Czego potrzebujemy: 90 g daktyli 20 g kakao 80 g białka - ulubiony smak 40 g mąka kokosowa Jak wykonać: Daktyle siekamy i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy w wodzie na całą noc lub minimum kilka godzin. Odlewamy wodę i blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Ja zawsze używam widelca. Dodajemy kakao, białko i mąkę kokosową na końcu. Mąką zawsze koryguje [...]
[...] 684 kcal dla osoby ważącej 53 kg oraz 1302 kcal dla osoby ważącej 100 kg. Teraz porównajmy skład batonika, który jest niby bardzo dobry i zdrowy bo zawiera: daktyle (74%), kakao (7%), olej roślinny rzepakowy, nibsy kakaowe (5,5%), amarant ekspandowany (5%), aromat naturalny pomarańczowy. Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 1428 [...]
[...] węglowodanów. Strączki stanowią substytut mięsa w diecie wegetariańskiej. Czekolada Brzmi niedorzecznie? Czekolada dobra na odchudzanie? Owszem, ale ta z wysoką zawartością kakao. Ten składnik czekolady poprawia samopoczucie, redukuje poczucie stresu i zwiększa wydzielanie endorfin. Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu i fosforu, [...]
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]
[...] codzienną dietę. Wafel? Czym jest? Wafle to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego i kruchego ciasta, zazwyczaj ma kilka warstw, które przeplatane są kremem o smaku np.: kakaowym, śmietankowym, waniliowym, kokosowym czy truskawkowym. Suchy wafel wykorzystuje się również jako dekoracja do lodów, z wafla wykonane są również kubeczki na lody, [...]
[...] ”winy kalorycznej”, możemy cieszyć się potencjalnym ograniczeniem apetytu. Oczywiście powyższe ustalenia dotyczą wyłącznie(!) czekolady gorzkiej (o minimalnej zawartości kakao 85%). Niskokaloryczne przekąski Gdyby nie to, że zarówno orzechy, jak i czekolada nie mogą zostać zaliczone do niskokalorycznych przekąsek, mógłbym powiedzieć, że już [...]
W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
[...] nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto cieszyć się jej [...]
[...] a także emocjonalne zachowania żywieniowe (np. kompulsywne objadanie się, zajadanie stresu). Korzyści czekolady wiążą się głównie z wysokim stężeniem flawonoidów w kakao, które wykazały w badaniach wiele korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa przepływu krwi do mózgu i zmniejszenie ryzyka chorób serca poprzez obniżenie poziomu [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
Nowy Rok to doskonała okazja do wprowadzenia pozytywnych zmian w naszym życiu, a jednym z najczęstszych postanowień jest utrata zbędnych kilogramów. Jednak, zamiast sięgać po kolejną dietę cud, skoncentrujmy się na zdrowym podejściu do jedzenia i zmianie stylu życia. Oto kilka praktycznych wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć swoje upragnione cele [...]
Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]
[...] będzie się oprzeć pokusie, a wydasz dodatkowe pieniądze. Miej zawsze pod ręką mieszankę orzechów i nasion (np. popularną studencką) czy też gorzką czekoladę (zawartość kakao >80%). Ważne, abyś w zdrowy i tani sposób zaspokoił ewentualny napad głodu. Białko możesz uzupełnić w następnym posiłku. Może to być oczywiście również porcja [...]
Nie przestaje mnie zdumiewać kreatywność osób wypisujących w Internecie tezy, które nie mają większego pokrycia w rzeczywistości. I tak właśnie dzieje się w kontekście słodzików, konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych składników oznaczonych, jako „E”. A jak jest naprawdę? Joanna Tobacman w 2001 r. przedstawiła pracę dotyczącą wpływu [...]
[...] - petarda OPCJONALNIE - 30 gram mleka w proszku. Pianka jest bardziej aksamitna. 20 gramów żelatyny 150 ml wrzątku 100 gramów gorzkiej czekolady - ja używam tej z Lidla 74% kakao 15 gramów oleju kokosowego Jak przygotować? Twaróg z serkiem i jogurtem blendujemy na bardzo gładką masę. Dodajemy izolat i jeśli chcemy mleko w proszku - dobrze [...]
[...] te kwasy hamują działanie kofeiny, jako antagonisty adenozyny (kofeina jest inhibitorem konkurencyjnym adenozyny). Podsumowanie Regularne nadużywanie kawy, herbaty, kakao, napojów energetycznych i słodzonych (np. cola) sprawia, iż kofeina przestaje działać, jako stymulant. Z innych badań wynika, że osoby szybko metabolizujące kofeinę [...]