SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

gluten gdzie jest

  • Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis modnego żywienia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3630 Data: 2018-02-16 10:29:26
  • Dieta bezglutenowa - czy na pewno jej potrzebujesz?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być przyczyną twoich problemów zdrowotnych, udaj się do dietetyka lub lekarza gastrologa. Eliminacja glutenu z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1462 Data: 2018-12-07 08:30:12
  • [...] Przykładowo, w niektórych krajach cisaprid wycofano lub jego stosowanie znacznie ograniczono z powodu niekorzystnego działania na czynność serca. A może winny jest gluten? W ramach zakończenia dodam, iż wiele badań sugeruje, iż dieta pozbawiona glutenu przynosi rezultaty w przypadku osób cierpiących z powodu IBD. Gluten jest kompleksem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6236 Data: 2019-03-05 17:13:51
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] imbir, wasabi i sos sojowy. Skład: ryż gotowany, łosoś wędzony na zimno (Salmo salar), imbir marynowany 4,68%, rzepa marynowana, paluszki surimi (zawierają rybę, jaja gluten, soję, skorupiaki), ogórek konserwowy (zawiera gorczycę), serek śmietankowy (zawiera mleko, w tym laktozę), dynia marynowana (zawiera soję, gluten), wasabi 1,1% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24658 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • [...] 1,0 izolaty białka sojowego 1,0 wołowina 0,92 soja (nasiona) 0,91 fasola 0,68 groch 0,69 płatki owsiane 0,57 soczewica 0,52 orzechy arachidowe 0,52 ziarno pszenicy 0,40 gluten pszenicy 0,24 Poza tym białka roślinne nie mają często kluczowych aminokwasów. Przykładowo: w mleku, takimi aminokwasami są metionina i cystyna, w serach twarogowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6658 Data: 2019-04-26 11:43:47
  • [...] toksykologia", WYDANIE III Allen LH1. „How common is vitamin B-12 deficiency?”  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19116323 Marta Stępień, Paweł Bogdański „Nadwrażliwość na gluten— fakty i kontrowersje” https://talia.edu.pl/UserAttachments/36960-47620-1-SM-marta-stepien.pdf Olafsson AS, Sigurjonsdottir HA. :INCREASING PREVALENCE OF ADDISON [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4641 Data: 2019-12-29 08:51:41
  • Wrażliwość insulinowa to jeden z najmodniejszych obecnie terminów, podobnie jak oporność insulinowa, gluten, toksyny, głodówki i interwały. Warto wyjaśnić podstawowe kwestie związane z wrażliwością na insulinę, aby uniknąć nieporozumień. Intensywne aeroby lub interwały również są skuteczne. Wg badań cytowanych przez Martina Röhlinga i wsp., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3720 Data: 2020-02-06 16:20:55
  • Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] błonnika, nie zwiększa objętości po gotowaniu, dzięki czemu można zjeść jej więcej (istotne dla osób spożywających spore ilości węglowodanów). Minusy: dostępność, obecność glutenu, mała zawartość magnezu. Podsumowanie Kasze bez wątpienia powinny być stałym elementem diet bazujących na węglowodanach jako źródle energii. Warto spożywać różne, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26656 Data: 2017-09-08 09:54:49
  • Jakie pralinki jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2616 Data: 2017-11-07 09:39:51
  • Niedawno dyskutowałem z pewnym mężczyzną. Niestety nie czyta on książek, czasopism ani opracowań w Internecie poświęconych dietetyce. Zresztą wiedza większości ludzi na temat żywności jest ulotna, częściowa i często bazuje na sloganach, zasłyszanych informacjach, plotkach czy wręcz mitach. Gdzie występuje skrobia? Występuje w ziarniakach zbóż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2601 Data: 2019-06-28 21:24:12
  • Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10478 Data: 2018-10-29 09:56:29
  • [...] pokarmowe mogą powodować różne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, m.in. gazy, wzdęcia, zaparcia. Pokarmy, które często są źródłem takich dolegliwości, to np. nabiał, jaja, gluten. Jeżeli wzdęcia powtarzają się u Ciebie bardzo często, spróbuj zaobserwować czy nie dzieje się to tylko po określonych produktach. Spróbuj je wykluczyć z diety na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9903 Data: 2019-11-22 12:55:29
  • Białko serwatkowe cena

