[...] Głównym czynnikiem sprzyjającym przerostowi candida jest nadmierne przyjmowanie antybiotyków szczególnie o szerokim spektrum. Antybiotyk będący produktem pleśni o właściwościach bakteriobójczych, nie jest w stanie wybiórczo unicestwić złych bakterii pozostawiając lactobicilus, który spełnia pozytywną rolę. Usuwa wszystkie bakterie [...]
[...] potraw i produktów długo zalegających w żołądku. Warzywa strączkowe i warzywa kapustne, jeżeli pacjenci źle na nie reagują, powinny być usunięte z jadłospisu z powodu ich właściwości wzdymających. Aby nie obciążać przewodu pokarmowego, dzienną rację pokarmową należy podzielić co najmniej na 5 małych objętościowo posiłków: I śniadanie, II [...]
[...] w postaci utraty 2-3 kg. Traci się jednak płyny, nie tłuszcz, więc efekt jest krótkotrwały. Niektórzy dietetycy polecają ją w pierwszym etapie leczenia otyłości (ponieważ ma właściwości oczyszczające), jako znakomity wstęp do zrównoważonej diety niskokalorycznej. Przykładowy jadłospis Śniadanie: Szklanka odtłuszczonego mleka (100 kcal) Obiad: [...]
[...] głód między posiłkami to najlepiej jeść: marchewkę surową, jabłka (koniecznie ze skórka), grejpfruty (z białą skórką, która znajduje się pod skórą główną, ponieważ ma ona właściwości wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej), ogórek zielony, arbuza. Z kolei jeśli będzie Pan czuł niedosyt w trakcie posiłku to wtedy lepiej zwiększyć ilość warzyw [...]
[...] Niestety takie są realia, że producenci by zminimalizować koszty produkcji, przetwarzania oraz przechowywania a jednocześnie wydłużyć datę spożycia produktu i polepszyć jego właściwości organoleptyczne są wstanie zrobić wszystko. Na przykładzie wędlin; z jednego kilograma mięsa można wyprodukować 70dag dobrej jakości szynki (bez dodatków itd.), [...]
[...] jednoznaczne reguły. Jednakże układając dzienny jadłospis należy uwzględnić produkty bogate w takie substancje odżywcze, które pomogą łagodzić skutki stresu, będą miały właściwości przeciwutleniające i wzmocnią nasz układ odpornościowy. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby dostarczać wymagane - odpowiednio duże, ilości witaminy C czy selenu. [...]
[...] spowolnienia procesy starzenia i przyczynia się do wydłużania średniej wielu życia. Dieta funkcjonalna Lecha Tkaczyka oparta jest na podziale ziół ze względu na ich właściwości lecznicze i potrzeby konsumentów. Wiadomo przecież, że inaczej powinien odżywiać się czynny zawodowo górnik, a inaczej emerytowany księgowy. Wyróżnia się bardzo [...]
[...] stamtąd trafiło ono do Afryki oraz Australii. Dziś mango uprawiane jest także w Ameryce Północnej. Właściwości i zastosowanie Od niepamiętnych czasów dzięki swoim właściwościom zmiękczającym i ochronnym olejek z mango był składnikiem kremów pielęgnacyjnych. Aktywne substancje zawarte w ekstrakcie z mango czynią go doskonałym surowcem [...]