[...] wiem. Aż dziwnie tak nie wiedzieć. Mam nadzieję, że znajdę tu mój wpis z tych dni i się dowiem, kiedy mnie zaatakuje. PYTANIE Widziałam wpis obliques, że przy Hashimoto z glutenem na zawsze trzeba się pożegnać. Czyli to nie jest tak, że mam odczekać jakiś czas i wprowadzić na próbę, żeby sprawdzić nietolerancję? Gluten na zawsze out. W sumie [...]
[...] wzrosła o możliwość zapobiegania mięśniakom itp. Super, że się da :-) Dzisiaj znowu ważna data: 2,5 miesiąca na diecie (z wyłączeniem wyjazdu wakacyjnego, gdzie wkradł się gluten i nabiał, poza tym zdrowo) 2 miesiące diety i ćwiczeń = 8 tygodni TRENING Co dalej tj. kontynuować ten sam trening? Przy treningach A i B pisze, że po 8 tygodniach w [...]
[...] corn flaksy też mają w składzie glukoze wypisaną. Jak ktoś nie je tego 500g dziennie to nie ma co sobie nawet głowy tym zawracać. Dla kogos kto nie ma celiaki jedzenie bezglutenowe wcale niewiadomo jakich kozysci nie daje, osoba chorym np jak ja owszem bo jest to poprotu uczulenie na pokarm. Dziwi mnie ten caly boom kiedys chleb musialem [...]
[...] można byłoby zrobić rozsądne IIFYM z kazdej diety (choć oczywiście jest wiele diet których idea jest inna niż idea IIFYM, bo jeśli jakaś dieta zakłada że szkodzi nam np. gluten, to zamiana kaszy gryczanej na jęczmienną nie będzie zgodna z jej założeniami. Niektóre diety koncentrują się bardziej na jakościowym doborze pokarmów inne stawiają na [...]
Kvrwa, i za to cenie faftaqa. Zawsze w chvj racjonalne podejście do tematów - widać że opinia o Mauriczu to nie efekt zasłyszenia, że jest on wielkim wrogiem glutenu i ma na jego punkcie obsesje, ale całościowej analizy jego podejścia dietetycznego - gdzie owszem, gluten ma swój duży wkład ale koniec końców jest w tym podejściu mnóstwo innych, [...]
[...] ma trwać, czy powinno być trochę szybciej. Ćwiczę od połowy sierpnia...dietę staram się trzymać od końca lipca (z tygodniową przerwą w wyjazd wakacyjny, gdzie miałam gluten i nabiał, ale raczej unikałam niezdrowych rzeczy). Mam pytanie co do miski: mam solę- filety mrożone...mogę to wpisać jak sola-świeża z potreningu.pl? do marynaty [...]
[...] zmianę. Potem jakaś buła na plaże i obiado-kolacja na mieście. W Breli mieliśmy też piekarnik, wieć robiliśmy nawet pizze, frytki, grzanki. Jedzenia sobie nie szczędziłam, gluten który wykluczyłam jakiś czas temu jadłam normalnie i nie miałam żadnych problemów żołądkowych, gdzie 2 tyg przed wyjazdem miałam mega wzdęcia i nie powiem co jeszcze. [...]
[...] ale z drugiej strony organizm ludzki nie ma problemów z przestawieniem się na dietę wyłącznie mięsno-tłuszczową, ale prawdopodobnie nie było długotrwałej jednostronności w tę lub tamtą stronę. Mam pytanie, bo nie czytam gazet naukowych, czy jest może którejs z Pan moderatorek wiadomo, bo spotykam rózne wersje - czy zakwas rozkłada gluten?
[...] te odstępstwa od diety. Na kolanoskopie idę raczej na 100% bo takiego bólu nie miałam nigdy nie dosłownie "darłam się" z bólu tak jelita bolały. Narazie odstawię nabiał i gluten jak to nie pomoże dojdzie skrobia. Gastroskopie już miałam także tylko to zostało :D bziu masz rację z tymi produktami że szkodzą. Po prostu jestem jeszcze dwa dni w [...]
[...] u mnie miano najlepszej knajpy we Wro! https://farm5.staticflickr.com/4457/37604060200_daf3ab5062_z.jpg Z racji, że byłem z koleżanką, która jest uczulona na białko jaja, gluten, nabiał i wszystko inne możliwe, to jedyne gdzie mogliśmy pojść na deser, to Legal Cakes. Kurfa nigdy więcej! Wziąłem gofra ze słonym karmelem i kremem czeko w [...]
