[...] patogeny. Ponadto maślan sodu może modulować funkcję komórek T i B, co wpływa na skuteczność odpowiedzi immunologicznej organizmu na infekcje i choroby. U osób z chorobami zapalnymi jelit ma to szczególne znaczenie, ponieważ często schorzenia te zaburzają reakcje odpornościowe. Działanie neuroprotekcyjne Maślan sodu według wczesnych przesłanek [...]
[...] jak zdrowe ciało. Najtrudniejsze jest dla niego manipulowanie ilością węglowodanów i wody w ostatnim tygodniu przygotowań do zawodów. Utrata mięśni, zatrzymanie wody i stan zapalny są ryzykowne i mogą powodować hiperglikemię. Poziom glukozy we krwi i wrażliwość na insulinę są znacznie lepsze, gdy robi cardio. Anthony mówi też, że przy cukrzycy [...]
[...] Południowej, był przez wieki stosowany, jako lek. Najprawdopodobniej posiada liczne, cenne dla człowieka właściwości zdrowotne (np. w gigantycznej dawce ma wpływ na stan zapalny, właściwości immunomodulacyjne, ma wpływ na makrofagi i wyrzut IL-1β). Zgodnie z „Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie [...]
Rwa barkowa, znana również jako rwa ramienna, to schorzenie dotykające nerwów w okolicach barku. Jest to częsta dolegliwość, która może powodować ból i dyskomfort. Rwa barkowa charakteryzuje się nieco mniejszą popularnością niż rwa kulszowa, jednak jest równie dokuczliwa i utrudnia codzienne funkcjonowanie. W tym artykule omówimy przyczyny, objawy [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i [...]
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]
Nie doceniamy roli, jaką pełni świetny wzrok, dopóki nie zaczniemy go tracić. Dwie najczęstsze przyczyny, pogarszającego się wzroku związane z wiekiem to stan zwany zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćma. Na szczęście istnieje coraz więcej dowodów na to, że to dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju każdej z tych chorób oczu. Inne sposoby na [...]
[...] przez bakterie z żywności lub wykryją jakiś składnik pokarmu, będący dla danej osoby alergenem (szczególnie z powodu sztucznych dodatków), uruchomią w organizmie stan zapalny. Zapalenie to sposób, w jaki ciało radzi sobie z problemami w ramach procesu leczenia. Nadmierne spożywanie cukrów prostych może doprowadzić do tzw. dysbiozy. [...]
Prawdopodobnie znasz dobrze kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Czy wiesz, że można kisić również inne warzywa? W rzeczywistości prawie każde warzywo może być ukiszone (poddane fermentacji), chociaż warzywa inne, niż kapusta i ogórki, są trudne do znalezienia w sklepach. Biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem kiszonek, [...]
Zmienna pogoda w okresie wiosennym może sprawić, że bardziej jesteśmy narażeni na infekcje. Szczególnie ważne jest dbanie o siebie i praktykowanie dobrych nawyków, kiedy nasz układ odpornościowy poddawany jest częstej próbie. Picie dużej ilości wody, odpowiednia ilość snu, dobrze zbilansowana zdrowa dieta i przyjmowanie witamin to świetny sposób, [...]
Trójglicerydy nie są obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym, jak głoszą niektórzy „szamani XXI wieku”. Mają znaczenie, podobnie jak całkowite stężenie cholesterolu, a szczególnie jego frakcji LDL (błędnie uznawany za „zły cholesterol”) i HDL (błędnie uznawany za „dobry cholesterol”). Oczywiście nie należy rozpatrywać pojedynczego wskaźnika jako [...]
Mikrobiom jelitowy to zbiór drobnoustrojów w jelitach, który odgrywa kluczową rolę w wielu aspektach zdrowia. Od wspierania układu odpornościowego po wpływanie na masę ciała – bakterie jelitowe mają większy wpływ niż mogłoby się wydawać. Rosną obawy, że cukier, będący u niektórych osób podstawą współczesnej diety, może zakłócać tę delikatną [...]
[...] Chociaż w rzeczywistości są one mechanizmem obronnym, poprzez który nasz organizm próbuje zwalczyć pasożyty czy naprawić uszkodzone tkanki, to długotrwały, nieleczony stan zapalny może prowadzić nie tylko do nieprzyjemnych objawów. Może być przyczyną pogorszenia stanu samopoczucia, naszego wyglądu, jak również licznych, mniej lub bardziej, [...]
[...] się, chociażby, podaży soli w diecie, o czym pisałem tutaj: Dieta a rak żołądka. Skąd się bierze rak żołądka? Dużą rolę w powstawaniu raka żołądka może odgrywać także stan zapalny, którego rolę w kancerogenezie odkryto dopiero w ostatnich kilkunastu latach. Stan zapalny jest powiązany z wieloma innymi typami nowotworów, a nawet z chorobami [...]
Cynk to minerał, który odgrywa kluczową rolę w zaskakującej liczbie reakcji chemicznych w naszym organizmie, które pomagają zarówno kobietom, jak i mężczyznom, zachować zdrowie. Bierze udział w regulacji hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w [...]
Czy wiesz, że rak jelita grubego, rak okrężnicy lub odbytnicy jest trzecią najczęstszą przyczyną śmierci z powodu raka, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet? Na szczęście liczba zgonów spada dzięki lepszemu badaniu przesiewowemu i ulepszonemu leczeniu tych nowotworów. Mimo wszystko statystyki te są niepokojące. Jak wspomniano, przetworzone mięso [...]
Otyłość uważana jest za pandemię XXI wieku. Polacy znajdują się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów Europy. Ponad 25% populacji w Polsce jest otyła. Przed nami znajdują się takie kraje jak Wielka Brytania oraz Irlandia. Sytuacja z roku na rok wygląda coraz gorzej. Dane te są alarmujące. Prawie 35% dorosłych Amerykanów jest otyłych. [...]
Nadmierne napięcia odcinka szyjnego kręgosłupa to plaga obecnych czasów, która powiązana jest z pracą przed komputerem czy przesiadywaniem wielu godzin patrząc w wyświetlacz smartfona. Przewlekłe stany napięciowe powodować będą dolegliwości bólowe, które z kolei tworzą przykurcze mięśniowe. Tego typu mechanizm powodować może bóle głowy, stany [...]