Sytuacja w ostatnim czasie w pobliżu naszych granic stała się mniej stabilna, ale to nie znaczy, że wcześniej na świecie nic się nie działo. Jeśli korzystasz wyłącznie z polskojęzycznych serwisów informacyjnych i oglądasz telewizję, to nie dowiesz się prawie niczego, co dzieje się na świecie. W rzeczywistości wojny toczyły się, toczą się i będą [...]
Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywają i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]
Ginekomastia może świadczyć o poważnej deregulacji hormonalnej ustroju, stosunkowo często dotyka mężczyzn sięgających po SAA. Dlatego sugeruję najpierw przeczytać kilka książek z farmakologii oraz dobre opracowania o dopingu (np. autorstwa Llewellyna). Trzymałbym się z daleka od większości „podziemnych poradników” oraz stron internetowych. Zawarte [...]
[...] na temat zdrowej żywności wzrasta. Częściej interesujemy się skąd pochodzi dany pokarm, jaki jest jego skład, jakie może nam przynieść korzyści zdrowotne. Nic dziwnego, że i żywność ekologiczna znalazła się w kręgu zainteresowań dietetycznych. Przyglądając się żywności tego typu możemy się spotkać z różną terminologią - bio, ekologiczna, [...]
[...] na masę? Ile przyjmować białka np. WPC (koncentratu białka serwatkowego)? Ile przyjmować odżywki węglowodanowo-białkowej typu gainer? Kiedy gainer przewyższa konwencjonalną żywność? Czym się różni gainer od bulka? Jaką kreatynę kupić? Ile należy podawać kreatyny? Ile podawać jabłczanu cytruliny i co on daje? Co daje beta alanina i jak ją [...]
[...] się gry, smartfony, internetowy hazard, tablety, upowszechniły się kina itd.). Upowszechniło się lenistwo i wygoda, łatwo dostępne są sklepy oferujące wysoko przetworzoną żywność i alkohol, często otwarte nawet 24 h na dobę, słodycze można kupić nawet w internecie. Ludzie żyją dłużej (lepsza opieka medyczna, wypleniono wiele groźnych chorób), [...]
[...] rodzajów nowotworów, które lubią się manifestować dopiero po przekroczeniu pewnego wieku). Podsumowanie Z pewnością kiepskiej jakości, wysokoprzetworzona, tańsza żywność, sprzyja otyłości, nadwadze, cukrzycy typu II, chorobom sercowo-naczyniowym czy nowotworom (szczególnie ze względu na ilość dodatków, które długofalowo i w dużym [...]
HFCS (ang. High Fructose Corn Syrup; syrop glukozowo-fruktozowy) przez wiele osób jest uznawany za zło wcielone i truciznę. Czy faktycznie jest o wiele gorszy od cukru stołowego, sacharozy? Często porównuje się szkodliwość cukru, fruktozy oraz HFCS. Bez trudu można uzyskać dostęp do niesłychanie obszernych zasobów wiedzy naukowej dotyczącej tych 3 [...]
Wiem, iż ten temat powoduje wiele kontrowersji i można spodziewać się stosowania przez osoby otyłe wielu obron psychologicznych (neurotycznych czy bazujących na rozszczepieniu), wymówek, bezsensownych argumentów. Wymówka nr 9: ale ja nic nie jem Oczywiście, zgadzam się. Nic nie jesz, a masz zwały tłuszczu? Proponuję dobrze zbadać ten problem, [...]
Dobrze umiejscowiony w kalendarzu imprez inauguracyjny turniej Słodkiewicz Classic, rozgrywany 2 tygodnie po Mistrzostwach Polski, cieszy się ogromnym zainteresowaniem zawodników i zawodniczek sportów sylwetkowych. Zgłosiło się na niego ponad 200 startujących, a w jednej kategorii – fitness plażowe mężczyzn powyżej 176 cm zapisanych jest aż [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
Masa mięśniowa jest celem każdego faceta, choć wielu z nich o tym nie wie. Często słyszy się, gdy dany mężczyzna widzi zdjęcia profesjonalnych kulturystów: „ja nie chcę być aż tak wielki”. Problem w tym, iż osoby ze zdjęć poświęciły wiele lat i wcale nie stosują tylko odżywek oraz suplementów, często to ciężka farmakologia. Poza tym w [...]
[...] a każdy środek anaboliczny musi być szkodliwy dla zdrowia. Skoro odżywki i suplementy są anaboliczne, to muszą być szkodliwe dla zdrowia, tak? Nie! Bo anaboliczna jest ... żywność! Czym jest anabolizm? Czym jest katabolizm? Anabolizm jest dobry, a katabolizm zły? Czy wysiłek fizyczny jest niebezpieczny dla mięśni? Czy wszystkie sterydy są [...]
[...] ale już dokonał kilku znaczących zmian. Przestał jeść jajka i najwyraźniej bez nich czuje się lepiej. Chris zazwyczaj przyjmuje do śniadania suplement błonnika, ponieważ żywność, którą spożywa, nie zawiera jej wystarczająco dużo. Ekologiczne bajgle, cynamonowy miks z rodzynkami — 540 kcal Masło ghee, różowa sól himalajska — 225 kcal Izolat [...]
Tak, to nie jest żaden żart. Znany z programu telewizyjnego „Boso przez świat” Wojciech Cejrowski, zasugerował niedawno, iż koronawirus atakuje tam, gdzie są wykorzystywane sieci komórkowe technologii 5G. Zbudował też moją ulubioną konspiracyjno-spiskową teorię, jakoby nieznanym, ciemnym siłom zależało, by wprowadzać nowy, szybszy Internet mobilny [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek stwierdzić, że jesz więcej, niż tak naprawdę potrzebujesz i chcesz? Czy czujesz się wtedy tak jak osoba, która chce rzucić palenie, lub inny nałóg? Oczywiście o ile wiesz, jak może się taka osoba czuć. Z pewnością rzucenie nałogu nie jest niczym prostym. Niby się chce przestać coś robić, ale z jakiegoś powodu jest [...]
Postanowiłaś jeść zdrowo i oczyściłaś swoją dietę z produktów przetworzonych. Jesz dużo owoców, warzyw, chudego mięsa, jaj i nabiału oraz zdrowych tłuszczów. Jesteś na bardzo dobrej drodze. Twój organizm jest dobrze odżywiony, twoje samopoczucie znacznie się poprawiło, jednak waga nie spada? Co to wszystko znaczy? Nawet, jeśli dokonujesz dobrych [...]
Zdrowe odżywianie nie jest takie trudne, jak się wydaje, a mimo to dla niektórych stanowi niesamowite wyzwanie. Napięty harmonogram dnia, stres, czyhające wszędzie pokusy sprawiają, że łatwiej jest sięgnąć po to, co jest akurat pod ręką, a jakoś dziwnym przypadkiem nie są to zazwyczaj warzywa czy inne zdrowe i niskokaloryczne przekąski. Wiele osób [...]
Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]