[...] znikomy, bo zwierzęta były na deficycie. Dodatkowo białko jest niesamowicie słabym materiałem energetycznym, co tłumaczy brak przyrostów. Najbardziej masę ciała zwiększyła grupa I która jadła najmniej protein, i najwięcej węglowodanów oraz 30% tłuszczów. Przy tym ta grupa odłożyła proporcjonalnie najwięcej białej tkanki tłuszczowej i miała [...]
[...] pochodzących ze skóry organizm wybiera inne, endogenne źródło prekursorów dla witaminy D. Na czym polegał eksperyment? Stężenia witaminy D i 25(OH)D3 zmierzono w czterech grupach poddanych pojedynczej ekspozycji na promieniowanie UVB na poziomie 9% (grupa I: głowa i dłonie), 23% (grupa II: głowa, dłonie i ramiona), 50% (grupa III: głowa, [...]
Wraz z wiekiem nasze ciało traci masę mięśniową. Jest to naturalna konsekwencja zmian metabolicznych, które wpływają na skład ciała. Jeżeli nie trenujesz i nie robisz nic w kierunku budowania mięśni czy też ich utrzymania, to już po 35. roku życia Twoje ciało będzie stopniowo traciło mięśnie. Czy betaina pomaga utrzymać masę mięśniową? Naukowcy [...]
Trening w różnych warunkach i przy wykorzystaniu różnego sprzętu nie daje takich samych efektów. Stwierdza się to na przykładzie biegania w terenie, jazdy na ergometrze czy pływania. Przykładowo, na rowerze stacjonarnym będzie trudniej uzyskać wysokie tętno i stężenie mleczanów, w porównaniu do biegania. Wyniki i wnioski z eksperymentów naukowych [...]
[...] od ryb. Wykorzystali w tym celu 126 osób z nadwagą w wieku od 20 do 40 lat. Naukowcy wprowadzili ścisłą dietę na okres 8 tygodni. Podzieleni zostali oni na trzy grupy: grupa I spożywała chude mięso, grupa II 150 g mięsa z dorsza 3 razy w tygodniu zamiast mięsa chudego, grupa III 150 g mięsa z dorsza 5 razy w tygodniu zamiast mięsa chudego. [...]
[...] 86% tętna maksymalnego). Biegali tak długo, aż wydatkowali 400 kcal. Co się okazało? Wystąpiły wyjątkowo niekorzystne metaboliczne zjawiska, indukowane treningiem na czczo: grupa trenująca w wariancie 2 h po posiłku, miała przed rozpoczęciem treningu tylko 15.49±5.73 μg/dl kortyzolu, grupa trenująca na czczo aż 28.57±6.74 μg/dl! A więc trening [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] na korzyści psychologiczne, ale także ze względu na potencjalne działanie poprawiające ogólną przeżywalność chorych i poprawiającą stan ich układu krążenia”. Jednak ta sama grupa autorów ostrzega, iż „przy suplementacji testosteronem należy pamiętać o dokładnym monitorowaniu funkcji nerek, ponieważ część badań podnosi kwestię progresji choroby [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] μg levonorgestrel (spotykane są także pisownie: lewonorgestrel, związek określa się też, jako D-norgestrel (progestagen; bardziej wybiórczy, w porównaniu do progesteronu), grupa oznaczona, jako EE/LNG, 30 μg etynyloestradiolu + 3 mg drospirenone (progestagen, antyandrogen) grupa oznaczona, jako: EE/DRSP, powyższe środki hormonalne skorelowano z [...]
[...] 86% tętna maksymalnego). Biegali tak długo, aż wydatkowali 400 kcal. Co się okazało? Wystąpiły wyjątkowo niekorzystne metaboliczne zjawiska, indukowane treningiem na czczo: grupa trenująca w wariancie 2 h po posiłku miała przed rozpoczęciem treningu tylko 15.49±5.73 μg/dl kortyzolu, grupa trenująca na czczo aż 28.57±6.74 [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]
[...] się u sportowców w trakcie i po wyścigu. Nie stwierdzono różnic w wycofywaniu się z wyścigu dla grupy osób biorących NLPZ, w porównaniu do grupy kontrolnej. To znaczy, grupa nie biorąca leków o wiele częściej wycofywała się z powodu skurczów mięśni, a grupa NLPZ z powodu zaburzeń żołądkowo-jelitowych (5-krotnie wyższe ryzyko). Biegacze [...]
[...] witaminy leczą raka lub serce i natychmiast wdrożymy tą metodę. Najpierw należy udowodnić hipotezy w dobrze kontrolowanych badaniach klinicznych (odpowiednio duża badana grupa pacjentów, w tym grupa placebo, podwójnie ślepa próba, randomizacja), a to się okazuje diabelnie trudne. Matthias Rath, a fikcyjne badania naukowe Matthias Rath nie do [...]
Temat aminokwasów jest bardzo rozległy i nadaje się do prac mających objętość pracy habilitacyjnej. Niemniej postaram się przedstawić w skrócie najważniejsze informacje z tej dziedziny. Aminokwasy są elementarnymi cegiełkami białka, zarówno enzymatycznego, jak i nieenzymatycznego, jak również prekursorami wielu kluczowych związków. Czy wszystkie [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] Na pewno nie pomoże tu wykonywanie „brzuszków”, potrzeba o wiele cięższej pracy. W badaniach naukowych wykazano, że im cięższa jest to praca, im większa grupa mięśni, tym większych efektów pod względem wyrzutu GH można się spodziewać. Tylko, jak pisałem, nikt nie udowodnił, by miało to jakiekolwiek znaczenie dla hipertrofii [...]
[...] 0,8 g białka/kilogram masy ciała/dzień, 2. Grupa „niskich protein” spożywała aż 1,8 g ± 0,4 g białka /kilogram masy ciała/dzień. Wyniki po 8 tygodniach: grupa „niskich protein”– odnotowano przyrost 1,3 kg ± 2,0 beztłuszczowej masy ciała (ang. FFM fat free mass), grupa „wysokich protein” [...]
[...] badanie prostaty. U osób, u których PSA lub cyfrowe badanie prostaty wskazywało na cokolwiek niepokojącego przeprowadzono kolejną biopsję. Nie odnotowano różnic w PSA między grupami 1,82 ± 1,1 oraz 1,78 ± 1,6 ng/dl. Tylko jeden pacjent z grupy wysokiego ryzyka (hg PIN) miał podwyższony poziom PSA oraz nietypowe zmiany wykryte w badaniu prostaty. [...]
[...] 1.6 cm i ważące 79.2 ± 2.0 kg, w grupie cukru mierzące średnio 171.6 ± 1.6 cm i ważące średnio 82.5 ± 1.7 kg. Podaż energii przed eksperymentem: grupa słodzików dostarczała ~ 2174 kcal dziennie, grupa cukru dostarczała ~ 2351 kcal dziennie. Podaż energii w 10. tygodniu eksperymentu: grupa słodzików dostarczała ~ 2068 [...]