SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość

  • [...] dużo masy mięśni! W dużej mierze przy niedoborze węglowodanów waga ciała zmniejsza się też wskutek zubożenia zasobów glikogenu np. mięśniowego (400 g glikogenu - normalna zawartość w mięśniach - wiąże ok. 1 kg wody). Mięśnie odpowiadają za spalanie tłuszczów podczas bezczynności. Źródła energii w spoczynku: tłuszcze są utleniane i dają ok. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13288 Data: 2018-08-21 15:00:23
  • Jakie owoce jeść przy cukrzycy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] cukru i innych rodzajów węglowodanów. Wybór odpowiednich owoców i spożywanie ich z umiarem może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Staraj się sięgać po owoce, które mają niską zawartość cukru, czyli po owoce jagodowe. Nie dość, że nie spowodują skoków cukru we krwi, to jeszcze nie zaszkodzą Twojej sylwetce, ponieważ mają niewiele kalorii.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 632 Data: 2023-03-25 06:28:08
  • Wykorzystanie sposobów na kontrolę postępów odchudzania jest wiele. Zazwyczaj osoby trenujące bazują na masie ciała, obwodach, jak i tym, co widzą w odbiciu własnego lustra, co przekłada się na ocenę postępów redukcji. Jedną z metod, która pozwala oszacować procent zawartości tkanki tłuszczowej w ciele, jest pomiar za pomocą fałdomierza. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 46957 Data: 2017-12-12 13:42:22
  • Trenuj jak profesjonalny kulturysta!

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Z wielu względów nie jesteś w stanie trenować jak profesjonalni kulturyści. Często dzieje się tak dlatego, iż zawodowcom przypisywane są objętości treningowe, których nie da się powtórzyć. „Oficjalne programy” są wielokroć obszerniejsze, niż to, co faktycznie robi zawodnik na treningu. Taki PR robi się, aby wzbudzić zainteresowanie i szacunek u [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14693 Data: 2017-12-13 08:59:06
  • Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11119 Data: 2019-04-19 11:14:20
  • Redukcja tkanki tłuszczowej długofalowo przynosi liczne korzyści zdrowotne, jednak krótkoterminowo wiąże się ze znacznym ryzykiem. Dlaczego tak się dzieje? Cóż, jest wiele przyczyn i mechanizmów, które należy wyjaśnić. Gwoli wyjaśnienia dodam, że cytowane badanie jest bardzo ciekawe – pokazuje, że kofeina może chronić osoby otyłe przed negatywnymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2388 Data: 2020-12-25 15:32:29
  • Jakie mleko roślinne ma najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 0,5 g białka 0,125 g soli Plusy: produkt jest z ekologicznej uprawy owsa jak na taką jakość - dobra cena. Minusy: produkt nie jest ogólnodostępny, niepotrzebna tam zawartość oleju słonecznikowego. Natumi napój z kaszy jaglanej Skład: woda kasza jaglana (15%) olej słonecznikowy sól morska Składniki ekologiczne. Wartości odżywcze: 100 ml [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22994 Data: 2017-09-12 10:10:26
  • Bardzo wiele rzekomych wskaźników „dobrego treningu” czy „osiąganych rezultatów” w rzeczywistości nic nie znaczy. Pamiętasz manipulacje związane z ukazywaniem dobrobytu w krajach zza „żelaznej kurtyny”? Tam też wszystko było w najlepszym porządku, półki były pełne, ludzie byli szczęśliwi, każdy miał pracę i nie było problemów, jak na „zgniłym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5838 Data: 2017-12-08 23:40:44
  • Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1985 Data: 2018-11-09 10:01:00
  • [...] a także mangan, fosfor i NNKT. Witamina E - gdzie jest jej najwięcej? W czołówce źródeł pokarmowych, które zawierają witaminę E, jest olej słonecznikowy, który ze względu na zawartość znacznych ilości kwasów omega 6 nie jest mile widziany w diecie sportowca. Zaznaczyć trzeba jednak, że jeżeli zależy nam na wykorzystaniu olejów w celu uzupełnienia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6883 Data: 2019-01-08 10:28:56
  • Jaką czekoladę wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] W 100 g tej czekolady znajdziemy 605 kcal, w tym 10,6 g białka, 18,5 g węglowodanów, 50,7 g tłuszczów, 15,5 g błonnika oraz 0,1 g soli. Plusy: bardzo dobry skład, spora zawartość kakao, posiada mocny, czarny kolor i jedwabistą, gładką strukturę, zdecydowanie po otwarciu czuć kakaowy aromat, jest twarda, czekoladę ciężko jest przełamać, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14538 Data: 2017-08-22 09:35:58
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7202 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • BCAA znalazły swoje zastosowanie w preparatach stosowanych przed i po treningu (interwałowym, siłowym, aerobowym). Są kluczowe dla wzrostu mięśni, czyli pożądanej przez wszystkich sportowców hipertrofii. Podsumowanie Wydaje się, iż 0,44 sekundy nic nie wnosi. Tymczasem w wodzie każde pół sekundy jest na wagę złota, a czasem 1 sekunda dzieli 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5062 Data: 2019-08-24 09:31:18
  • Czy sukraloza jest bezpieczna? Wpływ sukralozy na zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiele osób oskarża środki słodzące o wywoływanie wszelakich chorób. Czytając strony internetowe i oglądając filmy na YouTube, można dojść do wniosku, iż nieznane organizacje czyhają na zdrowie ludzi i zwyczajnie chcą nas otruć. Nie tak prędko... Czy sukraloza zawiera chlorowane węglowodory? Chlorowane węglowodory zawierają ziarna kawy! Sukraloza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10622 Data: 2019-01-16 10:54:22
  • Najlepsza dieta na 2023 rok

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1537 Data: 2022-12-13 20:07:03
  • [...] W rzeczywistości nigdy nie zdarza się, by występowały tylko pozytywne zjawiska. I tak właśnie było w tym przypadku. Okazało się, że po jednym tygodniu stosowania diety VLCD zawartość tłuszczu w sercu zwiększyła się o 44%! Spowodowało to zaburzenie podstawowej funkcji serca, czyli utrzymania przepływu krwi w ustroju. Po 8 tygodniach zawartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2986 Data: 2018-07-16 08:07:44
  • Czy sól wpływa na apetyt?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] wieku. Podzielili je na 4 grupy i każdej podali posiłek składający się z makaronu i sosu. Posiłki różniły się zawartością soli i tłuszczu według poniższego schematu: niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość soli, niska zawartość tłuszczu i niska zawartość soli, wysoka zawartość tłuszczu i niska zawartość soli, wysoka zawartość tłuszczu i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1461 Data: 2018-12-14 09:18:26
  • Jedzenie przed snem: co można jeść przed snem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5568 Data: 2021-01-04 11:45:58
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest to produkt ogólnodostępny, ciężko oderwać się od paczki. Wniosek Pieczywo chrupkie uznawane jest za dobrą i zdrową alternatywę dla zwykłego, tradycyjnego pieczywa. Duża zawartość błonnika pokarmowego, jak i niska kaloryczność stanowią główny powód, dla którego coraz to więcej ludzi decyduje się na zakup. W powyższym zestawieniu widać, że nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13537 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ilości błonnika, mężczyźni dostarczali 63% zalecanej ilości wapnia, 100% zalecanej ilości żelaza, 88% zalecanej ilości błonnika. Wiele bezglutenowych pokarmów cechuje niska zawartość kluczowych związków i może w nich być za mało np. błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, żelaza, niacyny (witaminy B3), ryboflawiny (witaminy B2) i tiaminy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3620 Data: 2018-08-23 12:22:05