393 Data: 2020-04-15 13:59:32
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6723 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • [...] (ważenie podwodne) u dobrze wyszkolonych graczy futbolu amerykańskiego. Przez 10 tygodni, 4 h w tygodniu trenowali siłowo, a przez kolejne 4 h tygodniowo pracowali nad wytrzymałością. Wyniki: grupa niskich dawek kreatyny poprawiła przysiad o 19.03 kg, grupa dawkowania z protokołem poprawiła wynik w przysiadzie o 8.8 kg, grupa placebo poprawiła [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10628 Data: 2018-10-01 11:16:01
  • Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 106746 Data: 2023-03-31 15:31:11
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28647 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] może przeciwdziałać cukrzycy, mimo iż dostarczają one pewnych ilości węglowodanów, w tym fruktozy. Jednak trzeba dodać, iż w normalnych warunkach tych cukrów jest zbyt mało, aby mogły zaszkodzić. Problem powstaje, gdy ktoś zechce np. wycisnąć sok z grejpfruta, pomarańczy, wiśni, malin czy jabłek. Taki sok niczym nie różni się w praktyce od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 686 Data: 2021-05-21 07:47:37
  • Co jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] rezerwy czynnościowe (szczególnie wątroba czy nerki). Możesz długi czas niewłaściwie się odżywiać, nie stronić od tłuszczy nasyconych, węglowodanów, soli, dostarczać za mało witamin, minerałów, błonnika, pełnowartościowego białka. Efekty będą dostrzegalne dopiero po upływie określonego czasu. Procesy związane z kancerogenezą potrafią trwać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6826 Data: 2018-09-19 16:31:13
  • [...] często spożywa się inne, cenne dla zdrowia i procesu odchudzania związki. W planach treningowych natomiast warto uwzględnić zarówno ćwiczenia oporowe (siłowe), jak i wytrzymałościowe (cardio). Źródła: Moon, Jaecheol, and Gwanpyo Koh. “Clinical Evidence and Mechanisms of High-Protein Diet-Induced Weight Loss.” Journal of obesity & metabolic [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 634 Data: 2023-06-17 11:10:37
  • [...] się demencji nie malało. U kobiet nie udało się wykazać związku pomiędzy podawaniem witaminy E, a funkcjami poznawczymi. Być może dawka 600 IU co drugi dzień to za mało lub akurat te panie nie wykazywały braków, jeśli chodzi o witaminę E. W jeszcze innych badaniach na 5395 uczestnikach wykazano, iż osoby, które jadły najwięcej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3970 Data: 2018-09-24 16:04:43
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7209 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4495 Data: 2018-07-01 11:53:23