[...] przyswaja się stosunkowo niewiele białka. Nie jest to dla mnie żadne zaskoczenie, gdyż wielokrotnie opisywałem kinetykę i właściwości protein (w tym białka serwatkowego, jaja, wołowiny czy kurczaka). Żaden z autorów nie podał właściwego źródła, więc robię to osobiście: Shane Bilsborough i Neil Mann „A Review of Issues of Dietary Protein [...]
[...] na „surowiźnie"? Jest to dieta witariańska (raw food diet). Poza warzywami i owocami jej zwolennicy jedzą także orzechy, nasiona, zboża, a czasami nawet surowe jajka, nabiał, ryby i mięso (choć trzeba przyznać, że jest to rzadkość, bo większość witarian to weganie i wegetarianie). Unikają wszelkiej obróbki cieplnej (graniczną [...]
Czas płynie, a ludzie ciągle powielają te same mity i kłamstwa. Źródła mitu o surowych jajkach są różne, niestety duży wpływ na zachowania ludzi mają filmy. Bardzo dużo zamętu wprowadziła seria filmów „Rocky”. Jest to tak samo realistyczny film, jak seria „Rambo”. Podsumowanie To, że filmy z Hollywood powielają patologiczne zachowania, wcale nie [...]
[...] zawierający ten rodzaj białka jest spożycie ich tuż przed snem lub zaraz po treningu. W tym miejscu należy rozwiać wszelkie mity związane z salmonellą i surowymi jajkami. Pasteryzowane białko jaj kurzych takie jak sprzedawane w kilogramowych butelkach gotowe płynne białko jaj SFD DZIKIE JAJA, jest poddawane obróbce cieplnej, czyli [...]
[...] poziom histaminy niż surowe lub gotowane owoce morza w przypadku mięsa: grillowanie zwiększyło poziom histaminy, podczas gdy gotowanie zmniejszyło jej stężenie w przypadku jaj nie było dużej różnicy w poziomie histaminy niezależnie od przyjętego sposobu przyrządzania pokarmu smażone warzywa miały wyższy poziom histaminy niż surowe warzywa [...]
Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]
[...] (osoby otyłe mają mniej IGF-1, co w sumie nie powinno dziwić, gdyż wykazano także związek z mniejszym poziomem testosteronu u otyłych), Wiązanie biotyny do awidyny z białka jaja powoduje jej niedostępność dla mikroorganizmów, a tym samym zapobiega ich namnażaniu. Jako taką, awidynę można uznać za bakteriostatyczną. Biotyna bierze udział w wielu [...]
[...] sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich współautorów publikacji. Według szeroko [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
[...] alkoholu, z zaburzeniami wchłaniania, z pewnymi zaburzeniami genetycznymi, a także kobiety w ciąży i karmiące. Ponadto warto zwrócić uwagę na fakt, że surowe białka jaj kurzych mogą ograniczyć przyswajanie biotyny ze względu na zawartość specyficznego białka, awidyny. Biotyna naturalnie występuje m.in. w podrobach, jajach, rybach, czy [...]
DIETA NA MASE 77kg : 2,3gB, 3,85gW, 1?gT I ŚNIADANIE - Płatki owsiane 80g +białko 30g WPC - 3 całe jajka surowe - 10ml oliwy z oliwek lub orzechy - tylko ile ich g? (45gB, 60gW, 10gT) II PRZED TRENINGIEM - Pierś/ryba/cielęcina150g - ryż biały100g - w DNT 85g (30gB, 76gWw, ?gT) TRENING +13g BCAA Hi-Tec III ZARAZ PO TRENINGU - w DNT nie [...]
[...] 10mg (od jutra 2 tabletki dziennie 10mg) do tego 3 razy dziennie vitaral, cynk z apteki 5mg 3 razy dziennie i sylimarol 3 razy dziennie. Jem też dziennie 8-10 surowych jaj(surowe ponieważ nienawidze jaj jakkolwiek były by przygotowane, ogólnie same piersi z kurczaka i odżywka białkowa mutant mass. Robiłem sobie badania przed rozpoczęciem [...]
dieta dietą staram sie trzymac ale jednej potrawy nei zniese mianowicie omleta z białek gotowanych bozesz ty moj na 2 dzien na siłe trzymam gazy :))) bo jak w domu puscilem se ze dwa to az pies ucieka z pokoju wczesniej jadłem białka jaj surowe było dobrze :D tzn nie było takich objawow
[...] jego nadmiar wydala się z moczem lub, podobnie jak węglowodany jest magazynowany w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Dobrymi, ubogimi w tłuszcz źródłami białek są, jaja, drób, ryby, przetwory sojowe, biały ser i mleko. 2. Węglowodany.Dzielimy je na trzy rodzaje: cukry, skrobię i włókno. -Cukry występujące w sposób naturalny w niektórych [...]
[...] Ży-cie zgodnie z naturą, z nakazami Stwórcy, oparte na szacunku do swego ciała i umysłu. Tylko medycyna naturalna pozwala na zacho-wanie zdrowia, nawet w tak niesprzyjających warunkach, jakie są obecnie. Nie poddawaj się głupcom, którzy twierdzą, że dziś wszystko szkodzi. To nieprawda. Możesz być zdrowy. Ale to wymaga radykal-nej [...]
[...] to związek charakterystyczny dla tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Występuje on w nich w zróżnicowanych ilościach. Najwięcej choresterolu znajduje się w podrobach, żółtkach jaj, maśle. W innych produktach występuje on także, ale w znacznie mniejszych ilościach. W tłuszczach roślinnych cholesterolu prawie nia ma, natomiast są w nich obecne [...]
[...] ananasa oraz pierś wędzoną z kurczaka lub inną część wędzonego kurczaka. Wszystko połączyć z majonezem i doprawić do smaku. 8. SAŁATKA PIECZARKOWA 30 dag pieczarek, 3 jajka ugotowane na twardo, 10-15 dag sera żółtego, pęczek grubego szczypioru, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka chudej śmietany, odrobina oliwy z oliwek. Oczyszczone pieczarki [...]