SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237145

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 448 Wiek 110 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 13599
MAJONEZ DOMOWY - przepis z internetu
potrzebne:
1 jajko
230 g – 250 g oleju / oliwy
1 łyżka białego octu winnego (sok z cytryny)
1/2 łyżeczki soli (dla mnie za słone)
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy (czubata)
opcjonalnie: czosnek, pieprz, papryka itd.
słoiczek o średnicy trochę większej niż końcówka blendera;

Zamiast soli i octu można użyć sok z marynowanych cytryn, majonez może być też trochę kwaśniejszy, ogólnie jest sztywny i smaczny.

Końcówkę blendera schłodzić (nie schłodziłam i też wyszło).
Do słoika:
1 jajko (nie rozbić żółtka) + pozostałe składniki.
Końcówkę blendera zanurzamy całkowicie w słoiku (dotyka dna).
Pierwsze kilka sekund nie ruszamy blenderem, aż dolna część składników uzyska kolor i gęstą konsystencję.
Następnie powoli zmiksować wyższe warstwy tej masy (wyrównać gęstość).


W górach najważniejsze jest, by tam być i tak zwyczajnie się tym byciem cieszyć. http://www.sfd.pl/BlueCrocus_Po_zdrowie_i_sprawność-t887095.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 529 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4938
Bułeczki orkiszowe na zakwasie

• około 0,5 szklanki zakwasu żytniego obudzonego 12 godzin wcześniej
• 0,75 szklanki letniej wody
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka soli morskiej
• 1 łyżeczka miodu
• 150 g mąki żytniej jasnej
• 150 g mąki żytniej razowej
• 100 g mąki orkiszowej


Zakwas mieszamy z wodą, dolewamy oliwę oraz miód. Dosypujemy również sól
i wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę żytnią wymieszaną
z mąką orkiszową. Wyrabiamy gładkie ciasto.

Gotowe ciasto pozostawiamy na ok. 2 godziny (do czasu aż podwoi swoja objętość)
w szklanej misce wysmarowanej oliwą. Miskę przykrywamy czystą ściereczką.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki i w wysmarowanych oliwą dłoniach wyrabiamy małe bułeczki. Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy.

Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut (aż będą rumiane).

1% dla Aldhissli - Wszystkie osoby, które zechciałyby pomóc, proszę o wpisanie w deklaracji podatkowej numeru KRS Fundacji Dobro Powraca: 0000 33 88 78 oraz wskazanie jako cel szczegółowy: Monika Spirydowicz

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1631 Wiek 23 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 61355
Ciasto mandarynkowo-migdałowe Nigelli

składniki :

* 4 mandarynki (lub trzy pomarańcze) NIEPRYSKANE!
* 25 dkg zmielonych migdałów
* 25 dkg cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 6 jajek

Gotujemy całe mandarynki w garnku z wodą przez ok 2 godz. Odsączamy, zostawiamy do wystygnięcia.
Jak ostygną, wciąż w całości miksujemy, ewentualnie można wcześniej wyjąć pestki.
Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą masę. Będzie dość rzadka.
Piec w tortownicy o średnicy 20 cm, posmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem ok. godziny w temp 190-200 stopni.

Robiłam w ogóle bez cukru i miało juz słodkawy posmak od mandarynek.


Zmieniony przez - ziuta w dniu 2012-11-29 13:00:55
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
Ciasto marchewkowe z bakaliami - świąteczna wersja :)

3 jajka
350 g startej marchwi
80 g oleju słonecznikowego
150 g maslanki
310 g maki pszennej pełnoziarnistej
90 g orzechów włoskich posiekanych
50 g żurawiny suszonej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika Kotanyi 2 łyżeczki
szczypta startej świeżo gałki muszkatołowej
odżywka - do smaku, ja nie lubie za słodko - dałam 35 g