[...] mi się zebrać do wybrania produktów i stworzenia jako takiej diety, ale jest ! i powiem tak: JEST TEGO ZA DUŻO!! idzie zwariować, tyle tego jest. Z jednej strony produkt bezglutenowy np. ryż brązowy a z drugiej choroba Hashimoto w której tego ryżu nie można jeść. Takich przykładów jest milion, ręce mi opadają, więc żeby nie popaść w paranoje [...]
[...] dodatni bilans azotowy. W 100g białka z jaj jest 9g leucyny, a w 100g brązowego ryżu.... 8g leucyny xD to gdzie tu logika :D? Nie wspominając, że Whey ma średnio 10-11g, a gluten ma 7g. Także wg. mnie głupio nie robiłeś, sam jak miałem mniej białka w diecie (180g), to miałem pełnowartościowego 100-120g, teraz mam więcej, bo głodny chodziłem, [...]
[...] czy obory moich sąsiadów również trudniących się hodowlą zwierząt. Pracuje od 13 lat z krowami a Ty Paawo ile przepracowales? Nie chcesz nie pij mleka, nie jedz mięsa, gluten również możesz odstawić. Nie moja broszka . A czy bronie rolników? Tak! To jest akurat moja broszka. Tym bardziej że sama nim jestem. A jedzenie nie rośnie w [...]
taka ciekawostka jak wykryc gluten info z wiki: "Najprostszą z metod pozwalającą stwierdzić, czy dany produkt zawiera skrobię (np. wędlina lub ser), jest test z płynem Lugola lub ze związkami jodu (np. jodyną). Należy kroplę rozcieńczonego płynu Lugola lub jodyny nanieść na nieznany produkt. W obecności skrobi odczynniki zmienią kolor z [...]
taka ciekawostka jak wykryc gluten info z wiki: "Najprostszą z metod pozwalającą stwierdzić, czy dany produkt zawiera skrobię (np. wędlina lub ser), jest test z płynem Lugola lub ze związkami jodu (np. jodyną). Należy kroplę rozcieńczonego płynu Lugola lub jodyny nanieść na nieznany produkt. W obecności skrobi odczynniki zmienią kolor z [...]
[...] się być kręte, strome i niezachęcające do wchodzenia po nich.. Iza przeciągnęła mnie kolejno przez: robale, dietę jabłkową, dietę wykluczeniową (ryby,jajka poszły won, gluten też nie za bardzo) protokół estrogenowy i insulinowy. Były zmiany rozkładu diety, manipulacja poziomem białka, tłuszczu i węgli... Zmieniały się treningi.. W końcu [...]
[...] się biegunki od razu po spożyciu posiłku, bóle brzucha i inne dolegliwości, których wolę na forum nie opisywać. Lepiej się czuję po odstawieniu produktów zawierających gluten, ale nie jestem zdiagnozowana i nie miałam przeprowadzonych w tym kierunku badań. Stan zdrowia: Ogólnie oceniam swój stan jako dobry. Nie mam poważanych dolegliwości, [...]
[...] gdy zmniejszłam ilość tłuszczy kosztem węgli odbiło się to na sylwetce powodując spuchnięcie. Zaczynając ten dziennik miałam ogromne problemy żołądkowo-jelitowe, wykluczyłam gluten i zdecydowanie ograniczyłam nabiał, co spowodowało znaczne polepszenie mojego stanu. Na początku ćwiczyłam schematem push, pull, legs. Z biegiem czasu przeszłam na FBW [...]
[...] - doktorów z wieloletnim stażem, w których to książkach były zawarte również badania naukowe na ich końcach.... dowiedziałem się, że żboża to skupisko silnego antygenu - glutenu. Śmiałem się z tego, że to kolejna fanatyczna pozycja jakiegoś szalonego doktorka, odrzuciłem to w kąt....powróciłem do tych pozycji po jakiś 2 tygodniach, gdy po [...]
Nie specjalnie widze korzysc w pelnoziarnistych, dla mnie jeden glutenowy szajs ale to moje osobiste zapatrywanie. Do rzeczy. Dieta kcal masakra, makro fatalne. Nie wiem po co bialko serwatkowe na tym etapie. Tluszcze bida straszna, jakosc bialka z kury , serka wiejskiego, bialek jaj (a przepraszam zoltka kurde gdzie) taka sobie, gdzie normalne [...]