[...] insuliny. Spadek stężenia leptyny stymuluje głód, gdyż większe stężenia leptyny w ustroju oznaczają sytość. U osób po posiłku mieszanym, „zróżnicowanym” (51.1 g węglowodanów + 12.6 g tłuszczu + 36 g protein) już po 60 minutach obserwowano wzrost stężenia leptyny u badanych mężczyzn (wskaźnik sytości). Insulina również hamuje apetyt, [...]
[...] zagęszczające w postaci pektyn lub żelatyny, po to, aby struktura ich była bardziej zwarta. Tradycyjny skład dżemów prezentuje się następująco: 278 kcal, około 70% węglowodanów (w tym 50% cukrów prostych), 0,1 g tłuszczów, 0,4 g białka. Problem jednak pojawia się wtedy, gdy spojrzymy dokładniej na skład w zasadzie 99% dżemów dostępnych [...]
[...] (i ogólne zdrowie metaboliczne) mogą poprawiać diety VLCD (o bardzo niskiej podaży energii) oraz ketogeniczne (np. VLCKD, skrajnie niskowęglowodanowe o podaży 30-50 g węglowodanów dziennie). Wyniki badań wskazują, że pacjenci z NAFLD cierpią z powodu niedoborów witaminy D (najwyższe stłuszczenie wątroby było związane z najniższymi [...]
Nie ulega wątpliwości, że niedobory magnezu w diecie osoby dorosłej, jak i nastolatków, wiążą się z przykrymi konsekwencjami dla całego organizmu. Jego udział w diecie jest ważny, ze względu na szereg czynności, jakie pełni. Zazwyczaj początkowe fazy niedoboru magnezu powiązane są z występowaniem drżenia mięśni, głównie np. powiek, co jest dla nas [...]
Zalecana dzienna dawka białka dla osób trenujących siłowo wynosi około 1,5-2,5 g na kilogram masy ciała. Czy zwiększanie podaży białka do 3-4g przyczyni się do zwiększenia masy mięśniowej? Jak zwiększone spożycie tego makroskładnika wpłynie na tkankę tłuszczową? Odpowiedzi na te pytania naukowcy szukali w poniższych badaniach naukowych. Trochę [...]
Przy wyższym tempie przemiany materii komórki ulegają większemu "zużyciu", m.in. w postaci uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Dodatkowo układy biologiczne mają zagwarantowaną tylko określoną liczbę cykli (liczbę podziałów komórkowych), później występuje dużo większe ryzyko powstania uszkodzeń metabolicznych (defekty naprawy DNA), [...]
[...] Jest on właśnie prekursorem serotoniny, co oznacza, że organizm wykorzystuje go do jej wytwarzania. Więcej tryptofanu to więcej serotoniny i "dobrych wibracji" dookoła. Rola węglowodanów we wchłanianiu tryptofanu Żeby ułatwić organizmowi wchłonięcie tryptofanu, dobrze jest go spożywać wraz z węglowodanami. Węglowodany uwalniają insulinę, która [...]
Spacerowanie jest jedną z naturalnych, dostępnych dla każdego form ruchu. Niestety, w XXI wieku wyraźnie wyszło z mody. Przyczyniło się do tego spopularyzowanie pojazdów silnikowych, elektrycznych hulajnóg, deskorolek i rowerów. Podsumowując Zalecane jest spacerowanie minimum 15 minut dziennie, a jeśli to możliwe, należy spacerować co najmniej 30 [...]
[...] iż średnie utlenianie tłuszczu podczas ćwiczeń submaksymalnych (180 minutowy, ciągły bieg) było o 59% wyższe w grupie stosującej dietę lowcarb o rozkładzie: 10.4% energii z węglowodanów, 19.4% energii z protein, 69.5% energii z tłuszczów (1.21 ± 0.02 vs 0.76 ± 0.11 g / min), co odpowiadało większemu udziałowi tłuszczu, jako źródła [...]
[...] VIP), wzmaga aktywność aromatazy i syntezę progesteronu Wpływ na zwiększenie się poziomu IGF-1 mają: dieta wysokotłuszczowa i bogata w białko, ilość IGF-1 spada pod wpływem węglowodanów, wydzielanie hormonu wzrostu czyli GH, estradiol – niezależnie od GH ma wpływ na syntezę i uwalnianie IGF-1, niski poziom tkanki tłuszczowej (osoby otyłe mają [...]