Marchew zetrzeć na drobnej tarce, dodac makę, orzechy, żurawinę, proszek, sodę, przyprawy, wymieszać.
Białka ubic na sztywną pianę ze szczypta soli, dodac żółtka i stopniowo wlewac olej, dodać odżywkę i maślankę wymieszać.
Przelać do suchych składników i wymieszać do połączenia składników.
przełożyc do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku na termoobieg 185 st przez 60 minut.
Ciasto jest miekkie i nie suche, ale też nie bardzo mokre :)

całe ciasto waży ok 1100 g, jedna porcja ( 2 plastry ) ok 110 g to około 290kcal BTW 10/16,6/25,9












Zmieniony przez - etrala w dniu 2012-11-30 20:24:49

Zmieniony przez - etrala w dniu 2012-11-30 21:42:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1189 Wiek 50 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13096
DOMOWY MAKARON BEZGLUTENOWY

1 jajko
3 łyzki maki gryczanej białej
troszke wody
odrobinka tluszczu

Jajko, make, wode polaczyc i wymieszac na ciasto o konsystencji nalesnikowego. Patelnie posmarowac tluszczem, wylac ciato i usmazyc na jasny kolor. Placek pokroic w cienkie paseczki wrzucic do talerza zalac rosolem lub inna zupka i SMACZNEGO

Zmieniony przez - lunika w dniu 2012-12-07 13:03:32

Zmieniony przez - lunika w dniu 2012-12-07 13:03:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 3212 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 43594
Imbirowa pierś z kaczki

Skladniki:
1 piers z kaczki (calosc)
2 łyżki fish sauce (sos rybny np taki http://harmoniasmakow.pl/pl/sos-rybny-taotao-200-ml.html  )
pół limonki (uzylam soku z cytryny)
pół pomarańczy
1 chilli
1cm startego imbiru
odrobina oleju sezamowego (nie trzeba)

dodalam tez skorojony caly por- mozna dodac szczypiorek/cebule
salata (moze byc pekinka, rukola, szpinak lub co kto lubi i ma)

Piers usmazyc (bez tluszczu), ja zaczelam od strony skory- bo tlustsza i smazylam na ostrym ogniu pod przykryciem. Z mocno zrumienionej sciegnelam skore (nie lubie) i dosmazylam jeszcze chwilke bo po przekrojeniu okazalo sie ze jest w srodku surowa (mozna zaczac od obsmazenia na krotko a pozniej okolo 15min w piekarniku na 180st powinno wystraczyc). Kaczka powinna byc soczysta i rozowa w srodku.

w miedzyczasie mieszamy: imbir, fish sauce, drobno pokrojone chilli (bez pestek), sok z limonki i z pomaranczy, cienko pokrojony por dodalam do mieszanki

gdy kaczka gotowa kroimy mieso na cienkie plastry (sos ktory puszcza mieso przy krojeniu zlewamy do reszty sosu), polewamy sosem-mieszamy, dodajemy pokrojona salate/kapuste pekinska i voila! jemy. Olej sezamowy jest dodatkiem-mozna dodac do sosu, mozna pokropic salatke

przepis zostal znaleziony z okazji pustek lodowkowych i z innych resztek. K mowi ze lekko zbyt kwasne-mi to nie przeszkadzalo, ja lubie takie smaki, jak nie lubimy kwasu to smakujmy przy mieszaniu z sokiem z limonki.

Uwaga- przepis nie zawiera soli, ale jest odpowiednio slony gdyz fish sauce zawiera sol

oryginal tu: http://www.nigella.com/recipes/view/gingery-hot-duck-salad-196
zdjecie rowniez z tej strony: zjedlismy zanim zdolalam je zrobic




Zmieniony przez - anister w dniu 2012-12-11 13:25:13


Zmieniony przez - anister w dniu 2012-12-11 14:06:15

The best way to predict your future is to create it.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 448 Wiek 110 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 13599
KARP Z BLACHY - bardzo smaczny

