SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwas h

  • [...] ignorowany, a moim zdaniem niesie dużą wartość diagnostyczną. Jego podwyższone stężenie może być związane z wieloma powikłaniami zdrowotnymi. Jako jeden z wielu związków, kwas moczowy może być transportowany dwukierunkowo w kanaliku nerkowym.  W normalnych okolicznościach nerki „ratują” sód, chlorki wodorowęglany, fosforany, glukozę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3689 Data: 2021-08-26 18:57:02
  • [...] ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z faktu, że duże dawki kwasu foliowego mogą skorygować wyniki laboratoryjne w kierunku niedokrwistości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2506 Data: 2020-06-27 09:01:46
  • Skrócona nazwa CLA obejmuje sprzężone izomery kwasu linolowego, czyli warianty molekularne kwasu linolowego – podstawowego kwasu tłuszczowego szeregu omega 6. Ponieważ jednak nie wszystkie te związki spełniają definicję kwasów omega 6, dlatego wyodrębniono dla nich oddzielną grupę – CLA (conjugated linoleic acids). Gdyby nie dodatek do CLA [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4424 Data: 2020-12-11 19:18:21
  • [...] zyskało na popularności, a jej powszechne zastosowanie sprawiło, że bez jej udziału nie może obejść się sportowiec, który myśli poważnie o swojej karierze. Co na temat kwasu fosfatydowego mówią badania? W 2016 roku przeprowadzono badanie sponsorowane na grupie 18 mężczyzn, których podzielono na dwie grupy. Jedna z grup suplementowała się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8040 Data: 2017-05-23 08:31:23
  • Badania naukowe dotyczące mikrobioty jelitowej oraz powiązanych z nią substancji dosłownie eksplodowały w drugiej dekadzie XXI wieku. W probiotycznych bakteriach jelitowych oraz wszystkich związkach, które wytwarzają, upatruje się nowych metod prewencyjnych i terapeutycznych, zarówno w kontekście zdrowia przewodu pokarmowego, jak i całego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 648 Data: 2023-06-22 21:54:33
  • Niepłodność to choroba charakteryzująca się brakiem ciąży po 12 miesiącach regularnego współżycia bez zabezpieczenia. Szacuje się, że dotyka od 8 do 12% par w wieku rozrodczym na całym świecie. Stwierdzono, że problemy mogą dotykać obu stron, ale mężczyźni mogą odpowiadać za 50% przypadków. Panowie na dopingu Osoby, które wiele lat nadużywały [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 683 Data: 2023-10-26 08:33:58
  • Kwas D-asparginowy (DAA) jest jedną z dwóch postaci aminokwasu – kwasu asparginowego, gdzie drugą formą jest kwas L-asparginowy, będący składnikiem białek. Jednak aktywność kwasu D-asparginowego w organizmie jest swoista tylko dla tej postaci i nie ma odniesienia do formy kwasu L-asparginowego. DAA (kwas D-asparaginowy) jest naturalnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3046 Data: 2020-10-15 12:49:57
  • Nerki należą do biologicznych „struktur” niezbędnych do życia i kontrolują wiele procesów związanych z fizjologiczną równowagą. Witamina C jest natomiast związkiem potrzebnym dla utrzymania oraz optymalizacji stanu zdrowia i musi być dostarczana do organizmu z dietą. Przy odpowiednio wysokiej podaży wspiera m.in. odporność, jednak znaczne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5718 Data: 2021-02-23 08:06:28
  • Trądzik to zmora nastolatków, ale nie tylko. Wystarczy, że bardziej wrażliwa osoba trochę zaniedbuje higienę lub dietę i już może mieć problemy z cerą. Bywa i tak, że jest to uporczywy i długoletni problem. Jednak w niektórych źródłach można doczytać, że witamina B5 pomaga w jego leczeniu. Po trzecie, chroń skórę przed słońcem. Promienie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4202 Data: 2020-03-22 10:42:46
  • Kwas alfa-liponowy - jak działa?

