[...] do sokowirówki dużo różnych owoców, to oczywiste jest, że ilość kalorii będzie większa i będzie to dodatek do tego, co spożywasz w postaci stałej - na dodatek z samych węglowodanów. Jedząc owoce w postaci stałej zjesz ich mniej, a będziesz mieć większą satysfakcję. Dla miłośników soków Żeby nie było tak, że soki to zło wcielone... Jeżeli są [...]
[...] (HF -T), wytrenowane siłowo, dieta wysokotłuszczowa, dodatkowo podawano monohydrat kreatyny (HF-T-CrM) Zwykła dieta: (Nuvital, Nuvilab, Brazil) zawierała 71 g węglowodanów, 23 g białka, 6 g tłuszczów i 5 g błonnika, łącznie 3,8 kcal na gram. Dietę wysokotłuszczowa (Nuvital, Nuvilab, Brazylia ) dostarczała 38 g węglowodanów, 15 g [...]
[...] jeść to, na co mają ochotę. Pełnowartościowe posiłki zazwyczaj składają się z dobrej jakości białka, jak na przykład grillowana pierś kurczaka lub kawałek ryby, warzyw i węglowodanów takich jak słodkie ziemniaki czy ryż. Tłuszcze w diecie kulturystów są ściśle kontrolowane, więc posiłki są pieczone lub gotowane na parze. Kulturyści [...]
[...] treningu mięśnie, dzięki zwiększeniu średnicy naczyń krwionośnych będą otrzymywały większą ilość składników odżywczych, w tym cegiełek budujących mięśnie, aminokwasów oraz węglowodanów, które służą do zapewnienia energii. Więcej energii dla mięśni na treningu oznacza zdolność do wykonywania większych objętości treningowych, co przy jednoczesnym [...]
[...] również powinna być nieco większa. Jeżeli jesteś osobą trenującą, staraj się utrzymywać poziom białka w granicach 2,3-3,1 g na 1 kg masy ciała. Dostarczaj dobrej jakości węglowodanów obfitujących w błonnik, którego powinno być około 30-40 g dziennie. Tłuszcze uzupełniaj ze źródeł bogatych w kwasy tłuszczowe omega 3, unikaj nadmiernej [...]
Wątroba jest uważana za jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Do jej głównych zadań należy wspieranie trawienia, detoksykacja organizmu (usuwanie toksyn z krwiobiegu) oraz przechowywanie m.in. glukozy. NAC jest na tyle potencjalnie skutecznym wsparciem dla wątroby, że nawet wtedy, gdy badani spożywali toksyczne dawki paracetamolu, a [...]
Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]
[...] Odpowiadają one za szereg funkcji energetycznych, wykorzystujących substraty energetyczne, które dostarczane są wraz z pokarmem. Ich odpowiednia podaż warunkuje metabolizm węglowodanów, białka, jak i tłuszczu, więc odpowiednie przyswajanie będzie warunkowane przez dostateczną ilość witamin tej grupy. Co więcej, odpowiadają one za rozwój [...]
[...] nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, węglowodanów oraz białek. Zatem czas najwyższy przedstawić Wam, dlaczego takie postępowanie może być zgubne. Ta kaloryczność okazałaby się w punkt wtedy i tylko wtedy, [...]
Poniżej znajdziesz listę 10 produktów, które warto umieścić w swojej diecie. Ich regularne spożywanie sprzyjać będzie utrzymaniu pełni zdrowia i szczupłej sylwetki. Dlaczego waśnie te produkty? Komosa ryżowa Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu jest białkiem pełnowartościowym i świetnie sprawdza się u osób eliminujących produkty [...]
[...] sztangą). Korzystne są również treningi aerobowe i interwałowe. Im więcej mięśni zachowasz, tym lepsze „spalanie” tłuszczów. Dodatkowo wydaje się słuszne, aby zrezygnować z węglowodanów o szybkiej kinetyce (słodzone napoje, jogurty, ciastka, batoniki, drobne przekąski), fast foodów, ograniczyć dowóz tłuszczów nasyconych, utrzymywać dość wysoką [...]
[...] ruchowej, próbując dostosować ten kawałek układanki w miejsce, gdzie powinna być realizowana poprawna dieta, o tyle w przypadku spożycia niewystarczającej ilości białka, węglowodanów, tłuszczów i mikroelementów, wiemy, że aktywność ruchowa nie pomoże rozwiązać tego problemu. Spożywanie niewłaściwych rodzajów pokarmu i nieodpowiednich [...]
Niezwykle często spotykamy się z pojęciami takimi jak: cukrzyca, cukrzyca typu 2, insulinooporność. Wszystkie te trzy pojęcia łączy wiele wspólnego, jednak pierwszymi skojarzeniami związanymi z nimi są dwa słowa: glukoza i insulina. Spróbujmy rozwikłać nieco te zagadnienia i pokazać, jak łączą się ze zdrowiem. Co powinno wzbudzić Twoją czujność? [...]
[...] z morza, zawiera jedynie śladowe ilości kwasów omega-3. Węglowodany Węglowodany mogą stanowić od 10 do 25% suchej masy spiruliny. Jednak bardzo niewiele jest w niej węglowodanów prostych oraz polioli. Węglowodany strawne zawarte w spirulinie wchodzą w skład różnych polimerów/struktur, z których bardziej znane są glukozamina i glikogen. [...]
[...] kwas foliowy, miedź, witaminy z grupy B, magnez, błonnik, ryboflawinę oraz niacynę. Są bardzo odżywcze, a w 100 gramach kryje się: 604 kcal 21 g białka 52 g tłuszczy 7,7 g węglowodanów 12,9 g błonnika Migdały a zdrowie Migdały należą do najlepszych na świecie źródeł witaminy E, a spożywanie jej wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi. [...]
Odżywka węglowodanowo-białkowa jest dość popularnym produktem, jeżeli chodzi o wybór pierwszej odżywki osób rozpoczynających treningi. Zazwyczaj zaleca się wykorzystać masówkę osobom, które mają problemy z przytyciem, jako formę wsparcia dietetycznego, umożliwiającą podbicie kalorii. Na temat gainera powstało jednak wiele mitów, które czasem [...]
Prawda jest taka, że większość osób będąc na diecie, podjada. Nawet ci, który mają silną wolę, mogą czasem ulec zachciankom lub uczuciu głodu podczas diet o niskiej podaży kalorii. Najczęściej problem pojawia się wieczorem. Cały dzień udaje nam się jeść zdrowo, nie podjadać. Głód pojawia się wieczorem, gdy w końcu możemy się wyluzować po całym [...]
Czy Twoim postanowieniem noworocznym w 2019 roku było zacząć regularnie chodzić na siłownię i w końcu osiągnąć sylwetkę marzeń? Pełen optymizmu i zapału rozpocząłeś treningi w styczniu? Jednak tak samo jak szybko zacząłeś, tak samo szybko zakończyłeś swoją przygodę z siłownią? Jeśli tak – ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się z niego, dlaczego [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
Gdy pada słowo białko, wiele osób kojarzy je jednoznacznie z młodością, budowaniem masy mięśniowej, prezentowaniem pięknej sylwetki. Często pada również „dodatek” w postaci skojarzenia z odżywką wysokobiałkową. Taki shake białkowy może zostać dołożony na końcu zwykłego posiłku seniora albo jako uzupełnienie tradycyjnego jedzenia. Można wykonać [...]