Potrzebne: karp o wadze do 1,5 kg, zbyt wielkie są za tłuste; smaczny jest też dorsz;
cebula (dużo), sól, pieprz, olej, cytryna, masło, ewentualnie ziemniaki i natka pietruszki;
Wykonanie:
Oczyszczoną rybę przeciąć wzdłuż na pół, w misce przełożyć talarkami cebuli i odstawić na 2 godziny, najlepiej na całą noc (cebula poprawia smak ryby). Można już na tym etapie posolić.
Następnie natrzeć każdy kawałek olejem, posypać solą (jeśli nie soliliśmy wcześniej) i pieprzem.
Płaty ryby położyć skórą do dołu na blachę posmarowaną olejem, obficie skropić sokiem z cytryny, posypać cebulą (raczej świeżą).
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Temperatura 180-190°C, czas pieczenia ok. 45 minut bez termoobiegu (wysusza).
Pod koniec (sprawdzić widelcem) każdy kawałek posmarować masłem i odczekać aż się roztopi.
Podawać na gorąco, ewentualnie posypać posiekaną natką pietruszki.
Razem z rybą można także upiec ziemniaki w mundurkach, ułożone wokół blachy.

W górach najważniejsze jest, by tam być i tak zwyczajnie się tym byciem cieszyć. http://www.sfd.pl/BlueCrocus_Po_zdrowie_i_sprawność-t887095.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 262 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 50210
Szybki mazurek owsiany z jabłkami

Składniki (na małą blaszkę)
- płatki owsiane - 200 g + około 38 g na posypkę
- 3 jajka
- odżywka białkowa - 66 g (ja dałam sfd wpc orzechową)
- 2 łyżki mleka 1,5% (18 g)
- przegotowana letnia woda (według uznania, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta)
- 1/2 łyżeczki sody
- duszone jabłka (bez cukru) - 776 g
- masło do wysmarowania blaszki - 10 g
- cynamon
- trochę olejku (najlepiej migdałowego lub rumowego)

Płatki owsiane uprażyć na patelni. Odżywkę rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody. 2 łyżki mleka wymieszać z ostudzonymi płatkami, a następnie z żółtkami. Dodać przygotowaną wcześniej odżywkę z wodą, dokładnie wymieszać. Wsypać sodę, wymieszać, gdyby ciasto było za gęste dolać trochę wody. Na koniec dołożyć ubitą pianę z białek i delikatnie rozmieszać. Piec około 20 min. Gdy ciasto będzie gotowe wyłożyć na nie duszone jabłka i posypać cynamonem, całość posypać płatkami owsianymi. Piec do momentu aż jabłka i cynamon się przypieką.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

155 kcal, B: 10 g, T: 3 g, W: 19 g.



Oryginalny przepis nie jest mojego autorstwa, został przeze mnie zmodyfikowany.

Zmieniony przez - Surreal w dniu 2012-12-16 13:41:20
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 6565 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 58743
Ryba prosta jak konstrukcja cepa

1kg ryby - opanierować ( lub nie ) i usmażyć
Farsz:
6 cebul w kostkę i zeszklić
1 słoik marynowanej papryki pokroić w kostkę
1 puszka brzoskwiń w kostkę
mały przecier pomidorowy
szklanka bulionu
wszystko na patelni przesmazyć i przekładać rybę warstwowo

schłodzić
zjeść ze smakiem

Przemiana Sylwetki 2014 - http://www.sfd.pl/Konkurs_/_CiociaSamoZlo_-t1015524.html
aktualny - http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_/_DT_/_redukcja_rok2-t978250.html
rok I- http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_na_redukcji-t892128.html

"Ten, kto idzie za tłumem, nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca, do których nikt jeszcze nie dotarł" - Albert Einstein

...& silence is better than bullshit

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 262 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 50210
Pasta soczewicowo-jajeczna

Składniki:
- soczewica czerwona (70 gram suchej)
- 2 jajka
- sól, pieprz, musztarda (wg. smaku)
- kurkuma (opcjonalnie)

Soczewicę i jajka ugotować (jajka na twardo). Rozgnieść (najlepiej tłuczkiem do ziemniaków), przyprawić i wymieszać.
Podana proporcja jest przykładowa, można ją zmieniać w zależności od upodobań (można np. dać 3 jajka i 60 g soczewicy, wtedy będzie mocniej jajko czuć). Pasta smakuje świetnie zarówno na kanapkach jak i sama.




Zmieniony przez - Surreal w dniu 2012-12-22 17:25:39
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium