[...] potrafią tuczyć, szczególnie, jeśli towarzyszą dużej ilości tłuszczów. Dlatego właśnie najmniej polecane dla kulturystów są czekolady, lody, ciastka, ciasta, słodzone jogurty, frytki. Również kiepskim pomysłem jest picie soków (z koncentratu, świeżo wyciskanych lub mieszanych), napojów słodzonych typu cola, nektarów, oranżad, drinków [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] i szczypiorku. Smacznego! Całość: 661,7 kcal, w tym: 47,1 g białka, 7,1 g węglowodanów oraz 49,4 g tłuszczów. Posiłek 4: Jogurt naturalny z nasionami chia nasiona chia 30 g, jogurt naturalny 150 g, migdały 20 g, seler naciowy 200 g, papryka czerwona 150 g. Jogurt naturalny przelać do salaterki, zetrzeć na małych oczkach migdały, dodać do tego [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
Sylwester to symboliczne pożegnanie starego roku i entuzjastyczne powitanie nowego. To okazja do wspólnego świętowania, refleksji nad minionym rokiem oraz budowania planów i wyzwań na przyszłość. Dla wielu osób to również symboliczny punkt startowy w drodze do zdrowszego stylu życia i lepszej sylwetki. O czym przeczytasz w tym artykule? Udanej [...]
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]
[...] w wapń pomagają wzmocnić szkliwo i poprawiają ich wygląd. Nabiał jest także dobrym źródłem fosforu, minerału, który wzmacnia działanie wapnia. Pamiętaj jednak, by wybierać jogurty naturalne i unikać smakowych produktów pełnych cukru. Z biegiem czasu te dodane cukry zawarte w słodkich jogurtach mogą uszkadzać szkliwo zębów i sprawiać, że uśmiech [...]
[...] por rośliny strączkowe. Podsumowanie Zadbaj o to, by w Twojej diecie obecne były zarówno produkty o działaniu probiotycznym (takie, jak i kiszona kapusta, dobrej jakości jogurt), jak również produkty o działaniu prebiotycznym (takie, jak jabłka, płatki owsiane, cebula, banany, warzywa strączkowe). W okresach obniżonej odporności, a także w [...]
[...] ich tle przedstawiają się (pod kątem wapnia) inne produkty przemysłu mleczarskiego (za USDA): Lody czekoladowe - 131 mg Beztłuszczowy serek wiejski - 86 mg Niskotłuszczowe jogurt naturalny - 183 mg Odtłuszczone mleko - 122 mg Mleko pełnotłuszczowe - 119 mg Ta ilość wapnia, którą dostarczają produkty przemysłu mleczarskiego, jest o tyle bardziej [...]
[...] wiąże się ze złym zdrowiem mózgu w późniejszych latach. Wprowadź drobne zmiany, choćby takie jak wymiana pieczywa białego na razowy, mleko tłuste na półtłuste, słodycze na jogurt naturalny z owocami itp. Odżywiaj swój mózg Niektóre pokarmy mogą chronić Twój mózg. Należą do nich owoce, warzywa, rośliny strączkowe, ryby i „dobre” tłuszcze, takie [...]
[...] Przykładowy 4-dniowy jadłospis wzorowany dietą śródziemnomorską Dzień I Śniadanie: Pieczywo posmarowane awokado z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii Śniadanie II: jogurt naturalny z jagodami, malinami i migdałami Obiad: Papryka nadziewana kaszą jaglaną z pomidorami, oliwkami i świeżymi ziołami Kolacja: mozzarella z pomidorami i cukinia [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
Zdrowa dieta kierowców zawodowych jest sporym wyzwaniem ze względu na specyfikę ich życia w trasie. Utrzymywanie zdrowej równowagi stanowi kluczowy element ich codzienności, choć zmagają się z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, brakiem czasu na gotowanie i skromną przestrzenią do przygotowywania posiłków, nie wspominając o ograniczeniach [...]
Wszyscy chcemy wyglądać młodo i mieć gładką, promienną skórę. Chociaż magiczne metody nie istnieją, to poprzez właściwą dietę jesteśmy w stanie sprawić, że nasza skóra dłużej pozostanie elastyczna i młoda. Jak to zrobić? Na zakończenie Jak widzisz dodawanie owoców i warzyw do swoich codziennych potraw nie jest trudne, wystarczy je mieć w domu! [...]
[...] i półtłusta wieprzowina, wołowina, a także podroby, zwłaszcza wątróbka (nie częściej niż 1 - 2 x w tygodniu) Nabiał i jaja Złe: Sery topione, serki homogenizowane smakowe, jogurty owocowe, desery na bezie nabiału, produkty mleczne z dodatkiem tłuszczów roślinnych, produkty mleczne odtłuszczone i opisane jako „light”, serwatka w proszku (suszona [...]
Trening - wstęp Trening wykonuj zawsze o tej samej porze dnia. Najlepiej jest ćwiczyć bez obuwia (nawet bez skarpetek), po każdym wybiciu staraj się lądować na palcach. Pij dużo wody niegazowanej podczas PeCo (możesz dodać do niej glukozy w celu dostarczenia organizmowi dodatkowego źródła energii). Przerwy między powtórzeniami to odpowiednio [...]