SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartosc

  • Niedawno dyskutowałem z pewnym mężczyzną. Niestety nie czyta on książek, czasopism ani opracowań w Internecie poświęconych dietetyce. Zresztą wiedza większości ludzi na temat żywności jest ulotna, częściowa i często bazuje na sloganach, zasłyszanych informacjach, plotkach czy wręcz mitach. Gdzie występuje skrobia? Występuje w ziarniakach zbóż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2620 Data: 2019-06-28 21:24:12
  • Interwały to bardzo skuteczne narzędzie pozwalające na zwiększenie wydolności, redukcję poziomu tkanki tłuszczowej czy nawet poprawę umiejętności pięściarskich i mocy. W jednym z badań oceniono wpływ 4-tygodniowego treningu interwałowego, specjalistycznego treningu pięściarskiego, na charakterystykę uderzeń i wytrzymałość bokserów. Wady [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4372 Data: 2019-03-20 08:00:00
  • Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2329 Data: 2021-04-17 12:58:49
  • Dlaczego warto jeść wieprzowinę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5038 Data: 2017-05-08 08:03:08
  • Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1988 Data: 2020-09-18 07:59:18
  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5164 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 620 Data: 2023-10-29 18:54:46
  • Komórki skóry, które są zbyt często uszkadzane przez nadmierną ekspozycję na słońce, mogą przekształcić się w komórki nowotworowe. Najbardziej niebezpiecznym rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1030 Data: 2024-01-05 09:08:18
  • Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6809 Data: 2019-12-17 16:45:52
  • Witamina C, nazywana bardziej fachowo kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W przeciwieństwie do większości zwierząt, człowiek oraz inne naczelne oraz świnki morskie nie posiadają zdolności syntezy kwasu askorbinowego, dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8736 Data: 2020-11-11 15:36:01
  • Rodzaje napojów kawowych. Napoje na bazie kawy okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kawa i jej smak chyba znane są wszystkim. Kawa parzona, rozpuszczalna, z cukrem, mlekiem, kawa latte, espresso, cappuccino – każdy ma swoją ulubioną. Od pewnego czasu spotkać można gotowe napoje kawowe, które po wstrząśnięciu są w stanie zaspokoić naszą ochotę na kawę, ale też nieco nas ochładzają. Spójrzmy z bliska, co kryje się w gotowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7028 Data: 2017-11-29 10:00:13
  • Mięśnie nasze składają się z białka. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, jakie ilości tego składnika odżywczego dostarczamy, z jakich źródeł ono pochodzi i kiedy jest przez nas dostarczane. Czynniki te w znacznym stopniu warunkują to, jakie osiągniemy efekty nie tylko w budowaniu naszych mięśni czy redukowaniu tkanki tłuszczowej, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7261 Data: 2018-07-04 08:55:09
  • Manila Pennachio jest jedną z najlepszych włoskich zawodniczek crossfit. Zestawienie obrazuje, jak rozwijała się jej kariera: W 2014 r. była 3296 na świecie, W 2015 r. była 1344 na świecie, 3 we Włoszech, W 2016 r. była 876 na świecie, 4 we Włoszech, W 2017 r. była 195 na świecie, 1 we Włoszech, W 2018 r. była 191 na świecie, 1 we Włoszech, W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10833 Data: 2019-07-02 08:53:55
  • Co to jest kamica nerkowa? Jest to rodzaj zaburzenia w odpływie moczu. Polega na tworzeniu się złogów na każdym poziomie układu odprowadzającego mocz, choć najczęściej dotyczy nerek. Kamienie nerkowe są niezwykle bolesnym i częstym powodem zgłaszania się chorych do izby przyjęć. Często u takich osób w moczu pojawia się krew (krwiomocz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1998 Data: 2021-10-16 17:45:02
  • Dieta wysokotłuszczowa zabija?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieje silne lobby antytłuszczowe. Są to osoby, które negują badania naukowe lub bazują tylko na korzystnych dla siebie wycinkach, cytatach lub przeinaczeniach danych. Jeszcze rozumiem prowadzić dyskusję, używając jako argumentów badań naukowych. Niestety, ludzie lubią powielać slogany, a nikt nie sięga do danych źródłowych. Dlatego bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1868 Data: 2020-07-15 07:40:05
  • Łysienie androgenowe, nazywane również łysieniem typu męskiego, jest chorobą o podłożu genetycznym, charakteryzującą się postępującym wypadaniem włosów skóry głowy. Wprawdzie najczęściej występuje u mężczyzny, niemniej dotyczy również kobiet. Statystycznie dotyka przynajmniej 50% mężczyzn w wieku 50 lat i 40% kobiet w wieku lat 70. Suplementacja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1847 Data: 2021-05-14 11:40:11
  • Od lat 70. XX wieku tłuszcze są demonizowane, przypisuje im się wyniszczenie układu sercowo-naczyniowego, miażdżycę i zawały. Czy jest to polowanie na czarownice, czy może w różnorakich zaleceniach dietetycznych tkwi zianko prawdy? Przede wszystkim niesłychanie ciężko jest wyselekcjonować i obarczyć winą poszczególne składniki diety. Przykładowo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3398 Data: 2021-09-27 09:11:11
  • Colostrum - wszytko co warto o nim wiedzieć

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Colostrum, znane również jako siara, to pierwsze mleko wydzielane przez gruczoły mlekowe ssaków tuż po porodzie. Jest to wyjątkowe mleko, różniące się składem od typowego mleka matki, które pojawia się później. Colostrum wykorzystywane w suplementach diety pochodzi zwykle od krów.  Jak się dawkuje colostrum? Jednym z wyznaczników dobrej jakości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 409 Data: 2023-07-31 21:45:44
  • Jakie żelki po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żelki, ostatnio modne wśród sportowców, choć zazwyczaj były ulubieńcem dzieci. Obecnie powstała moda na jedzenie żelków po treningu. Co kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23350 Data: 2017-09-28 08:02:30
  • Ile kalorii ma awokado? Wartość odżywcza awokado

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 758 Data: 2023-03-01 14:34:54