[...] a koncentracja i procesy myślowe przebiegają w mniej efektywny sposób. Proteiny rozkładają się w ciele człowieka nawet przez kilka godzin, w czasie trzy razy dłuższym niż węglowodany. Znajdujące się w białku aminokwasy najpierw trafiają do krwioobiegu, a następnie są transportowane do wątroby, skąd organizm dostarcza je w określone miejsca i [...]
[...] aerobowego (gdy nic nie jadłeś przez kilka godzin przed sesją aerobową) albo gdy aminokwasy rozgałęzione będą podawane po treningu siłowym. Tak samo korzystne mogą być tu węglowodany, jednak z reguły oszczędzą one mięśnie, ale zahamują pozbywanie się tkanki tłuszczowej. Dla odnoszenia największych efektów redukcyjnych należy zastosować dietę z [...]
[...] zwiększonych procesów anabolicznych odbudowy i budowy tkanki mięśniowej, potrzebna jest energia. W związku z tym, że preferencyjnym paliwem dla pracujących siłowo mięśni są węglowodany, to właśnie one powinny zostać uzupełnione po zakończeniu treningu. Nie powinniśmy w tym czasie sięgać zbyt ochoczo po tłuszcze. Choć, jeśli faktycznie trening [...]
[...] po 7-10 minutach treningu. Znaczące wykorzystanie tłuszczów w trakcie aerobów pojawia się w dalszej części treningu (20-30 minut pracy). Jednak po dużym posiłku bogatym w węglowodany wykorzystanie WKT może być zahamowane do 4-6 h po jedzeniu. Podsumowując - trzeba by było wykonywać intensywne cardio przez długi czas. Tylko pytanie, czy da się [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
[...] podawanie węglowodanów w trakcie (szczególnie przy pracy wielogodzinnej) i po zakończeniu pracy. Osoby mające problem z odłożoną tkanką tłuszczową nie powinny sięgać po węglowodany ani przed, ani w trakcie, ani też po treningu. Do regeneracji glikogenu wystarczą im powstające mleczany oraz endogenne źródła zmagazynowanej energii. Zalecane są [...]
[...] podaży energii, co prowadzi nie tylko do pozbywania się tkanki tłuszczowej, ale i do rozpadu mięśni. W żadnym z badań nie stwierdzono, by odżywki uzupełniające dietę w węglowodany czy proteiny były szkodliwe dla zdrowia. Więc, jeśli boisz się „działania anabolicznego”, nie jedz pokarmu, bo jest on silnym anabolikiem. Wbrew [...]
[...] kończyny. Naukowcy przeprowadzili badanie na mężczyznach w wieku 18-25 lat, którzy dotąd nie stosowali kreatyny. Jedni dostawali placebo (maltodekstryny, czyli węglowodany o dość szybkiej kinetyce), inni 20 g kreatyny dziennie. Jedną z rąk badanych umieszczono w gipsie. Co się okazało po 7 dniach? ilość tkanki mięśniowej spadła o [...]
Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]
[...] znamy również sytuację, gdzie osoby trenujące przeceniają wartość białek. Oznacza to, że skupiają się tylko i wyłącznie na tym makroelemencie nie dbając o pozostałe dwa: węglowodany i tłuszcze. Ustalając podaż białek nie przekraczaj wartości około 2g na 1kg masy ciała, co powinno być odpowiednią ilością dla osoby trenującej amatorsko. Co [...]
[...] się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). I teraz krytycznie zastanów się, jakie ma znaczenie, czy dostarczasz zaraz po treningu węglowodany skoro składniki odżywcze z poprzedniego posiłku cały czas krążą sobie w ciele? Podobnie poziom insuliny po posiłku bogatym w węglowodany może być podniesiony [...]
[...] Mass Activator 3000g MASS ACTIVATOR to gainer o wysokiej wartości odżywczej, będący doskonałym źródłem białka pokarmowego i węglowodanów. Zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, które ułatwiają szybki przyrost beztłuszczowej masy ciała. Dawkowanie: 75-120g wymieszać z wodą lub mlekiem, wypić po treningu w formie pierwszego posiłku w [...]
[...] lekkiej i słabo wytrenowanej, ma się nijak do ciężkiego i wyćwiczonego mężczyzny, kulturysty. W cytowanym badaniu Blake’a B. Rasmussena dotyczącym odpowiedzi na aminokwasy i węglowodany po wysiłku oporowym, były to osoby w wieku ~34 lat, mające średnio 171 cm wzrostu i 65 kg wagi (tak, osoby mające niedowagę!). Poza tym ich trening (same maszyny, [...]
[...] się diety bogate w tłuszcze zawierające mniej, niż 100 g węglowodanów dziennie lub diety ketogeniczne (dostarcza się tam 30-50 g węglowodanów dziennie). Jak wszystko, taki i węglowodany mają swoje dobre i złe strony. Korzyści z dostarczania węglowodanów Kiedy podawać węglowodany? Co pić w trakcie wysiłku? Jakiego rodzaju węglowodany przed, w [...]
[...] spokoju” można dostarczać 0,4-0,5 g proteiny na kilogram masy beztłuszczowej np. białka serwatkowego w okresie przed i po treningowym. Można również dodać do tej mieszanki węglowodany: 0,5 - 1 g węglowodanów/kilogram beztłuszczowej masy ciała, choć: „Staples i wsp., 2011 wykazali, że po wysiłku siłowym podaż zaledwie 25 g białek serwatki miała [...]
[...] większe masz dzienne zapotrzebowanie energetyczne i przy tym zapotrzebowanie na aminokwasy, a to znaczy, że będzie bardzo trudno dostarczyć odpowiednią ilość białka. O ile węglowodany i tłuszcze są składowane w ustroju człowieka, o tyle nie ma żadnego białka zapasowego (poza katabolicznym zużywaniem mięśni w trakcie np. długotrwałego treningu w [...]
[...] wypadków lepsze efekty da tu trening interwałowy. Najgorszym środkiem katabolicznym jest alkohol. W żadnym z badań nie stwierdzono, by odżywki uzupełniające dietę w węglowodany czy proteiny były szkodliwe dla zdrowia. Więc jeśli boisz się „działania anabolicznego”, nie jedz pokarmu, bo jest on silnym anabolikiem. Wbrew [...]
[...] tłuszcze, o tyle nie nadają się one do „zasilania” treningu siłowego. Ponadto wg badań, diety wysokowęglowodanowe pozwalają na hipertrofię. Te bogate w tłuszcze, a ubogie w węglowodany, lepiej nadają się do redukowania tkanki tłuszczowej. Ograniczenie podaży węglowodanów może odbijać się na ilości glikogenu wątrobowego, co może mieć wpływ na [...]
[...] W badaniach Lee z 1999 roku wykazano, iż zwiększona powysiłkowa konsumpcja tlenu (EPOC) mierzona 2 h po wysiłku była większa w grupie osób, które spożywały przed treningiem węglowodany i białko, w porównaniu do treningu na czczo! Stwierdzono, że osoby pijące napój (glukoza z mlekiem) miały wyższą temperaturę ciała (termogeneza wysiłkowa = lepsze [...]
[...] ALA kwas alfa liponowy, posiada znaczący wpływ na metabolizm energetyczny w naszym ciele. Głównie odpowiada za to, jak nasze ciało wykorzysta spożywane węglowodany, co wykazuje działanie synergistyczne do opisywanej wcześniej berberyny. Dodatkowo kwas ALA zadba o to, aby nasze mięśnie posiadały znaczący dopływ glukozy, co [...]