    Artykuł
    Suplementy

    [...] i zwierzęce uzupełniają swoje aminogramy, zastosowanie niewielkiego udziału białek roślinnych nie będzie miało wpływu na działanie samego białka. Jedynie osoby uczulone na gluten, powinny unikać produktów tego typu. Koszt opakowania 1000g to zaledwie 39zł, co jest dość konkurencyjnym rozwiązaniem. Ciekawym produktem dla wegetarian jest też [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1853 Data: 2018-08-27 12:29:49
  • Ile kalorii ma ziemniak? Wartość odżywcza ziemniaka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces?  Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 844 Data: 2023-04-25 08:19:33
  • Niesamowicie smaczne niskokaloryczne sosy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] benzoesan sodu, sorbinian potasu, suszona natka pietruszki, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu, ekstrakt czosnku, substancja słodząca: sukraloza. Może zawierać soję, gluten, mleko, seler, gorczycę i produkty pochodne. Wartości energetyczne w 100g: Sos czosnkowy zawiera 91kcal, w tym: 7,2g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7817 Data: 2018-04-26 07:25:30
  • 3 powody odstającego, wydętego brzucha 

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] które będą powodować nieestetyczny wygląd brzucha, jak choćby SIBO (zbyt duży rozrost bakterii w jelitach). Problemem mogą być też stany zapalne jelit, uczulenie na gluten i wiele innych przypadłości powiązanych z układem pokarmowym.  Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Przeważnie problemy z “dużym brzuchem” są spowodowane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8126 Data: 2020-09-01 18:07:30
  • [...] kątem ewentualnych niedoborów minerałów i witamin, będzie celowe eliminowaniem dużych grup produktów żywnościowych. Jako pierwsze przychodzą mi do głowy produkty zawierające gluten i laktozę.  Ale zaraz po nich pojawia mi się w głowie dieta ketogeniczna, gdzie ograniczamy, w okolice bliskie zera, spożycie jednego z trzech głównych makroskładników [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4544 Data: 2021-11-03 18:06:54
  • [...] zwyczajna (Triticum aestivum). Dodatkowe typy to durum, samopsza, płaskurka i orkisz. Kiedy należy wykluczyć je z diety lub nie są zalecane? Celiakia i nadwrażliwość na gluten Osoby z chorobą autoimmunologiczną znaną jako celiakia, nie tolerują białek zwanych glutenem, ponieważ uszkadzają one wyściółkę jelita, co może powodować wzdęcia, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 889 Data: 2021-11-20 14:28:22
  • Eat Real Veggie straws - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] w zachwyt, ponieważ różnice te są naprawdę niewielkie. Ilość węglowodanów, tłuszczu i sodu też jest podobna. Gdzie zatem ta korzyść? Producent chwali chrupki za brak glutenu, dodatku cukru i zredukowaną ilość soli. Gluten w większości tego typu produktach nie występuje. Cukier też nie a co do soli, to wystarczy spojrzeć na inne produkty i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1717 Data: 2021-11-30 06:17:24
  • Falafel Go Vege - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] czosnek granulowany, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, ocet w proszku, kardamon, kmin rzymski, pieprz czarny, aromat naturalny, kurkuma. Produkt może zawierać gluten, soję, gorczycę, sezam. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 255 kcal Tłuszcz: 12 g Węglowodany: 20 g (w tym cukry 4,6 g) Błonnik: 11 g Białko: 12 g Sól: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3227 Data: 2021-08-25 10:32:37