Kiedy mówimy o regeneracji, większość z nas pomyśli o śnie. Jest w tym sporo racji, gdyż właśnie podczas snu nasze ciało ulega „naprawie” i ponownie jest gotowe na działanie. Oczywiście czas regeneracji powiązany jest ściśle z odżywianiem, jak i objętością treningową. Inozytol Odpowiedzialny jest za efekt uspokajający, jak i ogólne funkcjonowanie [...]
[...] zawartych w soku winogronowym może zmniejszać ryzyko zakrzepicy wieńcowej i zawału mięśnia sercowego. Komentarz Soki winogronowe zawierają dużo cukru (nawet 16,4 g węglowodanów w 100 ml, więcej niż napoje typu cola!) i nie są korzystnym składnikiem diety, sportowcy powinni się ich wystrzegać. Dlatego nie wiem, czy działanie flawonoidów [...]
[...] mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego pieczywem oraz roślinnymi zamiennikami mięsa bogatymi w przetworzone węglowodany. Spożywanie nieproporcjonalnych ilości takich węglowodanów podnosi poziom cukru we krwi, powodując, że skóra staje się niezdrowa i słabo nawilżona, traci swój blask i elastyczność. Jeśli ktoś podchodzi do diety [...]
[...] niż na słodko, ale jest to już kwestia upodobań. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na wartości odżywcze. Klasyczny makaron kojarzony jest zwykle z dużą ilością węglowodanów. Makaron z zielonego groszku ma ich także całkiem sporo (choć nieco mniej od zwykłego), ale jest to przede wszystkim konkretne źródło roślinnego białka. W 100 g [...]
[...] aminokwasów i insuliny, ustrój jest oporny na leptynę (hormon sytości). Osoby o normalnym składzie ciała całkowicie inaczej zareagują np. na porcję białka, tłuszczów i węglowodanów, w porównaniu do chorych na otyłość. Referencje: UHE. A. M. i in. A comparison of the effects of beef, chicken and fish protein on satiety and amino acid [...]
Wykorzystanie suplementacji okołotreningowej ma na celu maksymalne wsparcie organizmu w okresie przed w trakcie, jak i po zakończonym wysiłku. Ukierunkowanie suplementacji w tym okresie bywa kluczowe w kontekście regeneracji, jak i wykorzystania całego potencjału organizmu, tak aby przeprowadzić, jak najbardziej efektywny trening. Z jakich [...]
[...] Jednak węglowodany z kolei stymulują wydzielanie insuliny, która ogranicza wydzielanie hormonu wzrostu. Dobierając więc posiłek przed snem, nie możemy przesadzić z ilością węglowodanów. Najlepiej, gdyby posiłek był zbilansowany i zjedzony na 2 godziny przed pójściem do łóżka. Wykorzystuj strategię przerywanego postu Wykorzystanie żywienia, [...]
[...] a przy tym wpływa na zużycie wolnych kwasów tłuszczowych. Wpływ na zwiększenie się poziomu IGF-1 ma: dieta wysokotłuszczowa i bogata w białko, ilość IGF-1 spada pod wpływem węglowodanów, wydzielanie hormonu wzrostu GH, estradiol – niezależnie od GH ma wpływ na syntezę i uwalnianie IGF-1, niski poziom tkanki tłuszczowej (osoby otyłe mają [...]
[...] propionate) lub działających na retencję wody w oparciu o inne mechanizmy (np. oxymetholone). Dla sportowca stosującego środki farmakologiczne kluczowe znaczenie ma ilość węglowodanów w okresie okołotreningowym i w ciągu dnia. Przekarmianie cukrami prostymi może prowadzić do nabierania zbyt dużej ilości tkanki tłuszczowej oraz zaburzeń [...]
Zwyrodnienia stawów są dość częstą przypadłością, która nasila się wraz z wiekiem. Okazuje się jednak, że jest sposób na to, aby znacznie ograniczyć dolegliwości bólowe stawów, poprawić ich kondycję związaną z zakresem ich ruchu czy negatywnymi odczuciami towarzyszącymi wysiłkowi fizycznemu - a jest nim dieta niskowęglowodanowa. Podsumowanie i [...]