    Artykuł
    Suplementy

    Wykorzystanie kwasu ALA w suplementacji sportowej jest mało popularne. Wszystko za sprawą wątpliwości, czy jego wykorzystanie jest uzasadnione i czy osoba trenująca wyciągnie korzyści z zastosowania ALA w diecie. Poniżej znajdziecie 5 właściwości, wpływające na korzyści zdrowotne, które z powodzeniem wykorzystać również można u sportowca. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4687 Data: 2017-10-20 10:03:57
  • Kwas masłowy, który należy do grupy związków zwanych krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (SCFA), stanowi ważny element ochrony jelit. Ten i pozostałe związki z SCFA (np. propionian) wytwarzane są przez bakterie zasiedlające przewód pokarmowy i regulujące m.in. aktywność układu odpornościowego. Kwas masłowy w jelitach Do SCFA, poza kwasami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2118 Data: 2022-03-21 21:04:09
  • Leksykon suplementacji: kwas ALA

    Artykuł
    Suplementy

    Suplementacja kwasem ALA w świecie sportu zazwyczaj wykorzystywana jest jako element wsparcia cyklu kreatynowego, m.in. aby podnieść efektywność działania kreatyny. Dodatkowo jej właściwości wpływające na wrażliwość tkanek na działanie insuliny sprawiają, że suplement znalazł swoje zastosowanie podczas cykli odchudzających, jako element wsparcia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4144 Data: 2017-11-01 12:08:54
  • Kwasy z rodziny omega-3 (czyli kwas α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA)) odgrywają znaczącą rolę w ustroju człowieka. Niestety we współczesnych dietach najwięcej spotyka się kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Co to znaczy w praktyce? Kwas arachidonowy jest prekursorem prostanoidów z serii 2 (w tym prostacykliny I2 i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1493 Data: 2021-01-15 18:22:13
  • GABA (kwas gamma aminomasłowy) to aminokwas pochodzenia naturalnego, który blokuje niektóre sygnały mózgowe, wywołując działanie uspokajające. Działanie to może być pomocne w przypadku odczuwania niepokoju, stresu oraz lęku. GABA, skutecznie wycisza organizm. Dawkowanie W suplementacji sportowej zaleca się przyjęcie od 500 mg do 3000 mg GABA, w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4156 Data: 2020-07-15 07:51:15
  • [...] zdaje sobie sprawę, że walcząc z nadmiarem wolnych rodników, powinniśmy sięgać m.in. po antyoksydanty. Takim sztandarowym antyoksydantem, nazywanym często uniwersalnym, jest kwas alfa-liponowy - w skrócie ALA. Ten wytwarzany w naszym ciele, ale także przez wszystkie zwierzęta i rośliny, kwas, wykorzystywany jest w wielu miejscach przez nasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1202 Data: 2021-10-29 10:31:11
  • Kwas alfa-liponowy a utrata masy ciała

    Artykuł
    Badania naukowe

    Lekka dieta odchudzająca przyniesie lepsze efekty, jeśli dodamy do suplementacji odpowiednią dawkę kwasu alfa-liponowego - twierdzą naukowcy z University of Ulsan w Korei Południowej. Badanie zostało opublikowane w American Journal of Medicine. Kwas alfa-liponowy jest potrzebny, aby przekształcić składniki odżywcze w energię. Zbadano, że gdy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2010 Data: 2018-11-26 07:33:24
  • Kwas mlekowy chroni komórki

    Artykuł
    Badania naukowe

    Wydzielanie w organizmie człowieka kwasu mlekowego jest następstwem wysiłku o charakterze beztlenowym. Okazuje się, że nie tylko pełni on funkcję ochronną dla mięśni, ale wykazuje również działanie wspomagając komórki w walce z procesami starzenia oraz działaniem wolnych rodników. Badanie Naukowcy zaaplikowali myszom 1 g mleczanu sodu na 1 kg masy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1431 Data: 2018-06-13 10:40:46
  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] piwa na stężenie glukozy czy insuliny jest niebagatelny. Najlepsze źródła tłuszczów Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT (suplement), niektóre ryby. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale nie musi służyć zdrowiu sportowca, gdyż zawiera za dużo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15485 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • Co się dzieje w organizmie po wypiciu coli?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Efekt napojów typu cola jest tu bardziej znaczący, w porównaniu z innymi rodzajami (np. tonikami). Twierdzi się, że przyczyną jest: zwiększone spożycie fosforu obciążenie kwasem w wyniku spożywania tych napojów dostarczanie kofeiny Chociaż należy dodać, iż do tej pory żadne badania nie wykazały bezsprzecznej korelacji między spożyciem fosforu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6456 Data: 2019-08-05 08:57:22
  • Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 465021 Data: 2017-10-10 15:00:28