W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego. Najlepsze rozwiązania Jako dobre rozwiązanie [...]
Białko jest niezwykle istotnym składnikiem odżywczym spełniającym kluczową funkcję w naszym organizmie. Jest między innymi wsparciem dla wzrostu, rozwoju i utrzymania masy mięśniowej. Niestety wiele osób, takich jak na przykład seniorzy czy osoby przestrzegające restrykcyjnych diet, ma trudności z zaspokojeniem dziennego zapotrzebowania na [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] sposób zaplanować sobie dietę? Lepiej na miesiąc wbić na masę, czy przeplatać naddatek kaloryczny, tygodniem deficytu (2 tyg. masa, tydzien deficyt)? Chce uniknąć na tyle ile to możliwe "oblania" się tłuszczem. 4. Jakie proporcje b/t/ww? Czy 2-2.5/1-1.5/ reszta ww bedzie ok? 5. Jakie suplementy wprowadzić do diety? Zacząłem nasycać się [...]
[...] najbardziej możesz spożywać. Ile tego mięsa to tak na prawdę zależy wszystko od Twojego zapotrzebowania. Mięso powinno być w diecie sportowej głównie źródłem białka, a to ile mięsa powinieneś jeść (choć nie tylko z mięsa można czerpać białko) to zależy od Twojego zapotrzebowania na ten składnik diety i jak w całości wygląda Twoja dieta. Biorąc [...]
Choćby napisało się liczne artykuły i tak zawsze można wymyślić nowe pytania, problemy i palące kwestie. Oto przegląd tego rodzaju pytań, dotyczących diety, treningu, dopingu i suplementacji. Istnieją wyjątki od tej reguły. Przykładowo łydki czy mięśnie naramienne „lubią” większą liczbę powtórzeń (15-30). To nie znaczy, że zawsze będzie to [...]
[...] możesz oszacować, czy produkt będzie dla Ciebie odpowiedni. Nie zapomnij też zerknąć na tabelę wartości odżywczych, ponieważ tam masz rzeczywistą ilość tego cukru. Zobacz, ile jest go w 100 g produktu, a następnie sprawdzić, ile gramów ma całe opakowanie. Pamiętaj jednak, że cukier w tej tabeli uwzględnia także naturalnie występujące cukry tj. [...]
Dzień dobry, Obliczyłem sobie zapotrzebowanie kaloryczne na redukcji: 2500kcal dziennie (byłem na 2300kcal ale za szybko chudłem, więc podniosłem nieco). Mam pytanie - bowiem różne opinie krążą po internecie. Ile % powinno się spożywać białka, tłuszczy i węgli na diecie redukcyjnej? (schodzę z 99kg na ~80kg przy wzroście 188cm). Obecnie mam: 20% [...]
[...] Utrzymuje przez cały rok wagę około 160 kg przy wzroście 190 cm, a to robi wrażenie. W jednym z wywiadów udzielonych dla portalu Generation Iron, Craig odpowiedział ile białka spożywa i z jakich produktów korzysta na co dzień, by dostarczyć odpowiednią jego ilość. Gigant zdradził, że spożywa co najmniej 1,5 g białka na kg masy ciała, [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
witam. Ile białka na masie Powinienem spożywać?. 18 lat waga 75 kg. Trenuje lekko ok pół godziny dziennie( bo mialem kontuzje i nie bawię się narazie wielkimi ciężarami) ok 40 procent maxymalnego ciężaru podnoszę. Obecnie jem ok 130 g białka dziennie. Czy jest to wystarczająco aby coś zbudować i przy takich ćwiczeniach o niskim ciężarze również?
[...] chemotaktycznego monocytów) - produkowane jest miejscowo w obrębie uszkodzonego śródbłonka, co wskazuje na nieszczelność jelit i ogólnoustrojowe zapalenie Komentarz - ile białka to za dużo? Załóżmy, iż modelowy 30-latek ma 1,8 m wzrostu, waży 84 kg, jest aktywny fizycznie i chciałby zwiększyć masę ciała. Zastosował dietę dostarczającą 4200 [...]
[...] obiegowym, błędnym opiniom w umiarkowanej ilości tłuszcze nasycone nie stanowią zagrożenia, a tym bardziej nie są toksynami! Można je uznać za przydatny składnik diety, o ile nie przekraczają określonej ilości w ogólnej podaży tłuszczów (bardziej skupiłbym się na tłuszczach jednonienasyconych i wielonienasyconych). Czy ołów i inne metale to [...]
[...] protrombiny, czyli białka niezbędnego do inicjacji krzepnięcia. Znaczne niedobory tej witaminy powodować mogą to, że nawet małe skaleczenie będzie krwawić „bez końca”. O ile w przypadku małych ran nie ma to tak dużego znaczenia, tak w przypadku poważnych uszkodzeń tkanek (zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz ciała) może niekiedy doprowadzić do [...]
Witam serdecznie. Od kwietnia regularnie biegam oraz wykonuję ćwiczenia skupiające się głównie na brzuch. Są to treningi na przemian co dwa, trzy dni. Dzięki systematycznym ćwiczeniom oraz cateringowi dietetycznemu (2000 kcal) schudłem 10 kg w ciągu 4 miesięcy. Zauważyłem duży spadek tkanki tłuszczowej oraz uwidocznił się kaloryfer, czyli można [...]
Chyba już większość osób aktywnych zdaje sobie sprawę z wagi, jaką muszą przykładać do tego, aby każdego dnia zjadać właściwą ilość białka. Zwiększenie udziału białka w diecie zaleca się również osobom odchudzającym się oraz seniorom. Białko pochodzące z grochu To drugi rodzaj białka przeznaczonego dla wegan, które omawiam, w tym artykule. Będzie [...]
Budowa masy mięśniowej jest procesem złożonym. Potrzebne będą odpowiednie działania treningowo-dietetyczne, które są nastawione na przybieranie na wadze. Trzeba tutaj napisać jasno, że w przypadku budowania masy, Twoje ciało musi otrzymywać więcej energii, niż potrzebujesz na co dzień. Mięśnie mając do dyspozycji nadwyżkę kaloryczną, w tym [...]
[...] implantów, wytwarzania jedzenia i wiele innych rzeczy. – Żelazo, wapń i magnez – wszystkie 3 minerał odgrywają ważną rolę w tworzeniu biofilmu także uważaj co bierzesz i ile gdyż może to powodować wzrost biofilmu – Jest ok. 1000 żywych organizmów w ustnej florze bakteryjnej (w biofilmach) – Biofilmy składają się z zewnątrzkomórkowego DNA, [...]
Żelazo jest minerałem, który musimy spożywać wraz z naszą dietą. Z tego powodu zalicza się żelazo do niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów. Kto szczególnie powinien uważać, aby spożywać odpowiednie ilości żelaza? Jeśli znajdujesz się wśród osób, które wymienię poniżej, musisz zachować szczególną uwagę przy konstruowaniu diety lub ew. [...]